Sonntag, 26. Mai 2013

Ruokapaikkoja Berliinissä

Jospa tässä ryhtyisi vähän kilpailemaan Michelinin ja Gault Millaun kanssa ja kertomaan muutamasta Berliinin ruokapaikasta.

http://www.lochner-restaurant.de/
Saavuimme ensimmäisenä iltana lentokentältä aika myöhään hotelliin eikä ollut kovasti haluja lähteä etsimään kauempaa ravintolaa ja päätimme mennä aivan lähellä olevaan kivan näköiseen paikkaan toivossa, että saamme pöydän.
Siellä olikin yksi kahden hengen pöytä vapaana, mutta ennenkuin saimme istua, meille työnnettiin jo ovella ruokalista käteen ja pyydettiin katsomaan sitä. Arvasimme heti mistä kenkä puristaa: paikka on aika kallis ja varmaan moni vieras pelästyy nähdessään ruokalistan ja lähtee pois ja aiheuttaa niin levottomuutta. Me kyllä tunsimme ruokalistan ennestään, mutta Allumies alkoi piruuttaan tutkimaan sitä pitkin ja poikin ja kysyi sitten, että mitäs ihmeellistä tässä nyt sitten oikein on. Siihen tarjoilija vastasi: hinta. Ei me nyt ihan niin köyhän näköisiä taidettu olla ja oli muutenkin jo kokemusta samasta systeemistä Pariisissa, joten emme loukkaantuneet. Saimme pöydän ja todella hyvää ruokaa, voin suositella, jos on halukas maksamaan vähän enemmän.

http://www.barraval.de/
Keskiviikkona meillä oli treffit kummipoikavaralapsi B:n kanssa Kreuzbergin kaupunginosassa, ja menimme siellä syömään hänen ystävänsä Tapas-baariin,

jonka ruokalistan teksti muuten on kummipojan käsialaa.

Baari on aivan Görlitzer puiston vieressä, joka oli täynnä auringonpalvojia vielä illallakin.Kreuzberg ja sen vieressä oleva Neuköllnin kaupunginosa ovat olleet köyhimpiä kaupunginosia. Siellä asui aikanaan lankoni opiskeluaikana rämässä talossa, jossa kylpyammeen jalat oli laitettu laatan päälle, kun ne muuten olisivat menneet lattian läpi ja lämmin vesi saatiin vieressä olevasta vanhasta pesukoneesta. Kerroksen yhteinen vessa oli puoli kerrosta alempana ja sieltä turkkilaisnaapurit "lainasivat" aina hehkulamppua eli ei ollut usein valoa ja siellä oli ruosteinen rautainen pytty, jossa tuli miettineeksi, mikä on ruostetta ja mikä jotain muuta, siinä mielessä olikin edullista, että oli huono valaistus. Ne talot on aikoja sitten purettu ja tilalle on rakennettu uusia tai sitten monet vanhat talot on kunnostettu todella hienoksi. Kaupunginosa on tullut viime vuosina kovasti muotiin, hinnat nousevat ja vanhat asukkaat pelkäävät tilanteen kehitystä. Jos talon omistaja saneeraa, rakentaa parvekkeita jne, hän saattaa nostaa vuokraa niin, että köyhät alkuasukkaat eivät pysty sitä maksamaan.http://www.gugelhof.de/
Torstai-iltana lähdimme Prenzlauer Bergin kaupunginosaan, joka on entinen itäberliiniläinen työläiskaupunginosa, joka on muurin kaatumisen jälkeen kokenut valtavan boomin. Taloja kunnostettiin, sinne muutti paljon taiteilijoita jne, mutta se on ilmeisesti vähän mennyt muodista pois, kun sinne on muuttanut ajan mittaan paljon juristeja ja muuta pitkäveteistä poroporvaristoa, nyt alkaa olla enemmän muotia asua Kreuzbergissä. Prenzlauer Berg on kyllä kaunista paikkaa, talot on kunnostettu hienoiksi ja siellä on kiva kävellä ja katsella kivoja putiikkeja. Me poikkesimme taas tuttuun Gugelhofiin, kun tiesimme, että siellä on hyvä ruoka ja hyvä palvelu.
Kuvia paikasta löytyy täältä, suosittelen, jos pitää elsassilaistyylisestä ruoasta.


