Mittwoch, 16. Oktober 2013

Uusi viini

Vuoden ensimmäiset rypäleet on puristettu mehuksi ja ns. Federweisser-juoman sesonki on alkanut. Federweisser on alkoholipitoinen rypälemehu, viinin esiaste. Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja juomaan kutsutaan mm. nimellä Suser/Sauser, joka tarkoittaa Süsser eli makeaa. Juomassa oleva hiiva muistuttaa (kuulemma) valkoista sulkaa, siitä johtuu nimi Federweisser eli Valkoinen sulka. Ahr-joen viinialueilla viljellään enemmän punaviiniä ja siellä on myös myynnissä harvinaisempaa Roter Sauser, jota en ole kyllä kokeillut.

Uuden "viinin" kanssa syödään perinteisesti sipulipiirakkaa, joka tehdään usein hiivataikinaan. Pellilliseen sipulipiirakkaa tehdään puolesta kilosta jauhoja hiivataikina ja sen päälle kuullotetaan pannulla kilo sipulia, jonka annetaan jäähtyä ja sen jälkeen joukkoon sekoitetaan kuusi munaa, 500g kermaviiliä/sour cream, maustetaan suolalla, pippurilla, teelusikallisella kuminaa (joka poistaa ilmavaivoja) ja nipulla lehtipersiljaa. Massa levitetään taikinan päälle ja paistetaan uunissa noin 45 min.


kuva Wikipediasta

10 Kommentare:

 1. Skål! Aika tuhti piirakka, mutta varmaan herkullinen, kuten yleensä sipulipiirakat.

  AntwortenLöschen
 2. Onko tuo juoma alkoholitonta`? Täällä viinipulloissa oleva rypälemehu on sopivaa lapsillekin,sillä siinä ei ole alkoholia. Ja nami,sipulipiirakkaa:)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ei ole alkoholitonta, vaan 10,5 prosenttista. Tämä ei ole se rypälemehu, joka on täälläkin ihan yleinen alkoholiton juoma. Esim. yksi meidän ystävä ei juo lainkaan alkoholia ja hän tilaa ravintolassa aina punaista rypälemehua, joka näyttää ihan punaviiniltä. Federweisser on käymisvaiheessa olevaa mehua, joka on valmistumassa viiniksi.

   Löschen
 3. Minulle Federweisserista on yleensä tullut vatsavaivoja, käyminen on jatkunut nähtävästi sisuksissa. Zwieberkuchen, lecker!

  Maikki

  AntwortenLöschen
 4. Tuota juomaa ei varmaan kannata liian paljon ryypiskella. Voi olla seuraavana paivana seka paa etta maha vahan ikavassa kunnossa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Vähän vähemmän prosentteja kuin valkoviinissä, mutta alkoholiahan siinä kyllä on. Pullossa ei ole korkkia (siis korkkista) ja se pitää kuljettaa kaupasta kotiin pystyasennossa.

   Löschen