Donnerstag, 23. Mai 2013

Aamukävelyllä Berliinissä

Aamun hetki kullan kallis, ajattelin Berliinissä, kun lähdin hotellista aamulla yhtä aikaa kokoukseen kiiruhtavan Allumiehen kanssa. Shoppailu ei siihen aikaan päivästä olisi ollut mahdollista, sillä kaupat aukenevat paljon myöhemmin ja sitäpaitsi shoppailu ei ollut muutenkaan ohjelmassa.
Lähdin hotellista ja ylitin kanavan, jonka rannalla hotellimme oli eli kauniilla paikalla asuimme eikä silti liian kaukana nähtävyyksistä.


Jatkoin matkaa Tiergartenin puistoon, joka ei nimestä huolimatta ole eläintarha, vaan iso puistoalue, jossa oli aika kova pyöräliikenne jo aikaisin aamulla, kun berliiniläiset ajelivat sen läpi töihin.Koukkasin suhtkoht uuden päärautatieaseman kautta, kun en ole sitä ennen nähnyt muuta kuin autosta käsin. Senhän berliiniläiset saivat sitten joskus vihdoinkin valmiiksi, ehkä uusi lentokenttäkin vielä valmistuu, heh heh. Mutta mikäs minä olen sanomaan, meidän tuomiokirkkoa rakensivat vuodesta 1248 ihan 1800-luvun loppupuolelle asti.


Brandenburger Torin edessä oli jo aamulla vaikka minkä maalaisia turisteja, suomeakin kuuli paljon. On se vaan edelleenkin aina jännä tunne, että portista pääsee nyt kävelemään läpi, kun tunnen Berliinin ajalta ennen muurin kaatumista. Paljon upeampi elämys kuin tuossa aamupäivällä turistimassojen joukossa oli , kun me pari päivää myöhemmin keskiyön aikaan ajoimme lauhassa kesäillassa polkupyörällä tuon hienosti valaistun portin läpi.


Olin varannut ajan Reichstagin (parlamentin) kupolista, jonka on suunnitellut brittiläinen arkkitehti Sir Norman Foster, hyvinkin tuttu kaveri minulle ja Allumiehelle, kun olemme sattumalta molemmat olleet töissä hänen suunnittelemassaan rakennuksessa, onneksi tosin eri aikaan.
Matkalla kupolille englantia puhuvat koulupojat kysyivät, saisivatko haastatella minua ja nauhoittaa sen videolle, mutta harmin paikka, en ehtinyt jäädä ja tulla ikuistetuksi.


Yritin tässä etsiä itseäni tuosta peilistä, mutta en löytänyt.


Kun nautin tuosta aamusta niin kovasti, niin päätin seuraavanakin aamuna lähteä aikaisin liikkeelle, päämääränä Dorotheenstädtischer Friedhof, hautausmaa, jonne on haudattu paljon tunnettuja berliiniläisiä. Oli lämmin kesäaamu, linnut livertelivät, kaikki vihersi, hortensiat ja alppiruusut kukkivat ja tuntui kuin olisin paratiisissa siellä kohtalaisen pienellä hautausmaalla, jossa minun lisäksi ei ollut yhtään muita ihmisiä. Mutta haudoista löytyi sitten paljon tuttuja, tässä mm. Bertolt Brecht.


Sympaattinen Bärbel Bohley oli tunnettu ihmisoikeuksien puolesta taistelija DDR:ssä.


Tästä haudasta en löytänyt nimeä, mutta tykkäsin siitä kaikista eniten.


En tiedä, kuinka monta kymmentä kilometriä kävelin noina kahtena päivänä. Kaksi kertaa jouduin ostamaan Compeed-rakkolaastaria, joka pelasti minut. Vannoin, että laitan ensi kerralla taas villasukat ja vaelluskengät jalkaan.

32 Kommentare:

 1. Kiva postaus, niin tuttuja tienoita monelta Berliinin reissulta. Reichstag on tosin vielä käymätön paikka, ulkopuolelta vain katsellut kun aina niin hurjan pitkä jono odottamassa sisään menoa ja minulla liian vähän aikaa jonottamiseen.


