Dienstag, 6. Januar 2015

Joulun loppu

Loppiainen on kristillinen juhlapyhä, johon joulun aika loppuu. Loppiaisen vietolla on ollut useita eri syitä historiassa: mm. Kristuksen syntyminen, Jeesuksen kaste sekä kertomus idän tietäjistä. Tänä päivänä loppiaista vietetäänkin Suomessa kyseisten tietäjien Betlehemiin saapumisen kunniaksi.
Lähde: juhlapyhät.fi

Meillä joulukuusi näytti tuntevan kalenterin ja loppiaisen ja alkoi karistaa kilokaupalla neulasia eikä auttanut muu kuin heittää se pihalle ja sen mukana sitten muutkin joulukoristeet. Mikä ihme niissä kuusissa on, kun viime vuonna samasta metsästä itse kaadettu puu ei tiputtanut vielä helmikuussakaan neulasiaan ja tämänvuotinen kuusi samasta metsästä oli suorastaan nudisti?

Sinne ne nyt sitten lähtivät, seimet, porot ja Itämaan tietäjät kellarin hyllylle odottamaan seuraavaa joulua. Pipariastiat olivat siellä jo ennen uutta vuotta, sillä tänä vuonna leivonnaiset menivät niin  hyvin kaupaksi, ettei uudeksi vuodeksi riittänyt yhtään mitään, pääsyyyllinen oli  synttärijuhlieni ikäluokka 2-10. Tuossa kuvan keskellä oleva vihreä kasa on muuten meidän kuusivainaa.
Nyt ovat liikkeellä tiernapojat ja -tytöt, jotka tuovat siunauksen koteihin ja kirjoittavat liidulla oveen merkiksi
                                 20*C+M+B+15
mikä tarkoittaa Christus Mansionem Benedicat eli Kristus suojelkoon taloa. Kirjaimet CMB tarkoittavat samalla kolmea Itämaan tietäjää eli Caspar, Melchior ja Balthasar. Tänä vuonna tiernalapset keräävät rahaa philippiniläisten lasten hyväksi.


Tänään pitäisi oikeastaan leipoa loppiaiskakku, mutta en osaa päättää tehdäkö ranskalaisen Galette des rois vai saksalaissveitsiläisen Dreikönigskuchen vai King's Cake ja jätän leipomisen.

Hyvää loppiaista, meillähän on tänään arkipäivä, vain etelä-Saksassa eli Baijerissa ja Baden-Württembergissä on pyhä.

20 Kommentare:

 1. Liekö sen joulukuusen kuntoon vaikuttanut viime vuoden sää, teillähän oli niin lämmintä koko vuosi? Meillä protestanttisella seudulla nuo Sternsingerit kävivät vain katolisissa perheissä, meilläkin ne kävivät mutta katolinen perheenjäsen oli silloin harvoin paikalla.
  Hyvää loppiaista! Meillä on Bilderbuchwetter.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Sitä olen itsekin epäillyt, että sää vaikutti. Meilläkin on Bilderbuchwetter aber ohne Schnee, mutta aika kylmä ja kirkas.

   Löschen
 2. Hyvää loppiaista! Meillä joulu jatkuu vielä jonkin aikaa, Nuutinpäivä saa sitten päättää 20 päivää kestävän joulurauhan ajan. Galette des rois jää tällä kertaa leipomatta, kun ei viitsi vain meille kahdelle sitä tehdä.
  Loppiaista vietetään myös lähetystyön päivänä. Itämaan tietäjät olivat ensimmäiset lähetystyön tekijät. Nepalin lapset ovat nyt lähellä sydäntäni, niille suduille kun oma sukulaiseni lähti tekemään lähetystyötä kauan sitten ja toivon, että hänen työnsä lapsien parissa ei mennyt hukkaan.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Muistelinkin, että olet joskus leiponut sitä kakkua. Mielelläni olisin jatkanut vielä Nuutinpäivään, mutta kun se kuusi kekkuili. Saksalaisethan oppi tuntemaan Nuutinpäivän vasta TÄSTÄ

   Löschen
 3. Kiinnostavaa, että sieelä tiernapojat kiertävät tänään. Tosin niinhän heidän perinteen mukaan kuuluisikin. Suomessa alkaa olla pikkujouluperinnettä se.