http://www.nola.de/
Lanko ja käly tulivat pyörillä hotellillemme ja me saimme hotellista pyörät lainaksi ja ajelimme kuutisen kilometria kauniin Tiergartenin puiston läpi, kanavien vartta, Volkspark am Weinbergswegin puistoon sveitsiläiseen ravintolaan Nolaan, jossa istuimme hyvän ruoan ja viinin ääressä puoleen yöhön saakka ulkona lauhassa kesäillassa.  Paluumatkalla keskiyöllä ajoimme valaistun Brandenburgin portin läpi, turistijoukot olivat poissa ja ihan sydäntä riipaisi, kun ajatteli, miten ennen vuotta 1989 ei ollut mahdollista päästä portista läpi.

http://www.restaurant-horvath.de/
Ruokapaikkojen highlight oli Michelin tähden ravintola Horvath, joka oli kivasti sisustettu ja jossa sai kreatiivista ja aivan loistavaa ruokaa ja meille ennestään tuntemattoman nuoren saksalaisen viininviljelijän ihanaa viiniä. Palvelu oli hyvää, ei varmasti ollut viimeinen vierailumme paikassa.
Peräseinällä näkyy Ernst Jandl'in hauska runo:

unendlich unentbehrlich unentgeltlich, die haarnadel einer forelle, die blauen handschuhe einer henne, die mütze einer roten maus

englanniksi: infinite essential priceless, the hairpin of a trout, the blue gloves of a hen, the cap of a red mouse 


kuva täältä


http://www.schleusenkrug.de/
Sunnuntaina teimme pitkän laivaristeilyn ja sen päätteeksi lanko ja käly odottivat meitä jo laivalaiturilla ja menimme Schleusenkrugin Biergarteniin. Se on perustettu 1950-luvulla kanavan sulun viereen. Kylmä olut ja Alterwasser  (puoliksi olutta, puoliksi limonadia) teki hyvää neljän tunnin risteilyn jälkeen ja söimme oikein hyvää Flammekuchenia. Käly söi parsaa ja kehui sitäkin hyväksi. Ihan kiva tunnelma. Paikka on aivan Tiergartenin puiston ja Berliinin eläintarhan vieressä.


http://www.caffe-e-gelato.de/
Jäätelöllä kävin taas Potsdamer Platzin ostoskeskuksessa, sieltä saa Berliinin parhaat jätskit. Jos niissä maisemissa jonotettiin ennen banaaneja, nyt siellä jonotetaan jäätelöä.16 Kommentare:

 1. Siis aivat mahtavat postaukset Berliinistä joka ikinen. Oikein ahmimalla luin ne. Koskahan pääsisin tallustelemaan Berliinin katuja ja kokemaan kaupungin nähtävyyksiä. Toivossa on hyvä elää... Kiitos Allu!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ei se Berliini mihinkään karkuun juokse, kyllä se vielä löytyy.

   Löschen
 2. Minun ruokamuistoni Berliinistä ovat vähän toisenlaisia, tosin aikaakin siitä on n. 45v. Iki-ihana currywurst oli pohjois-karjalaistytölle eksoottista herkkua. Sitä vieläkin söisin ainakin kerran Berliinissä. Elämäni ensimmäisen pizzankin söin siellä. Jopa ilmaiseksi, sillä heilani työskenteli opiskelun sivussa italialaisella. Myöhemmistä Berliinin reissuista en kyllä muista mitään ravintolaa, missä syötiin. Paitsi se Brechthaus, siellä istuin sohvalla. Muistan vain Eierschalen kaupungin itäpuolella. Länsipuolella oli silloin muinaisuudessa myös Eierschale, mutta se oli enemmän kellarikapakka, tosin kiva sellainen.
  Meillä muuten on nyt kesä, lämpöä 23C!

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Currywurst onkin Berliinin ruokalaji, mutta sitä me syödään hyvin harvoin. Onpa teillä kaunis sää, täällä sataa ja on viileää ja eilen nimittivät Baijerissa, jossa on erikoisen kylmää, sitä mitä saksalaiset kutsuu nimellä "public viewing" (nyt siis futiksen katselua ulkona) nimellä "public freezing".