  Mainitsemasi hautausmaa on varmasti mielenkiintoinen paikka, siellä haluaisin myös käydä, ehkä ensi reissulla. Berliini kaikenkaikkiaan on lempparimatkakohde minulle.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Reichstagiin kannattaa varata aika netin kautta. Kaavake löytyy tästä [KLIK]. Minä otin vain kupolin. Vierailu ei maksa mitään, passi pitää olla mukana.

   Löschen
 2. Ihania kävelypäiviä ja -paikkoja olet matkallasi kohdannut. Puisto näytti aivan mahtavalta ja tuon hautausmaan hautakivet kauniilta. Sinne Saksaan minä kyllä vielä jonain päivänä matkustan. Mutta ensin on käytävä esikoisen kanssa Lontoossa. Ylioppilasjuhlista tulee heinäkuussa vuosi, mutta lahjamatka on edelleen tekemättä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Lontoohan on hieno paikka, lähtisin sinnekin mielelläni. Tervetuloa vaan Saksaan!

   Löschen
 3. Tuttuja paikkoja, paitsi tuo Dorotheenstädtischer Friedhof. Vaikka näin kauan olenkin asunut Berliinissä, en kuitenkaan kaikkia paikkoja tunne. Mutta vielähän tässä kerkiää, toivottavasti. Ja puolen tunnin sisällä starttaa auto kohti Travemündeä, joten katsotaan syksyllä lisää Berliiniä. Hei ja hyvää kesää.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Eipä taida tuo hautausmaa olla tuttu kaikille berliiniläisille, sillä kun aloin metrosta tultuani levittämään karttaa ja katsomaan, minne suuntaan pitää lähteä, pysähtyi hyvin fiksu pyöräilijä kysymään, mitä etsin eikä hänkään tuntenut sitä, vaikka se oli aivan lähellä.

   Löschen
  2. Painoin liian nopeasti enteriä, piti vielä sanoa, että turvallista matkaa ja hauskaa kesää!

   Löschen
 4. Minä olen kerran käynyt tuolla hautausmaalla. En kyllä muista, missäpäin se oli, kun oltiin Rotary clubin kanssa bussilla. Oliko siinä vieressä Brechthaus, jossa on ravintola?
  Terveiset Äimälästä, käytiin siellä viikonloppuna!

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Se on ihan siinä vieressä, samoin ranskalainen hautausmaa ja Wolf Biermannin asunto, jossa hän sävelsi tämän [KLIK] ja esitti sen legendaarisessa konsertissaan Kölnissä ja sai sen jälkeen porttikiellon DDR:ään eli ei päässyt enää kotiin.

   Löschen
 5. Nukuitko sitten kaikki iltapäivät ja illat kun olit noin aikaisin liikkeellä? ;-)

  Hautausmaat ovat mielenkiintoisia käyntikohteita; tosin Berliinissä en ole hautausmaalla käynyt.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. No en kyllä nukkunut, kun illalla istuttiin aina pitkään ulkona ravintoloissa, kun oli niin ihanan lämpimä sää.

   Löschen
 6. Kiva kaupunki, suosittelen juustolounasta KaDeWe:lla

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. KaDeWe:stä löytyy vaikka mitä herkullisia ruokia, ruokaosasto on must joka Berliinin matkalla.

   Löschen
 7. Berliinin maine vihreänä kaupunkina on totta! Kaupunkimatkoilla kyllä kertyy noita kilometrejä aivan huomaamatta (jos on hyvät kengät jalassa) ja hienot aamulenkit sinulla näytti olevankin. Raatihuone meillä on vain ulkoa päin kuvattuna, tuo hautausmaakin on näkemättä. Sinne on päästävä ensi kerralla, yleensä kun käymme tutustumassa historiaan niidenkin kautta.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On siellä vihreää, kadut on paljon leveämpiä kuin meillä ja paljon juuri sellaisia puistokatuja, kastanjapuita jne. Kyllä mulla piti olla hyvät kengät, kahdetkin, joista sain sitten eri paikkoihin rakkoja. Tarkoitatko Reichstagia vai raatihuonetta, joita on useampiakin, mutta ei ne meidän mielestä välttämättä katsomisen arvoisia ole, kun siellä on niin paljon muuta katsottavaa.

