Mittwoch, 27. Mai 2015
Viitan alla
Tänään oli lehdessä koko sivun kokoinen artikkeli palliatiivisesta hoidosta. Teemahan on meillä nyt hyvin ajankohtainen, kun ystävämme Gina on palliatiivisessa kotihoidossa. Palliatiivinen-sana tulee latinasta, pallium tarkoitti alunperin viittaa tai takkia ja jos nyt oikein tässä hobbyetymologina päättelen, luulenpa, että suomen paltto(o)-sanan alkujuuret löytyy myös sieltä. Palliatiivinen hoito laittaa sairaalle kuvainnollisesti viitan peitoksi ja pitää hänestä parasta mahdollista huolta. Vuonna 2007 päätettiin Saksan terveydenhuoltolain uudistuksessa, että potilaalla on oikeus saada kotona yhtä hyvää palliatiivista hoitoa kuin sairaalassa saisi. Tästä hyötyy nyt ystävämme Gina ja sattumalta lehden artikkeli kertoo juuri hänen piiristään tois pual jokkee. Palliatiiviyritys on yksityisten lääkäreiden ja hoitajien omistuksessa ja sairaskassat vastaavat maksuista. Hoitohenkilökunta on yhteistyössä sairaaloiden, psykologien, apteekkien ja hoito- ja saattokotien kanssa ja tekee kaikkensa potilaan hyväksi, potilaan ei tarvitse itse huolehtia mistään. Toistaiseksi Saksassa kuolee vain 20% "normaaleista" potilaista kotona mutta palliatiivista hoitoa saavista 80%. Vanha koulukaverini, joka perusti Suomessa kotikaupunkiinsa saattokodin, ei halunnut missään tapauksessa kuolla kotona, hän halusi, että lapsille kotitalo jää muistiin talona, jossa äiti eli. Toisaalta tunnen täällä joitakin tapauksia, joissa kouluikäisten lasten äiti halusi kuolla kotona. Olohuoneesta tehtiin sairashuone, äiti oli koko ajan läsnä perheen elämässä. Työkaverini hollantilainen serkku kuoli eutanasian kautta omassa sängyssään kotona. Hän oli todella sairas ja kotilääkäri oli valmis antamaan lopullisen ruiskeen, mikä Hollannissa on täysin laillista. Hautajaisissa serkun veli selosti koko suruväelle tapahtuman tarkkaan, miten sänkyyn laitettiin patjan päälle muovisuojus ja miten nopeasti ja helposti nainen kuoli. Kuulostaa omituiselta, mutta katolinen työkaverini sanoi, että ei ole koskaan ennen kokenut niin ihmeellistä ja kaunista hautaustilaisuutta.
Kävimme tänään pikaisesti ennen lomalle lähtöä Ginan luona. Hän on mielestäni edelleen kuihtunut, mutta niin positiivinen, kiitollinen pienistäkin asioista ja minua ihmetytti eniten, että hän näytti minulle keittiössä äskettäin ostamiaan astioita ja sanoi ostavansa vielä jotain lisää siihen astiastoon, kunhan hän paranee. Hän osaa olla kyllä niiiiin optimistinen. Kun lähdimme kotiin, Ginan mies lähti yhtä aikaa nuorimman tyttären luokse, siellä tapasivat tänään kaikki lapset ja tarkoitus oli suunnitella tulevaa aikaa mikä ei todellakaan tarkoita paranemista. Tuossa lehtiartikkelissa lukee, että palliatiivisen hoitoon pääsevät potilaat elävät keskimäärin 30 päivää. Me toivomme, että Gina saa elää pitempään ja toivomme todella hartaasti, että hän elää vielä kun palaamme lomalta kahden viikon päästä.
Abonnieren
Kommentare zum Post (Atom)
Toivottavasti Gina saa elää kauemmin,Surullista...
AntwortenLöschenToivon, että näemme hänet vielä ja onhan hän jo niin paljon saanut ihmeitä aikaan, että se on hyvin mahdollista. Huonoon aikaan sattui meidän pyöräloma, mutta minkäs teet.
LöschenVoimia sinullekin, yritä kuitenkin nauttia matkastanne.
AntwortenLöschenOlet jakanut viime aikoina paljon ajatuksiasi Ginan tilan kuvauksen yhteydessä. Hän on varmaankin ollut pitkään sinulla tärkeä ihminen. Ja toisinpäin, hienoa hänelle että olet saanut olla hänen ystävänsä.
Rotterdamin Riitta
Ai Riitta, kiva kuulla susta. Olenkin tässä jossain välissä miettinyt, että eikös teidän ollut toukokuussa tarkoitus tulla käymään?
Löschentulemme varmaankin vasta heinäkuussa. lähetän kohta puoliin sähköpostia ja kerron viime kuulumiset. varmista sitten kun saat. ne yhteydet kun eivät oikein hyvin ole toiminee.