   Löschen
 3. Minä en muista, missä söimme Berliinissa, mutta kanaa se oli ja hyvää.

  Ihana risteily!

  Kallein ravintola, jote suosin on Ranskalaiset korot, mutta eilen se onneksi tarjottiin minulle;)

  AntwortenLöschen
 4. Voi hitsi, onpa ollut herkullinen matka! Erityisesti tykästyin tuohon Nolaan. Ekassa paikassa olisin kyllä varmasti suutahtanut ja lähtenyt niskat nakellen jonnekin muualle. :-D

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Jotenkin ymmärrän sitä ravintolaakin, kun pöydät on katettu hienosti, kangasservietit jne ja sitten tulee porukkaa ja avaa servietit ja juo jo jotain ja sitten saavat menulistan käteen ja lähtevät.

   Löschen
 5. Allu, tuo jätskipaikka! Vieläkin muistelemme lasten kanssa kaiholla tuota paikkaa. Jäätelö siellä on ERINOMAISTA. Viime kesänä tuot meille suosittelit. Terveiset kauniista Tukholmasta. Kävimme siellä eilen huvipuistossa perheen kanssa pyörähtelemässä tai no rehellisyyden nimissä minä olin repunkantajana. Mukavaa alkavaa viikkoa teille molemmille! HK

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Teillä varmaan paremmat ilmat kuin nyt olisi Münchenissä

   Löschen
 6. Vastaisuuden varalle laitan tämän ruokapaikkalistan talteen. Kyllä kannatti odottaa näitä Berliini-postauksiasi!! Mikähän on seuraava aihepiiri?
  Me olimme tänään nauttimassa herkuista hienossa "ulkoilmaravintolassa", eli kesäpaikkamme pihalla. Ja sinulle, joka olet kiinnostunut säätiedoista,kerron, että siellä oli +26°C varjossa. Olisihan tuo menetellyt, mutta kun olimme vain ruohonleikkuumatkalla,tuli iltapäivästä hiukan hikinen.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Uskon toki, että Suomessa on hyvät ilmat, mehän emme ole Suomessa. Eilen aamulla, kun täällä vaan satoi ja oli viileää, Allumies totesi, että täällähän on nyt sellaista, kun ennen oli aina Suomen lomalla.

   Löschen
 7. Kiitos opastuksesta, teillä oli taas jälleen kerran hieno reissu. Tässä joku viikko sitten Suomen Pravdassa oli juttua berliiniläisestä jäätelömyyjästä, joka nosti hintoja ja halusi vähemmän asiakkaita, sillä jonottaminen kesti kauan ja naapurissa olevat liikkeet olivat raivoissaan, kun heille eivät asia. Mutta se oli kadulla enkä valitettavasti muista missä.

  Muuten mitä tämä oikein tarkoittaa: "wir danken für Ihr Verständnis dass wir unser Menü nur tischweise servieren"? Ties vaikka syksyllä mennään sinne... ;-)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Joku tietty (useimmiten isoin ja kallein) menü on mahdollista saada vain jos kaikki pöydässä istuvat ottaa sen. Tämä käytäntö on usein myös Ranskassa tähtiravintoloissa.

   Löschen
 8. Mahtavaa informaatiota Berliininreissua varten - kunhan saadaan se nyt vaan aikaiseksi! ;)

  Tuohon kalliiseen menuun viitaten, minä kyllä vähän loukkaannuin Pääsiäisenä Bergeracissa kun katsoin optikon liikkeessä merkkiaurinkolaseja ja sitten myyjä tuli mulle sanomaan, että edullisempia (rihkama!) aurinkolaseja löytyy toisesta rekistä ... phaf! On siinä myyjä! Teki mieli kysyä, että millä perusteella hän olettaa että mä katson 'väärän hintaisia' laseja?! ... oh well. En ostanut siitä liikkestä mitään!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Meillekin sattui kerran yhdessä hotellissa, että miettiessämme jäämmekö sinne respan nainen luuli meidän kauhistelevan hintaa ja alkoi tarjota meille yksityismajoitusta.

   Löschen