Samstag, 20. April 2013

Huhtikuussa Helsingissä

Taisi olla elämäni viimeinen huhtikuu Helsingissä. Sää oli harmaa, sateinen, tuulinen, lähes myrskyinen ja lumikinokset likaisia. Miksi en mennyt maaliskuussa, kun aurinko paistoi ja lumi oli valkoista? Tunnelmaa ei parantanut soitto kotiin, jossa mies istui terassilla +26C lämmössä ja linnunlaulu kuului puhelimen kautta Suomeen asti.
Hotellin kanssa oli vähän harmia, kun ensimmäinen huone oli hyvin epäedullisessa paikkaa maan tasossa ja ikkunan ohi kulki ihmisiä eli olisi pitänyt olla aina verhot kiinni. Olen tottunut nukkumaan ikkuna auki eikä se olisi ollut mahdollista. Sitäpaitsi on kokemuksia pyytämättömistä yövieraista hotellihuoneessa sekä Etelä-Afrikassa että Skotlannissa enkä halunnut kolmatta kokemusta Suomessa. Pyysin toisen huoneen ja sainkin, mutta siellä ei toiminut TV. Minun käskettiin ottaa töpselistä seinästä joksikin aikaa. Se tarkoitti sitä, että jouduin vetämään jääkaapin kaappeineen pois paikaltaan ja konttaamaan lattialla löytääkseni töpselin. Sen jälkeen lumisade ruudussa lakkasi, mutta kanavat eivät toimineet. Taas soitto respaan ja sieltä tarjous vaihtaa huonetta. Mikäpä siinä, muuttokokemuksesta ei ollut puutetta eli tavarat kapsäkkiin ja uusi avain respasta. Nyt asiakaspalvelu toimi paremmin, ryömimiset kaapin takana ja kirjoituspöydän alla palkittiin pikku sviitillä. Tykkään jotenkin tästä sataman atmosfääristä, joka näkyy hotellin ikkunasta.


Suomen asiakaspalvelusta puheen ollen täytyy sanoa, että ei ollut juuri valittamista, päin vastoin se oli mielestäni paljon parempaa kuin Saksassa. Katselin mm. , miten ulkomaalaisturisti osti ratikasta lippua asemalle ja kuljettaja kysyi sujuvalla englannilla, olisiko ehkä käyttöä koko päivän lipulle ja turisti olikin heti kiinnostunut ja lopuksi kuski kysyi vielä, olisiko asiakkaalla Helsingin kartan tarvetta. En voisi kuvitellakaan, että täällä joku ratikan tai bussin kuljettaja tarjoisi tuollaista palvelua.

Itse kyllä töppäilin siellä hotellissa. Kerran puhuin huonesiivoojalle vahingossa kamalan litanian saksaa ja kun hän vastasi ystävällisesti englanniksi, tajusin, että olenkin Suomessa ja olisi pitänyt puhua suomea enkä sitten enää uskaltanut tunnustaa olevani suomalainen. Ja ensimmäisenä iltana tuli Ylen Teemalta hieno japanilainen elokuva Lähtöjä, jonka halusin välttämättä katsoa. Se alkoi ja siinä puhuttiin tietenkin japania, kun Suomessa elokuvia ei dubata ja odottelin ja odottelin suomalaista tekstiä, mutta ei sitä vaan tullut ja kun japanin kielen taitoni on pysynyt samalla tasolla 10 vuotiaasta asti, jolloin opin Pikkujättiläisestä sanat konnitiva ja arigato, luovutin ja lopetin katsomisen. Myöhemmin sitten tajusin, että se teksti olisikin pitänyt hakea kaukosäätimen kautta. Liian paljon tekniikkaa tällaiselle keskieurooppalaiselle, joka on tottunut dubattuihin filmeihin.

Vanhalla koulukaverillani oli synttärit ja yllätimme hänet ravintolassa. Hän luuli menevänsä poikansa kanssa kahville, mutta sitten paikalla olikin enemmän porukkaa, yllätys osui nappiin.
Tapasin Ateneumissa uskollisen lukijani HK:n ja kävimme ihailemassa Järnefeltin taidetta, johon en koskaan kyllästy.
kuva Wikipediasta

Samalla kurkittiin myös Linnan aarteita. Linna-sana tuo mieleeni jonkun vanhan linnan Keski-Euroopassa ja vasta kun näin Suomen presidenttien puolisoiden muotokuvan, tajusin, mistä linnasta oli kysymys. Oli kiva jutella HK:n kanssa, jotenkin sitä tuntee jo toisensa ja on yhteisiä "tuttuja". Juteltiin mm., että Vihreätniityt on sytohoidossa ja MaaMaan mummu on kuollut.