  Onko siellä ollut kuivaa tai pakkasia tänä vuonna? Sää voi vaikuttaa kuusen karistavuuteen aika tavalla.

  Hyvää loppiaista!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Pakkasta ei ollut, mutta paljon kylmempää kuin se viimevuotinen kesäsää. Kyllä ne tiernapojat jo uudenvuoden jälkeen alkoivat kiertää, saavat enemmän rahaa kokoon.Viime vuonnahan oli täällä 850v juhla, kun silloin tuotiin kolmen kunkun pyhäinjäännös sotasaaliina Kölniin.

   Löschen
 4. Jotkut matkustelee enemmän kuolleena kuin elävänä, vaikka enhän minä tiedä miten paljon nuo tietäjät elävinä matkusteli. Mitenkähän on voitu päätellä että luut ovat juuri heidän...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Voihan sitä kuvitella vaikka mitä, jotain luita ne ovat tänne tuoneet ja panneet kultaiseen kirstuun.

   Löschen
 5. Tänään oli etiopialaisten ja eritrealaisten joulu,ja bussin ikkunasta näin Tel Avivin pääbussiaseman alueen puistossa 4 eritrealaista pappia ,joílla oli päässä valkoinen huivintapainen ja pitkät,kauniin killtävät upean turkoosin väriset kaavut ja iso risti rinnalla. Soitin sitten etiopialaiselle sairaanhoitajalle Workielle,joka on taas täällä sydänsairaiden lasten talossa,ja kysyin onko Etiopiassa papeilla jouluna tuollaiset vaatteet.Hän sanoi että ei ole enkä löytänyt netistäkään,mutta nyt harmittaa etten noussut bussista pois heitä kuvaamaan,sillä olivat upea näky!

  AntwortenLöschen
 6. Tee nyt vaan se galette de rois,se on niin hyvää!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ei nyt kyllä enää mitään kakkua, kun on syöty jo liikaa leivonnaisia ja yksi lahjaksi saatu Linzer Torte on vielä syömättä.

   Löschen
 7. Hesarissakin tänään itkettiin sitä, kun Suomessa ei ole mitään loppiaiseen kuuluvaa ruokaa. Tiedettiin sentään nuo kakut, joita ainakin Sveitsissä sai joka kaupasta.

  Pakko laittaa kuusi ja joulu huomenna pois kun sitä ei jää tänne kukaan ihailemaan!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mutta onhan Suomessa toisaalta juhliin ruokia, on tippaleipiä ja simaa ja mämmiä sun muuta.
   Oletko jo lähdössä entiseen pääkaupunkiin?

   Löschen
  2. Me mennään muuten perjantaina Kroneen juhlimaan Ginan synttäreitä.

   Löschen
  3. Lippu torstai-illaksi. Kyse oli tuossa vain ja ainoastaan loppiaisesta, muu ei kelvannut.

   Terveisiä Ginalle! Krone oli hieno.

   Löschen
 8. Meillä saa joulukuusi olla vielä lauantaihin saakka. On vielä niin hyvässä hapessa, etten raaskinut eilen ruveta sitä riisumaan. Ja samalla sitten muutkin koristeet takaisin kaappiin ensi joulua odottamaan.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Olisi saanut olla meilläkin pitempään, jotkuthan pitää täällä Saksassa sitä 2.2. asti, jolloin on Maria Lichtmess, vastaa ilmeisesti suomalaista kynttilänpäivää.

   Löschen
 9. Juu, Clarissa on kanssani samoilla linjoilla. Nuutti vie meiltäkin joulukuusen mennessään. Loppiaista vietimme Miss Sophien ruokalistan lumoissa. Hyvää loppiaisen jälkeistä aikaa!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Eipä ole meilläkään ennen Nuutinpäivää taidettu koskaan heittää kuusta. Huomenna kuuset saa kai laittaa roskatynnyrin viereen, pitää illalla katsoa, kuinka moni naapuri laittaa tänään kuusen pois.

   Löschen