Donnerstag, 2. Januar 2014

Ulkoilua ja taidetta

kävelyllä Reinin rannalla
On siellä kaupungin jätteenpoistofirmalla hommia.Bonnissakin ehdimme käydä, siellä on Saksan liittotasavallan taide- ja näyttelyhallissa Bonnissa vielä helmikuuhun asti mielenkiintoinen näyttely "Die Avantgarden im Kampf"  toisen maailmansodan aikaisista modernin taiteen edustajista. Näyttelyn ajankohdaksi on valittu vuosi 2014, jolloin ensimmäisen maailmansodan puhkeamisesta on aikaa 100 vuotta.  Siellä on mukana kuuluisia taiteilijoita kuten Klee, Picasso, Kirchner, Beckmann, Dix, Kandinsky, Nolde jne., paljon tuttuja nimiä, joita en ole koskaan yhdistänyt sotaan paitsi ehkä Picasson hänen Guernica-maalauksensa takia. Näyttelyssä näkee, miten taiteilijat ovat aikanaan taiteensa kautta reagoineet sotaan. Hyvin monet heistä olivat joutuneet/päässeet psykiatriseen hoitoon. En sitten tiedä, olivatko he ehkä taiteilijoina herkempiä kuin muut vai pääsivätkö he julkkiksina sitä kautta helpommin pois rintamalta. Eri maiden taidemaalarit olivat ennen sotaa paljon yhteydessä toisiinsa,  Pariisissa oli ulkomaalaisia taiteilijoita, samoin Münchenissä, mutta sitten sota keskeytti heidän kanssakäymisensä täysin, ystävistä tuli vihollisia.

7 Kommentare:

 1. Siistimmältä tuo teidän uuden vuoden vastaanotto näyttää kuin mitä täällä Berliinissä näin eilen ajellessamme kohti Grunewaldia. Paluumatkalla oli jo siistimpää kun puhtaanapito teki työtään heti aamusta alkaen.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Taisi olla täälläkin keskustassa paljon enemmän jätteitä, olimme vähän kauempana kävelyllä.

   Löschen
 2. Torniossa Pullo-Eki olisi jo siistinyt kaiken, ks. http://yle.fi/uutiset/tornion_ykkosmies_pullo-eki_saa_hyvan_kiertamaan/6998893

  Kiinnostava näyttely; olisipa Suomessakin vastaavanlaisia. Onhan nyt Atskissa mm. Wardi, mutta kuitenkin...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Eihän tuolla mitään oikein kauniita tauluja ollut, mieluummin katselen Emil Nolden unikkoja kuin sotilaita, mutta eihän se ollutkaan näyttelyn tarkoitus.

   Löschen
 3. Tààlàkin suurissa kaupungeissa tiet nàyttàvàt juhlan jàljiltà juuri tuolta...lasioulloja ympàriinsà....olispa tààlàkin pullojenpalautus palkittua.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Nuo pullot on kaikki sellaisia, joiden palautuksesta ei saa rahaa eikä ne ihmiset niitä sitten viitsi kannella mihinkään pulloroskikseen.

   Löschen
 4. Onpas siellä juotu paljon kuplivaa!
  Mielenkiintoinen näyttely,olisi kiva nähdä tuo.

  AntwortenLöschen