Seuraava päivä meni Espoossa pientä söpöä pupujussia katsomassa. Poika söi ja nukkui ja jumppasikin välillä, taitaa olla perinyt äitinsä urheilugeenin.


Iltapäivällä oli John Irving Akateemisessa, mutta en ehtinyt ajoissa paikalle. Olisi ollut kiva päästä kuulemaan ja yrittämään tunnistaa tuttuja kirjabloginaamoja, ainakin Lumiomenan Katja oli ollut paikalla. Torstai-illan sää oli niin sateinen ja tuulinen ja kylmä, että ei ollut juuri haluja liikkua ulkona ja perjantainakin kävi todella kova tuuli. Ennen lentokentälle lähtöä kävin kahvilla ja tippaleivällä, jollaisia en ole nähnyt tai syönyt vuosikymmeniin, mutta petyin, sillä se oli sellainen kuiva korppu eikä sellainen ihana äidin paistama. Tai ehkä se on vaan minun muistoissani kultaantunut.
Ja nyt Eifel-vuoristoon katsomaan, josko käenrieskat kukkisivat. Hauskaa lauantaipäivää kaikille!

Kommentare:

 1. Matkailu avartaa aina! Mukava oli lukea tuon ratikkakuskin palveluhenkisyydestà. Mukavaa viikonloppua tààltà poliittisen draaman keskeltà!

  AntwortenLöschen
 2. Niin, ssiakaspalvelusta en ole aina valmis maksamaan, jos kaupassa itsekin selviän. Monessa paikassa jopa 'scannaan' ja maksan itse.

  AntwortenLöschen
 3. Minähän olen aina sanonut, että tämä minun kotiseutuni on Suomen aurinkoisinta eikä huhtikuukaan ole ollut poikkeus. Tekniikasta puheen ollen, en olisi minäkään ymmärtänyt, että teksti pitää hakea erikseen näppäimellä. (Mutta onneksi meillä on teksti, on aivan kauhea katsoa dubattuja filmejä, joissa on aina samat luonnottomat äänet).
  Linnut laulavat täällä kilpaa ja lähettävät terveiset ystävilleen Eiffel-vuoristossa☼.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Yhden äffän Eifelin linnut moikkaa takaisin

   Löschen
  2. Minulla on varmaan lukihäiriö, kun olen aina lukenut tuon kahdella äffällä.
   Tuolla alempana ihmettelet: mutta en minä ymmärrä, miksi siellä (täällä) on lähes aina huono sää jos tulen. Kokeilepa tätä: juksaat Suomea ja tulet valoisalla ja myönteisellä mielellä. Nythän tämä maa luulee, että täällä pitää olla sateista tullessasi ja niin se sitten asian sinua miellyttääkseen järjestää:-)

   Löschen
 4. Sinäkö sitten toit tuon kolean koillistuulen mukanasi? Olis parree ollu tuamatta!:(

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Joissakin kohtaa Eifelia tuuli kamalasti ja kerroin mukana olleelle parille, että toin sen tuulen Suomesta.

   Löschen
 5. Schade, dass du nicht jetzt dort bist, ich habe gerade bei Textila Inslag (http://textilainslag.wordpress.com/2013/04/20/anu-tuominen-samlar-och-sorterar/)
  so schöne Objekte von einer Ausstellung von Anu Tuominen gesehen. Die Künstlerin war mir bisher unbekannt.

  AntwortenLöschen
 6. Sullahan oli mukava Helsingin-matka ,paitsi nyt mitä tuohon huhtikuiseen säähän tulee...Heh,nauratti tuo miten puhuit automaattisesti saksaa huonesiivoojalle;D
  Missäs hotellissa nyt noin huonosti olivat asiat?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. R*dissonissa Hietalahdessa. Toi oli kyllä sattuma tai se huonompi huone oli tietenkin, kun otan aina halvimman, mutta loppujen lopuksi sain sitten halvalla sen ison.

