Dienstag, 11. August 2015

Älypuhelimet ja pahkolaiset

Maailmassa on kuulemma enemmän ihmisiä, joilla on kännykkä kuin ihmisiä, joilla on vessa, mutta eihän mun vessoista pitänyt kirjoittaa vaan niistä puhelimista. Täällä nimittäin jotkut ihmiset ovat närkästyneitä nähdessään, että hyvin monella pakolaisella on älypuhelin ja olen varmaan itsekin joskus ihmetellyt asiaa, kunnes tajusin, miten tärkeä väline se on pakolaisille. Meillä kaikilla on PC, läppäri, kamera, TV, tabletti, puhelin, video ja vaikka mitä, pakolaisille älypuhelin korvaa nuo kaikki. Heillä on mahdollisuus pitää yhteyttä sukulaisiin, pakomatkalla känny toimii taskulamppuna, karttana ja Google Translator auttaa kommunikaatiossa paikallisten kanssa. Matkapuhelimien valmistajat ovat mielellään lähteneet Lähi-idän markkinoille myymällä edulliseen hintaan kännyjä ja esim. Syyriassa oli lehtitiedon mukaan vuonna 2009 jo joka toisella kännykkä, Arabian keväänä älypuhelin oli usein ainoa varma kommunikaatioväline ja se alkoi jopa pelastaa ihmishenkiä, siksi monet ostivat viimeisillä penneillään älypuhelimen.
Saksaan pukkaa aina enemmän ja enemmän pakolaisia, vaikka pelataan varmaan aivan eri liigassa kuin esim. Turkki ja Italia. Kaupunginosamme yhden koulun jumppasali on tällä hetkellä taas täynnä sänkyjä ja teollisuusalueelle pystytettiin nopeasti parakkikylä.


Tässä ei kuitenkaan asu turvapaikanhakijoita vaan nuoria. pääasiassa balkanilaisia miehiä, jotka eivät tule saamaan oleskelulupaa Saksaan, mutta byrokratia kun kukoistaa, he joutuvat odottamaan/saavat odottaa sitä lopullista päätöstä = maasta pois takaisin Balkanille. Meikäläinen ei ymmärrä, miksi tuollaisia asioita ei voi hoitaa nopeammin. Mielettömiä rahasummia menetetään, niitä voisi käyttää paremmin todella turvapaikkaa tarvitsevien hyväksi. Allumies oli lautamiehenä tapauksessa, jossa missään mielessä ei Saksan vastuualueeseen kuuluva mies oli varkauden takia oikeudessa ja asiaa käsitteli yksi tuomari, kaksi maallikkotuomaria, syyttäjä, puolustusasianajaja ja tulkki. Valtavia kustannuksia syntyy miehen takia, jolla ei ole eikä tule olemaan oleskelulupaa Saksaan.
Täysin toinen asia on turvapaikanhakijat. Allumies on auttanut mm. bakulaista perhettä, joille on jo myönnetty turvapaikka. Perheen äiti on hammaslääkäri ja saanut jo harjoittelupaikan ja nyt Allumies avusti miestä CV:n kirjoittamisessa ja hakupapereiden kirjoittamisessa. Valitettavasti perhe ei osaa kuin vähän saksaa tai englantia, mutta he ovat ahkeria ja käyvät kielikoulua.
Tuossa parakkikylässä asuvilla nuorilla miehillä ei ole mitään tekemistä, sillä he eivät saa tehdä töitä. Kun jynssäsin tässä meidän terassia, ajattelin, että olisi kiva saada joku sen tekemään, minä maksaisin siitä mielelläni ainakin minimipalkan 8,50€ per tunti ja kaveri saisi vähän rahaa, mutta kun ei niin ei.
Aika lähellä noita parakkeja on hollantilainen kukkakauppa/taimitarha. Juttelin myyjän kanssa parakkikylästä ja hän sanoi, että heillä ei ole minkäänlaisia ongelmia naapureiden kanssa. Taimitarhaan oli murtauduttu ja sieltä oli viety kuorma-autolla paljon kalliita puksipuita. Monet asiakkaista olivat heti alkaneet epäillä pakolaisia. Ihan niinkuin nuo tyhjätaskuiset juuri Saksaan tulleet balkanilaismiehet varastaisivat isoja puksipuita!!! Miten he niitä olisivat kuljettaneet? Niillä vanhoilla polkupyörillä, mitä ihmiset ovat heille lahjoittaneet? Ja tuonneko parakkien viereen ne sitten istuttaneet?! Kyllä siellä oli joku aivan muu varas asialla.
Saksa on rikas maa, kyllä tänne mahtuu pakolaisia, mutta viranomaisten pitäisi käsitellä anomukset nopeammin.

Kuvassa pakolaisia jonottamassa Berliinissä eilen.


kuva täältä

Minulla on unelma.

10 Kommentare:

 1. Samaa virttä täälläkin veisataan, tosin pers. eiku suomeksi. Viime lauantaina meilläkin oli "Meillä on unelma" -mielenosoitus ja oli erittäin tärkeää, että siihen osallistui paljon ja eri-ikäisiä, erilaisia ja "erivärisiä" ihmisiä kun täällä oikein yritettiin pelotella ihmisiä, että miten vaarallista täällä onkaan jne. Siellä oli oikein hyvä tunnelma ja väkeä vauvasta vaariin.

