Dienstag, 8. Januar 2013

Linnoissa kreivien....

Viimesyksyisellä patikkaretkellämme kuljimme tämän linnan ohi.

Siinä asuu vanhoja katolisia köyhtyneitä aatelisneitejä. Linnan on perinyt reininmaalainen ritarikunta ja ehtona perinnön saamiselle oli, että siitä maksetaan köyhien kreivittärien ja paroonittarien ylläpito. Nyt siinä asuu 11 vanhaa neitiä, joiden suvut ovat suureksi osaksi  sodan takia menettäneet omaisuutensa, joka on jäänyt Sleesiaan eli nykyisen Puolan alueelle tai itäiseen Saksaan. Jotkut neidit ovat ansainneet elantonsa toimistotyössä ja saavat hyvin pientä eläkettä.
Linnassa neidit saavat asunnon lisäksi ruokaa, heidän pyykkinsä pestään ja talossa käy joka päivä sairaanhoitaja. Jokaisella on joku velvollisuus, kuka huolehtii tiskaamisesta, kuka kukista jne.  Lounaan jälkeen neidit kokoontuvat salonkiin juomaan mokkaa ja harrastamaan konversaatiota. Useimmat heistä ovat keskenään ainakin kaukaista sukua, joten puheenaihetta riittää.
Minulla ei taida olla mahdollisuuksia päästä tuonne, vaikka olenkin tarpeeksi köyhä, mutta kun en ole katolinen enkä neiti-ihminen, vaikka ovat kuulemma tehneet jo muutaman poikkeuksen ja ottaneet sinne jonkun leskenkin. Leskikään en onneksi ole. Enkä ole aatelinenkaan, jos ei sitten (köyhä) aatelinen kummipoikamme minua adoptoisi. Hän muuten pikkupoikana luuli, että kaikkien ihmisten sukunimen eteen tulee "von" ja kirjoitti minun nimeksi aina Allu von Allula.

25 Kommentare:

  1. Näin elävästi kerrottuna ei historia olisi ollut niin tylsää aikoinaan koulussa. Melkein näin jo edessäni nuo vanhat neidit mokkakuppeineen!
    Aivan upea kuva. Muistakaa klikata suuremmaksi!!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Minua huvitti, että neidit juovat mokkaa, kun ei nykyaikana juuri mokasta puhuta, kun juodaan vaan espressoa tai latte machiatoa tai cappuccinoa.

      Löschen
    2. Mun kaapistani löytyy kauniit mokkakupit, vaikka muut vaatimukset eivät osaltani täytykään, voisin kuppeineni kuitenkin sulautua joukkoon.

      Löschen
    3. Löytyy muuten meiltäkin, varmaan appiukon perintöjä, perheellä oli konditoria. Ja on ne meilläkin osittain gylden☺ Ei vaan tule edes espressoon käytettyä, kun niitä ei voi laittaa tiskikoneeseen.

      Löschen
    4. Niitäkin löytyy, eli gylden☺. Koskaan ei olla käytetty mitään näistä. Perintönä nuo on kaappiin tulleet.

      Löschen
  2. Hieno linna, kyllä siellä kelpaa vanhuudenpäivänsä viettää mokkaa juoden!

    Tähän sopiikin sitten tämä laulu: http://www.youtube.com/watch?v=UAxPd_DAnoQ

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Oppihan ne itävaltalaiset niiltä osmaanisilta kuokkavierailta tosiaan sen kahvikulttuurin.

      Löschen
  3. Uskomatonta, että joku keksi tuollaiseen tarkoitukseen testamentata linnan:). Riittääköhän maailmasa kuinka pitkälle köyhiä aatelisia neitoja??? Luulisi heidän olevan kuolemassa jo sukupuuttoon?

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Eipä niitä ammattitaidottomia hienoja neitejä enää taida olla, nuo ovat reliktejä entisajoilta.

      Löschen
  4. Tutulta näyttää, mutta ei tule mieleen tuon linnan nimi. Oliko se siellä laulureissun varrella?

    Maikki

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Schloss Ehreshoven Engelskirchenissä eli siellä laulutien lähellä. Tai siis osa sitä linnaa, siellä on muissa osissa mm. Malteser Hilfsdienst ja muistaakseni myös Standesamt eli voi mennä vihille hienoissa raameissa.

      Löschen
  5. Aika hyvät olosuhteet noilla neideillä;D

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. On heillä ollut onnea, että joku rikas aatelinen on testamentannut omaisuutensa tuota tarkoitusta varten. Muuten olisivat jossain huonossa vanhainkodissa eikä siellä olisi edes omaa huonetta, vaan se pitäisi jakaa muiden kanssa.

      Löschen
  6. On tosi komia linna kortteerina köyhtyneillä aatelisneideillä!

    Jäin miettimään, mitenkähän köyhä oletkaan, kun olet tässä tapauksessa "tarpeeksi köyhä"!!

    Sitäkin mietin, kuka on oikeasti köyhä EU-alueella....
    Tuli vastaani mm. tämä kirjoitus:
    http://www.ts.fi/uutiset/ulkomaat/1074284789/Koyhien+maara+lisaantynyt+Saksassa

    "Tarpeeksi köyhälle" onnellista vuotta 2013! :)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Pieni djoukki, en todellakaan pidä itseäni köyhänä. Köyhiä löytyy Saksasta paljon, esimerkiksi lapsia, jotka tulevat nälkäisenä kouluun. On paljon sellaisia hyväntekeväisyysyhdistyksiä, jotka ruokkivat koululapsia. Esimerkiksi Berliinissä, jossa on erittäin paljon köyhyyttä, on järjestö nimeltä Arche= (Nooan) Arkki, joka ruokkii lapsia. Saksassa on 2,5 miljoonaa todella köyhää lasta.

      Löschen
  7. Kyllähän sitä tuollaisessa linnassa asustelisi vähän köyhempänäkin. Ihana kuva!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. On se kaunis ja kauniissa ympäristössäkin vielä.

      Löschen
  8. Voi että, tuli mukava mieli, kun mietti, minkähänlaisia konsersatsiooneja nuo neidit/lesket oikein aikaan saavatkaan! Onkohan heillä kompuutterit, joilla seikkailevat bittimaailmoissa? Tiedä, vaikka näkevät blogistasi oman linnansakin. Sata pistettä tuolle testamentille.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Luin jostain, että kerran viikossa neideille olisi tosiaan tarjolla tietokonekurssi.

      Löschen
  9. Linnanneitinä viihtyisin. Terveisiä Lontoosta!

    AntwortenLöschen
  10. Kyllä aatelisneidoilla on hyvät oltavat köyhyydestä huolimatta. Voivat siellä rauhassa mokkaansa juoda ja yhteisiä konversaatioita pitää. En kadehdi heitä.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. En kadehdi minäkään. Ovat varmaan pikkutyttönä eläneet luksuksessa ja nyt sitten köyhiä, mutta hyvä heille, että kaikilla on sama tausta ja kohtalo, niin on vähän helpompaa.

      Löschen
  11. Kuva on ihana, samoin talon tarina - ja blogisi on kivaa luettavaa!

    AntwortenLöschen