   Löschen
 7. Että sun pitikin taas tuoda kamalat kelit tullessas! Ihmettelinkin sään muuttumista....
  Tule joulukuussa! =)

  Täällä paistaa aurinko ja lumikinokset ovat likaisia.
  Hyvää lauantain jatkoa!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Onkin puheilla, että käytäis jonain adventtina eli varustautukaan silloin vesisateeseen.

   Löschen
 8. "Huhtikuu on kuukausista julmin", ainakin täällä eteläisessä Suomessa. Meillä tosin nytkin paistaa aurinko ja pitäisi olla puutarhatöissä, mutta en nyt ehdi.

  Sullahan oli tiivis aikataulu Helsingissä. Kaipaan palvelua Suoemssa erityisesti kahviloissa ja kaupoissa ja mielelläni maksan siitä hieman enemmän, ettei minun tarvitse tavaroiden kanssa jonottaa tiskille ja taiteilla kahvi- ym. tarjottimen kanssa pöytään - jos vapaata ja puhdasta pöytää löytyy.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. No sitä minä siellä kanssa kaipaan ja siksi menin Strindbergille, kun siellä palvellaan.

   Löschen
 9. Jotain siinä on, että kun Allu menee Suomeen, niin aina on säiden kanssa niin ja näin. Se likainen lumi on kyllä masentavaa katsottavaa...ja varpaatkin kastuu. Mulla nimittäin on aina matkassa väärät kengät.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kengät oli tukevat vaelluskengät, ne toimi hyvin, mutta en minä ymmärrä, miksi siellä on lähes aina huono sää jos tulen.

   Löschen
 10. Suomessa asiakaspalvelu on parantunut viime vuosina huimasti, välilllä sitä hämmästelee itsekin. Myyjät ja bussikuskit etenkin ovat petranneet kovasti, sitä on ilo seurata.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On todella ero kuin yöllä ja päivällä entiseen verrattuna ja myös kielitaito on hyvä.

   Löschen
 11. Hehhe, mennä nyt huhtikuussa Suomeen.. mutta sait ainakin koemaata hotellin sänkyjä enemmän kanssa ja hauskaa tuntui olevan sateesta huolimatta.
  PS. Älä nyt kuitenkaan heinä-elokuussa yritä Suomeen mennä.

  AntwortenLöschen
 12. No mutta Allu...eihän huonoa säätä ole olemassakaan, vai?
  Hauskaa, että muutkin erehtyvät joskus puhumaan saksaa Suomessa. Näin on käynyt valitettavasti minullekin.
  Antoisa Suomenmatkahan sinulla kuitenkin on ollut.
  ps. onkohan minullakin lukihäriö, kun olen lukenut eifelin aina kahdella ff:llä?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Teille taitaa olla se tornin rakentaja eli Eiffelin Kustaa tutumpi kuin tuo Eifel-vuoristo.

   Löschen
 13. Kiva reissu kuitenkin, vaikka vähän epäonninenkin.

  Minä en kyllä ole tuommoisia ratikkakuskeja Helsingissä nähnyt, yleensä ne ovat sellaisia mörököllejä. Mikä lienee luonnonoikku ollut.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Olen kyllä tavannut ystävällisiä englantia puhuvia lentokenttäbussinkin kuljettajia.

   Löschen
 14. Se aika keväästä, kun lumet sulaa, ei kyllä ole kaikkein kivointa ... koirankakka haisee, ja lumi on tosi likaista, ja loskaa ... Toukokuu lienee kevätkuukausista keväisin.
  Kyllä blogitutut on tuttuja siinä missä muutkin - kiva kuulla, että minäkin olen esiintynyt jutustelussa <3 Haliterkut xx

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Joo, oli aika jännä, että tuli puheeksi nuo blogitutut.

   Löschen
 15. Ei täällä todellakaan ole tuo sää suosinut matkailijoita eikä meitä paikallisiakaan tässä huhtikuussa. Tänään on kyllä aurinkoista ja kaunista.
  Onneksi sait edes hyvää palvelua. Olen sitä mieltä, että Suomessa asiakaspalvelu paranee vuosi vuodelta ja ihmiset ovat todella kielitaitoisia.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ensi vuonna tulen maaliskuun aurinkoisina päivinä, mutta älkää paljastako sitä, muuten se aurinko häipyy heti.

   Löschen