Dienstag, 29. Oktober 2013

Aussien vierailu

Viikonloppuna meillä kävi kauan kaivatut australialaisystävät, olivat  viimeksi täällä vuonna 2006 jalkapallon MM-kisojen aikaan. Sinä vuonna heidän lapsensakin olivat mukana ja kävivät kannustamassa maajoukkuettaan parissakin ottelussa.
Kuka olisi voinut uskoa, että lokakuun lopussa meillä voisi olla vielä jopa +24C lämmintä, josta he nauttivat eivätkä kaivanneet Sydneyn hellettä ja pensaspaloja.
Teimme  lauantaina kivan retken, jonka ensimmäinen kohde oli tuomiokirkko, jota ei voi koskaan jättää katsomatta. Itsekin poikkean sinne usein ihan vain ohimennessäni. Kölnin tuomiokirkko on Saksan nähtävyyksistä numero 1, siellä käy eniten turisteja. Kollaasi on tehty Geoffin kuvista , puiden lehdistä näkee, että on syksy, vaikka lämpömittari näytti kesää.


Toinen MUST on vanhakaupunki pastellitaloineen ja romaaninen Groß St. Martin-kirkko, minun lempikirkkoni, koska se on niin valoisa ja vähemmän kruusattu.


Vanhassakaupungissa törmää kahteen paikalliseen originaaliin. Geoffin ottamassa kuvassa on Tünnes (Antonius Kölnin murteella), jonka perunanenää ovat koskeneet niin monet kädet, että se kiiltää, sen koskeminen tuottaa nimittäin onnea. Tünnes on vähän yksinkertainen maalaistollo, mutta  kiltti ja jotenkin  kuitenkin nokkela heppu, hänen kaverinsa Schäl taas on poroporvarillinen kaupunkilainen. Heistä on olemassa lukemattomia vitsejä.

kuva:Geoff

Vanhasta satamasta on vähitellen kehittynyt moderni keskus, jonka tunnistaa helposti kolmesta ns. nostokurkitalosta, jossa taitaa olla kaupungin korkeimmat hinnat. Niissä on toimistoja ja asuntoja ja maan tasossa rannalla on ravintoloita ja baareja.


Lähes 10km kävelylenkin jälkeen Reinin rantaa oli aika palata tuomiokirkolle ja satuimmekin juuri oikeaan aikaan laivalaiturille, josta pääsimme mukavasti laivalla takaisin.


Saimme istumapaikat kannelta auringosta ja mikäs siinä oli istuessa ja katsellessa maisemia. Kuvassa keskellä häämöttää tuomiokirkon tornit ja kaupungin vanhin silta Hohenzollernbrücke, joka on vain junia ja jalankulkijoita varten.
Kölnin lipussa olevat kruunut symbolisoivat Itämaan tietäjiä, joiden luut ovat Kölnin tuomiokirkossa kultaisessa arkussa ja 11 tippaa tai liekkiä symbolisoivat 11000 neitsyttä, jotka hunnit murhasivat heidän ollessaan pyhän Ursulan kanssa paluumatkalla pyhiinvaellusmatkalta Roomasta. Neitsyitä on ilmeisesti ollut 11, mutta luku on kirjoitettu aikanaan väärin.


Nyt ollaan jo melkein perillä. Oikealla Groß St. Martin, keskellä tuomiokirkko ja vasemmalla - huh, täytyy itsekin miettiä - taitaa olla St. Andreas. Kirkoista ei täällä ole puutetta.


Illalla kokkasimme ausseille menyyn, johon näyttivät olevan tyytyväisiä. Alkupalana oli bravuurinumeromme eli kampasimpukoita vihreän parsan ja serranokinkun kanssa, helppo tehdä ja onnistuu aina. Resepti lähti nyt Australiaan.


Olipa kiva viettää kolme päivää näiden ystävien kanssa, jotka ovat todella sivistyneitä ja kaikesta kiinnostuneita ja puhetta riitti vaikka millä mitalla. Harmi, että tavataan niin harvoin, Sydney kun ei ole aivan nurkan takana.
Kesäkin lähti australialaisten kanssa yhtä aikaa ja syksy toi mukanaan Christian-myrskyn, joka kaateli puita, tosin ei meillä, mutta ystäväni pihasta pohjois-Saksassa kaatui iso vanha koivu.

15 Kommentare:

 1. Kiitos reissusta kanssanne!
  Kuvat ovat upeita ja tuo yhteinen ateria, nammm:)
  Teillä on kyllä ollut hieno ja lämmin syksy siellä Euroopassa. me täällä sytyttelemme kynttilöitä sateisen päivän piristykseksi.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllä on ollut todella erikoinen ja lämmin syksy. Enpä muista, että olisin nukkunut koskaan näin pitkään ohuen kesäpeittoni kanssa ja vieläkin on öisin melkein kuuma.

   Löschen
 2. Hampurissa oli kai ollut tosi myrsky, meillä ei juuri mitään.

  Kyllä Köln on kaunis ja mukava kaupunki, minkä kai olen ennenkin kertonut. Ja kirkot, sekä Tuomiokirkko että Gross St. Martin upeita. Erityisesti jälkimmäinen sen harmonisuutensa ja rauhan takia. (ei ollut tuhansia kanssakävijöitä).

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ystäväni asuu Hampurin ja Kielin välillä, nyt saisin heiltä takkapuita, mutta on turhan kaukana.

   Löschen
 3. Köln on jotenkin niin kaunis kaupunki, jäi mieleen siitä, että viihdyin siellä kai parhaiten Saksan kesinäni. Nostokurkitalot olisivat kyllä saaneet jäädä rakentamatta.
  Mihin se myrsky jäi, täällä on aurinkoista ja puiden latvat juuri ja juuri liikahtelevat.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Nostokurjethan kuuluu satamaan!

   Löschen
  2. No sittenhän olet myös näiden tyhjien siilojen puolestapuhuja, koska ne tavallaan kuuluvat tuohon rantamaisemaa pilaamaan oltuaan siinä iät ja ajat. Niistä kyllä kiistellään, mutta suojeltavahan noita on, vai mitä.

   Löschen
  3. Harmi, että pitävät tyhjänä. Niistähän voisi tehdä vaikka mitä, esim. asuntoja vähän tähän tyyliin. Mä tykkään, kun yhdistetään vanhaa ja uutta arkkitehtuuria, esim.Kölnin Kolumba-museo on hyvä esimerkki.

   Löschen
  4. Hienoja . On nuo siiloihin liittyvät tiilirakennuksetkin kunnostettu hienoiksi ruotsinkiel. korkeakoulun eli Åbo Akademin käyttöön. En sitten tiedä onko kaikki homeitiöt saatu sieltä pois.

   Löschen
 4. Mukava "kiertoajelu" Kölnissä. Tuo Tünnes ukkeli perunanenineen on sympaattisen näköinen. Mutta nuo nostokurkitalot ovat rumia.

  AntwortenLöschen
 5. Ja minä täällä vesi kielellä katson tuota lautasta. Olet kyllä aika emäntä!!!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Helppo tehdä, näyttää paljon vaikeammalta. Jokainen osaa keittää parsaa ja paistaa kampasimpukat 2 min molemmalta puolelta ja paahtaa mantelilastuja ja serranokinkkua ja tehdä dressingin.

   Löschen
 6. Mukavalta vierailulta näyttää ja tuo kirkkokuva on tosi hieno!

  AntwortenLöschen