LöschenKoti on aina koti ja voi saada ihmeitä aikaan. Muistan kuinka tätinikin piristyi, kun pääsi viimeisten elinkuukausiensa ajaksi sairaalasta kotiin, päästivät kun lupasin ylioppilaskirjoitusten jälkeen mennä häntä hoitamaan. Perhe tukeutui minuun, kun olin ollut lukioaikaisina kesinä sikäläisissä sairaaloissa kesätöissä. Joka päivä hänen luonaan kävi toki oikeaa hoitohenkilökuntaakin. Muistan arvokkaana tuon ajan, meillä ehti olla hauskoja ja mielenkiintoisia juttuhetkiä ja aivan kuten Gina, hänkin uskoi tulevaisuuteen, huolimatta siitä, että painoi enää vain 35 kiloa! Tiedän, että itse olisin samanlainen ja sairaalatöissäkin näin , kuinka suurin osa potilaista uskoi paranevansa. "Niin kauan kuin on elämää, on toivoa" ei ole vain klisee, noiden sanojen avulla jaksaa elää vaikeankin sairauden kanssa.
AntwortenLöschenLuulen, että itsekin kokeilisin kaikenlaisia hoitoja, vaikka nyt väitän, että en sitä tekisi. Meidän yhden kummipojan isä on nyt myös letkuruoalla, vaikka hoitotahdossaan aikanaan sulki sen pois.
LöschenKatsoin YLE Areenasta hiljattain uusintadokumentin Opri ja Oleksi ja ajattelin, kuinka hienoa, kun on olemassa hoitokoteja, joissa annetaan lämpöä ja huolenpitoa, tässä tapauksessa dementikoille, mutta onhan näitä vastaavia saattohoitokoteja monilla paikkakunnilla. Jos sinulla on aikaa, katso ohjelma, joka ainakin minulle toi hyvän mielen.
LöschenEi näy ulkomailla, minä en ymmärrä minkä systeemin mukaan jotkut ohjelmat näkyy ja toiset ei. Niitä hoitokoteja on niin kovin erilaisia ja erihintaisia. Ystävämme Frankfurtin lähellä olisi ITSE joutunut maksamaan omasta taskusta miehensä hoidosta Frankun lähellä 2500 euroa, loput olisi maksanut ns. hoitovakuutus, joka on pakollinen lisä sairasvakuutukseen. Vaimo ei pysty maksamaan opettajan palkastaan tuollaista summaa, kun on vielä talovelkaakin maksettavana ja joutui viemään miehen kauemmas Frankun maisemista ja sieltä löytyi paikka tonnia halvemmalla. Kamalia kohtaloita. Suomessa taitaa yhteiskunta maksaa kaiken, täällä joutuu pahimmassa tapauksessa itse maksamaan tai lapset vanhemmistaan tai vanhemmat lapsistaan.
LöschenHyvää matkaa kaikesta surusta huolimatta. Teillä on hyvin järjestetty tuo palleatiivinen hoito. Ja on muitakin asioita, teillä on mm. tiedeministeri, jota tänne ei tullut. En viitsi kommentoida tuota kylmää kyytiä sen enempää.
AntwortenLöschenHuh, en viitsi ajatella, mikä puolue siellä on hallituksessa.
LöschenHallituksessa on nyt kolme puoluetta....
LöschenOstaa astioita, kunhan paranee:). Toivottavasti hän jaksaa odottaa teitä.
AntwortenLöschenOli kyllä hänkin lukenut lehdestä tuon artikkelin, joten tietää mitä palliatiivi on, mutta on niin optimisti kuin olla voi.
LöschenRuotsissa pidetään hyvää huolta, meidän kuopus tehnyt töitä siellä.
AntwortenLöschenJuu , olen kuullutkin, täällä on yksi saksalainen, joka on asunut pitkään Ruotsissa ja ollut siellä hoitokodissa töissä.
LöschenPalliatiivinen kotihoito on kyllä hieno asia. Mieheni isä sai pari vuotta sitten kuolla kotonaan perheensä ympäröivänä, mikä oli varmasti parasta mitä siinä tilanteessa voi tapahtua. Kotiin saatiin kunnon sairaalasänky ja muuta aputavaraa, ja hoitaja kävi pari kertaa päivässä käymässä. Kuoleman jälkeen kesti aika kauan, ennen kuin kukaan halusi mennä siihen huoneeseen, missä isä/aviomies oli maannut ja lopulta kuollut. Nyt se on maalattu uudestaan ja jäljellä on lähinnä ne hyvät muistot, myös perheen pojilla, jotka olivat sinä viimeisenä yönä valvontavuorossa.
AntwortenLöschen<3
AntwortenLöschen