   Löschen
  2. Mitä mä höpötin, tietenkin tarkoitin Reichstagia:-) Mutta siinä Rotes Rathausin edessä minulla oli opiskelijatyttönä treffit kirjeystävän kanssa, kun ensin oli selittänyt vuorollaan kaikille viidelle Checkpoint Charlien rajanylitysvartijalle, miksi tulen, kenet tapaan jne. Muutama vuosi sitten raatihuoneen edessä, siinä suihkulähteellä koulutytöt lauloivat meille, kun pyysin:-D

   Löschen
  3. Arvasinkin, että tarkoitit varmaan Reichstagia. Mulle ne Checkpoint Charlien vartijat oli oikeastaan ihan ystävällisiä ja pääsin nopeasti yli ja jouduin sitten siellä odottelemaan Allumiestä ja sen kaveria, jotka joutui ajamaan autolla jostain muusta kohtaa rajaa ja niiden annettiin todella odottaa, kun niillä oli Saksan passi.

   Löschen
  4. Olivat ne mullekin niin kovin ystävällisiä, aidostiko hmm?

   Löschen
  5. Kerran oli kiva kokemus, kun ostin Dresdenissä muistaakseni postikortteja ja -merkkejä ja kysyin, mikä postimaksu menee. Myyjänainen kysyi, että lähetänkö kortit ins "befreundete" Ausland (=itäblokkiin) ja kun sanoin, ei vaan Suomeen, hän muuttui niin ylenystävälliseksi. Suomen passilla oli aina helppo liikkua, myös junassa DDR:ään olivat mulle todella ystävällisiä.

   Löschen
 8. Hienoja kuvia aamulenkin varrelta!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Oli se hienoa, varsinkin kun ilmat oli ihanat.

   Löschen
 9. Minullakin on kokemuksia Checkpoint Charlien sekä myös Friedrichstrassen S-Bahnin rajanylityksien kanssa. Meillä suomalaisilla tytöillä ei ollut mitään vaikeuksia, mutta tyttökavereillamme Sveitsistä (aus Tessin) kesti aika pitkään päästä rajan yli. Kerran Friedrichstrassella törmäsimme Kaisa Korhoseen. Oli ne aikoja, pahempia kuin nykyisin naapurimaahan mennessä.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Minä pääsin Friedrichstrassella kanssa aina nopeasti yli ja jouduin sitten odottelemaan kaveria pitkään ja ehdin kertoa jo kaikki kuulumiset vastassa oleville itäberliiniläisille ystäville.

   Löschen
 10. Ihanat aamukävelyt, ja kun vielä sattui noin kauniit ilmatkin.

  Tuo kupoli on aivan mahdottoman hieno; tykkään. :-)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On siinä ihan onnistuneesti yhdistetty uutta arkkitehtuuria vanhaan.

   Löschen
 11. Samoissa maisemissa mekin teimme kävelyretkiä viikkoa aikaisemmin. Kaunista oli, kun isot puut kukkivat.

  Berliinin hautausmaat ovat käymättä, mutta ehkäpä seuraavalla kerralla.


  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Niin, tehän olitte myös ihan äskettäin Berliinissä. Nyt on kaunein vuodenaika luonnon puolesta.

   Löschen
 12. Kiva virtuaalimatka:) Tuo puisto näyttää kyllä mahtavan kauniilta!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tiergarten on ihanan varjoisa paikka kuumana kesäpäivänä.

   Löschen
 13. Voih Berliini! Oliko Reichstagissa edelleen alakerrassa valokuvanäyttely talon vaiheista? Sinulla oli jälleen ihania kuvia ja sää näytti olleen suuremmoinen. Mukavaa viikonloppua teille! HK

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. En edes katsonut mitään näyttelyjä, kävin vain nopeasti siellä kupolissa.

   Löschen
 14. Aamun hetket, ennen ruuhkia, on kyllä aivan mahtavia kun saa rauhassa mennä ja tulla. Upeita kuvia, mielenkiintoisia paikkoja! KIITOS!

  AntwortenLöschen