Montag, 22. Dezember 2014

Timbuktu

Kävin elokuvissa katsomassa leffan nimeltä Timbuktu, joka kertoo fanaattisten islamistien saapumisesta  Maliin, tarkemmin sanottuna Timbuktuun ja heidän täysin järjettömästä väkivallastaan. Minä tykkäsin kovasti, teema kiinnosti ja kosketti. Protagonistiperhe eli perinteisessä teltassa kaupungin ulkopuolella, mutta kaikki tapahtuu nykyaikana, käytössä on mm. kännykät, se tuntui alussa vähän oudolta. Naapurit ovat jo paenneet jidahisteja, mutta Kitane vaimoineen ja tyttärineen haluaa jäädä ja toivoo, että ajat muuttuvat ja naapurit palaavat. Elokuvassa näytetään mm. yhden pariskunnan julma kivitys ja miten kulttuurihistoriallisia paikkoja hävitettiin, kun kaikki vanha kiellettiin.  Naiset pantiin käyttämään sukkia ja käsineitä ja tietenkin huivia. Musiikki kiellettiin ja samoin jalkapallo. Fantastinen on mielestäni kohtaus, jossa pojat harjoittavat vastarintaa leikkimällä jalkapalloa imaginäärisellä pallolla, sitä eivät sentään shariasotilaat voineet kieltää. Leffa on järkyttävä, mutta toisaalta niin kaunis, henkeäsalpaavia kuvia ja kaunista musiikkia. Timbuktu on Oscar-ehdokas parhaan ulkomaisen elokuvan sarjassa.

8 Kommentare:

 1. Rankka aihe, mutta taidolla tehty. Varmaan jäi mielessä pyörimään kotiin tultuakin. On tämä maailma vaan hullu.
  Pojat pelasivat jalkapalloa taitavasti, aivan kuin olisi oikea pallo mukana pelissä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllä ajattelee nyt edelleenkin. Tiesihän sitä kaikkea olevan olemassa, mutta silti paljon uutta ja paremmin vielä tajusi, miten hullu tää maailma tosiaan on.

   Löschen
 2. Trailerista päätellen todella visuaalisesti kaunis. Tuskin sentään katsoisin, koskettaa liian läheltä.

  AntwortenLöschen
 3. En pystyisi katsomaan. Tuntematon sotilaskin on minulle liikaa. Kaikenlaisia kirjoja pystyn lukemaan, mutta visualistisena ihmisenä jätän koskettavimmat kuvat sivuun. FröHliche WeiHnachten!

  AntwortenLöschen