Dienstag, 15. September 2015

Moin

Hampurin ja Neumünsterin jälkeen olimme kaksi yötä Alt Duvenstedtissa, josta kukaan ei ole koskaan ennen kuullutkaan ja rehellisesti sanoen ei me itsekään, mutta kaunis paikka se oli. Tämä on seutua, jossa ei ole tapana tervehtiä Guten Tag tai Guten Morgen tai Guten Abend,  vaan moin, mikä kuulostaa suomalaisesta ihan tutulta, siis melkein kuin moi ja ehkä sen suomen kielen moin juuret löytyvät tosiaan pohjois-Saksasta. Hotellimme oli pienen järven rannalla ja maisemat muistuttivat aika tavalla Suomea, ihan kuin olisi ollut kesämökillä ja oli siellä joku hotellivieras uimassakin.


Tämä oli näkymä  huoneemme ikkunasta ja ihmettelimme vähän, mitä ihmeen tanssilattiaa tuohon rakennetaan.


Seuraavana päivänä asia sitten selvisi: siihen tehtiin pötköön kaksi tynnyrisaunaa. Enpä ole tynnyrisaunaa koskaan täällä Saksanmaalla nähnytkään. Tuossa teltassa puolestaan on palju.


Hotelli oli tosi kiva ja seitsemän (sic) euron aamiainen aivan loistava, mitään ei puuttunut.


Vihanneksia oli pilkottu kannelliseen pieneen weck-lasiin. Vähän ihmettelin, mikä ihmeen vihannes tuo pieni vihreä oliivin kokoinen oli, mutta kävi ilmi, että se oli minikurkku.


Hotellista käsin ajoimme pyörällä noin 20km Itämeren rannalla kauniiseen Eckernfördin kaupunkiin ja siellä tuli sitten testattua sairaalaan palvelut, kun jouduttiin laittamaan yksi tikki leuan alle ja hyvän palvelun sainkin.
18 Kommentare:

 1. Moin vaan sinne! Nyt täytyy taas (!) kehuaa itseäni, sillä Hampurin yo:n saksanopettaja sanoi minulle, että skandinaavit puhuvatkin kuten Pohjois-Saksassa. Korjasin häntä, että en ole skandinaavi, vaan suomalais-ugri. Kuulema se oli tässä kohtaa sama. Muut kurssin opiskelijat olivatkin idästä tai Euroopan ulkopuolelta, joten sinä mielessä ymmärsin opettajan sanonnan vaikka saksan aksenttini onkin suomalais-ugrilainen. Onhan täältä ollut paljon yhteyksiä Pohjois-Saksaan ja se näkyy tämän alueen kansankulttuurissa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Huvittaa aina tuo Skandinavia, meilä töissä päätettiin, että se on Tanska, Norja, Islanti, Ruotsi ja Suomi, siis maantieteellisessä mielessä. Sitten joku besserwisser sanoi, että eihän Suomi kuulu Skandinaviaan, johon minä besserwisser, että ei Tanskakaan maantieteellisessä mielessä, sitä ei olut kukaan tajunnut.

   Löschen
 2. Olin hieman yllättänyt kun muutama vuosi sitten kuulin ensimmäisen kerran moin-tervehdyksen. Saksalaisten perhehotellien aamupalat ovat monesti tosi hyviä, varsinkin verrattuna kotimaan ketjuhotellien aamiaistarjontaan.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Niin on, en ole varmaan koskaan saanut täysin tyydyttävää aamiaista suomalaisessa hotellissa, kamalinta on se pulverista tehty munakokkeli ja pitkään seissyt kitkerä kahvi.