  AntwortenLöschen
 2. Meillakin on paljon sudanilaisia ja eritrealaisia pakolaisia jotka paasivat maahan, ennen kuin rakennettiin aita Egyptin rajalle.
  Mutta tama Bakusta tullut perhe. Eihan se ole tietaakseni mitaan sota-aluetta kuten Syyria yms. Miksi he ovat saaneet turvapaikan?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Eihän turvapaikkaa varten tarvita sotaa, siihen riittää ihmisoikeuksien loukkaus. Eikös ne ole lueteltu jossain Geneven sopimuksessa vai missä . Jos radioasema (tässä Radio Free Europe) kielletään ja reporttereja vainotaan, heille voidaan myöntää turvapaikka. Diktatuurihan se on Azerbaijanissa ainakin saksalaisten mukaan.

   Löschen
  2. Allu varmasti kertoo tarkemmin, sillä enhän tunne ko. perhettä, mutta tiedän, että Bakussa on iso(ja?) UNHCR:n pakolaisleirejä, etupäässä tsetseenejä. Oppilaani oli siellä töissä. Myös Vuoristo-Karabah on suht lähellä Bakua ja en tiedä miten sitä aluetta luonnehtisi...

   Löschen
 3. Älypuhelimet tosiaan vähän ihmetyttänyt, mutta lähinnä käytännön kannalta. Miten nää kaikki pakolaiset ja muut eri maihin tulijat maksaa puhelimiensa käytön ja liittymien maksut. Meikäläiselläkin on aikamoista temppuilua kun vaihtaa maata pelkästään eu:n alueella jatkuvasti. Nää kännykkäsysteemit on jotenkin niin menneestä maailmasta edelleen.
  Balkanilaisten Saksaan asettumisen ehdoksi on esitetty olemassaolevaa työlupaa. Jonkin siivoustoimiston tai huoltoyhtiön palkkalaisena kontissa nyt lorvaileva heppu voisi tulla putsaamaan vaikka Allulan terassia. Ongelmana vain on miten erotella tuosta sekalaisesta porukasta varsinaiset turvapaikan hakijat. Kuten mainitsitkin nykyinen systeemi on hidas, maksaa mielettömästi ja hermostuttaa paikallista asujaimistoa mikä lisää konflikteja.
  Eurooppaan tulon perusteet ovat myös niiiin moninaiset. Tunisiasta lähtee (vain yhtenä esimerkkinä) nuoria miehiä koska koulun jälkeen ei ole tulevaisuuden näkymiä ja nuorisotyöttömyys on yli 50%. Espanjassa, Kreikassa tai jossain muualla eu:n alueella on yhtä surkea tilanne, mutta turha on lähteä hakemaan turvapaikkaa toisesta eu-maasta. Työperäinen maahanmuutto on ainoa virallinen vaihtoehto.
  Sitten on vielä laittomat, miten sitten määritellänkin, jotka eivät hae turvapaikkaa jotta eivät tule rekisteköidyksi mihinkään. Nämä tietävät itse joutuvansa palautettaviksi.
  Tää väki on niin monenkirjavaa ja sitä on paljon.
  paskeriville

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Vaikeeta on, juu. Nuo balkanilaiset nuoret miehet eivät näyttäneet sellaisilta, että päästäisin heidät välttämättä meidän olkkarin kautta terassille. Heillehän jaettiin polkupyöriä ja siinä oli jo paljon epärehellisyyttä kundeissa, ensimmäisenä yksi otti luvatta pyörän ja lähti iloisesti heiluttaen pakoon. Saimme myös listan perheistä, joille etsittiin coachia, mutta mulla ei ole kokemusta, kun perheen äiti on masennuksen takia sairaalassa, tytär naitetiin 14v, pojat varastavat, siihen tarvitaan jo jotain koulutusta, että pystyy heitä "hoitamaan" eikä niitä sosiaalityöntekijöitä ole tarpeeksi. Ja saksan opettaminen osittain lukutaidottomille ei ole helppoa sekään. Akateeminen syyrialaisperhe on ihan eri asia.
   Facebookissa oli muuten hauska lause, joka viittasi Voxin ohjelmaan Die Auswanderer, olet ehkä sattunut näkemään TV:ssä. Siinä luki: Wenn Wirtschaftsflüchtlinge weiss und deutsch sind, heissen sie übrigens Auswanderer und haben eine eigene Show auf Vox. :-)

   Löschen
  2. Olen toisinaan seurannut Voxin Goodbye Deutschland Auswandere-Dokua, jos siitä on kysymys. Mielenkiintoisia tarinoita ja kohtaloita, vähemmän kuitenkin Wirtschaftsflüchtlinge`jä - paitsi ehkä Sveitsin suuntaan, mutta heitä ei ohjelmassa ole.
   Muuten, Sveitsin TV:ssä näytetään vastaavia maasta pois muuttavia sveitsiläisiä. Yleensä maa alkaa ahdistaa ja hakeudutaan väljempiin maisemiin (sekä henkisesti että maantieteellisesti), Keski-Ruotsiin, Kanadaan, (jopa) Länsi-Venäjälle, missä maanviljelijöille riittää laajoja peltoja viljeltäväksi. Sveitsihän on tilkkutäkkimaa. Maailma on kummallinen paikka.
   paskeriville

   Löschen
 4. Asun Briteissä ja tännehän Cameron ei pakolaisia halua ja on niin muutenkin tukkanuottasilla EU:n kanssa. Mitä tulee noihin hitaisiin prosesseihin, niin ainakin täällä mielestäni se perustuu yksin ja ainoastaan lakimiesten työllistämisen varmistamiseen. Ei ole töistä pulaa ja saadaan työpaikkoja ja näissä tapauksissa vielä kätevästi veronmaksajat maksavat laskut. Ihan sama miten paljon maksaa ja miten kauan kestää.

  AntwortenLöschen