Montag, 18. Mai 2015

Toukokuun aamu

Kätköistäni löytyi kotipaikkakuntani koulujen Kevätpörriäinen-lehti, jossa oli pääasiassa koululaisten runoja ja tarinoita. Sieltä löytyy minunkin ekalla luokalla kirjoittamani täysin typerä runo, jota en kehtaa kenellekään näyttää. Kaikkea sitä ihminen muistaakin, sillä muistan kuin olisi ollut eilen, että ei yhtään huvittanut kirjoittaa mitään ja aamulla ennen kouluun lähtöä kirjoitin muutaman hölmön rivin, kun äiti patisti. Luulen, että se julkaistiin vain, koska opettaja tykkäsi minusta.
Samasta lehdestä löytyy paljon parempia runoja, mm. tämä Hilda Huntuvuoren kirjoittama runo toukokuusta:

Aamu armas toukokuussa,
puro laulaa, metsät soi,
Lintu pieni pesäpuussa
ystävälleen tarinoi.

Sinisenä kaukorannat,
taivas kylvää purppuraa. -
Kevät, mitä meille annat,
mitä sydän sulta saa?

Kaihoa sä vainen annat,
riutumusta, ikävää.
Näytät onnen sinirannat, -
kaipaus vain sieluun jää.

Hilda oli syntyjään Hollmén ja nimi on muutettu viime vuosisadan alussa Huntuvuoreksi, aika kiva "käännös" mielestäni. Useinhan nimet käännettiin aika suoraan, mutta ei meidänkään suvun Sillqvistiä onneksi Sillioksaksi käännetty, oksa jäi mutta silli sai lähteä.
Hilda Huntuvuori asui taiteilija Saimi Hämäläisen kanssa, taisi olla paikkakunnan ensimmäinen sateenkaariperhe. Kuvan kaappasin täältä, siinä  oikealla sympaattinen Hilda.


9 Kommentare:

 1. Laita se runo nyt vain tänne, pois turha kriittisyys!
  Meidän koulumme opettajista asui useampikin yhdessä "taloudenhoitajattarensa" kanssa, kukaan ei myöskään ihmetellyt koulumme naispuolista suomen- ja englanninopettajapariskuntaa, hyviä, sivistyneitä ja vaativia opettajia kaikki tyyni. Heitä saimme kiittää sitten myöhemmin opiskelemaan lähdettyämme.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kouluni naimattomilla opettajanaisilla ei kyllä ollut taloudenhoitajia, sellaisia tunnen täällä paljon katolisilla papeilla. :D

   Löschen
 2. Laita vaan se pikku Allun runo....

  AntwortenLöschen
 3. Juujuu Allu, laita nyt vain se runosi tänne!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. että saisitte nauraa :-) :-) :-)

   Löschen
  2. Nauru on vain hyväksi....se pidetää ikääkin!

   Löschen
 4. Yhdyn edellisiin eli bitte, bitte runo tänne. Raja-Karjalaisia sukunimiä on myös paljon käännetty tai muutettu kun olivat.aika venäläisiä ja niistä on tullut usein hienoja, luonnonläheisenä nimiä.
  Miulla saksan opettajat oli aina vanhojapiikoja, mutta hyviä opettajia.
  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mun isoäiti oli Kohlström, mitähän siinä se Kohl tarkoittaa, ei kai vaan Helmutia, kääks.

   Löschen