   Löschen
 3. Tämä mun kämppäkaverini on kotoisin Itä-Uudeltamaalta ja siellä on aina sanottu tervehtiessä moin eikä moi, eli sana on viety täältä Pohjois-Saksaan-)) Tämä selitys on kyllä yhtä hutera kuin se, mitkä maat kuuluvat Skandinaviaan. Ruotsissahan ei Suomi siihen kuulu, mutta heitä voisi valistaa sillä , että Allun töissä ainakin päätettiin, että kyllä kuuluu, eli mennään sillä!!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. No sieltähän se tietenkin onkin lähtenyt Hansan mukana Saksaan.
   Täällä ei ole oikein vastaavaa sanaa suomen kielen Pohjoismaille, ehkä joku sanoo die nordischen Länder, mutta kyllä kaikki melkein puhuu Skandinaviasta.

   Löschen
  2. Muistan kyllä, että skandinaaveja olimme siellä kaikki, me ja Ruotsista tulleet ja Wasa-bröd toi aina ahaa-elämyksen, kun kerroin mistä tulen:-)

   Löschen
  3. Ruotsalaiset osaa kyllä paremmin markkinoida kaikkea, saunaakin on täällä myyty ruotsalaisena.

   Löschen
 4. Moin;D Kauniilta näyttää ja tuo aamiainen,näkyy olevan loistava hinta-laatushuhde!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Me pelättiin, että minkä kuivan korpun ne siihen hintaan tarjoaa ja sitten siellä oli tarjolla vaikka mitä.

   Löschen
 5. Itämeren eteläisestä rannikosta miekin tykkään, ihan Schleswig-Holsteinista Viroon asti. Ja Hampuri on Saksan suurkaupungeista die Nummer eins.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Itämeri on siitä kivempi, että siellä ei ole niin vuorovettä kuin Pohjanmerellä, jossa laskuveden aikaan ei ole aina niin kaunis vesi.

   Löschen
 6. Minäpä olen saanut erinomaisia aamiaisia suomalaisissa hotelleissa, pienissä ja suurissa, ja supersurkeita mm. Ranskassa, Sveitsissä, Saksassa, Hollannissa, Belgiassa, Italiassa, Espanjassa, Puolassa, Tanskassa, Ruotsissa, Itävallassa, Englannissa ... mutta Sloveniassa en onnistunut saamaan huonoa. Olen ihan sujuvasti skandinaavi, pohjoismaalainen, suomalainen, eurooppalainen ja ihminen.
  paskeriville

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ranska ja Italia nyt onkin tunnettuja yksinkertaisesta aamiaisesta, siellä on odota mitään, kaikkien matkojen paras on kyllä saatu ehdottomasti Saksassa. Ruotsissa viime kesänä oli tosi huono kahvi, vihaan niitä pyöreitä lasipannuja, joissa kahvia haudutetaan bis zum bitteren Ende.

   Löschen
  2. Yksi asia mitä erityisesti suomalaisista ja ruotsalaisista hotelleista aamiaisella kaipaa on, että toisivat kahvipannun ja kupit pöytään. Ei tarttis sitä kahvia juosta lisää hakemassa, edellyttäen, että se on juotavaa...

   Löschen
  3. Nykyään, kun on kahvikoneita, joista saa nappia painamalla vaikka mitä, on kyllä täälläkin hotelleissa nykyään sellaisia paljon. Tuolla tuotiin kahvitermoskannu pöytään, jos joi tavallista suodatinkahvia, muut eli cappuccinot sun muut sai itse ottaa koneesta.

   Löschen
 7. Maisemat näytti kyllä tosi suomalaisilta niin kuin saunat ja paljutkin. Vai on sitä nyt tikkikin leuassa, kaaduitko pyörällä? Parempi tuuri kuin esinaisellani, joka kaatui pyörällään eikä saanut kenkiä irti polkimista. Sai 20 tikkiä vaatineen haavan sääreensä ja sitten ne tikit piti poistaa kun jalka tulehtui. Nyt sitä pidetään sydämen yläpuolella, jotta paranee kunnolla.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Voi jestas, kävipä köpelösti. Mulla onneksi vain yksi tikki leuan alla ja leukaan tehtiin asfaltilla jonkinlainen peeling, mutta on se ihmeen paljon jo parantunut enkä ole toivottavasti ihan monsterin näköinen lauantaina kummipojan häissä.

   Löschen