Montag, 12. Oktober 2015

Maa on niin kaunis

Maa on niin kaunis laulettiin lauantain hautajaisissa. Allumies tuntee melodian ehkä Suomestakin , mutta ainakin Niinkuin taivaassa-elokuvasta ja lauloi kanttorin ja papin jälkeen kovimmalla äänellä kaikista hautajaisvieraista, Vainaja oli henkeen ja vereen karjalainen ja oli todella liikuttavaa, kun vieraiden kappelista poistuessa kanttori soitti uruilla Karjalan kunnailla. Voin nyt vertailla suomalaisia hautajaisia saksalaisiin ja pidin suomalaisia henkilökohtaisempana ja pidin siitä, että siellä laulettiin paljon, sekä kappelissa että kahvitilaisuudessa, kun täällä Saksassa soittivat vaan "nauhalta" musiikkia. Samoin pidin siitä, että luettiin myös adressit ja kauniita värssyjä ja oli mahdollisuus kertoa muistoja vainajasta.
Todella kaunis oli Suomenmaa. Jo lentokoneessa katselin ihmeissäni alas ja näin saaristoa ja sinistä merta ja ihmettelin, että minnehän suuntaan me nyt oikein lennämme, ei ainakaan Suomeen, jossa on aina ollut pilvistä ja sateista eikä ole nähnyt lentsikasta mitään. Mutta Suomeenhan sitä mentiin, sää oli täydellinen aivan koko ajan, tosin kylmää, mutta meillähän oli talvivaatteet mukana joten ei hätää.
Kotona pakatessani varasilmälaseja mukaan laitoin aurinkolasit takaisin laatikkoon, mutta kyllä niille nyt olisi ollut käyttöä.
Torillakin käytiin ja kauppahallissa ja niin mielellämme olisimme ottaneet herkkuja mukaan, mutta meillä oli vain käsimatkatavaraa, joten ruokaostokset jäivät tekemättä. Allumies havitteli sieniä ja minä puolukoita ja karpaloita. Stockmannin hulluilta päiviltä sain villatakin, se piti pukea lennolle mennessä päälle, kun ei olisi mahtunut pieneen laukkuun.


Arabianrannassa kävimme moikkaamassa kakkahanhia, jotka olivat ehkä jo lähdössä talven viettoon tänne.


Hotellimme oli pieni 13 huoneen Nordic Länsisatamankadulla lähellä Ruoholahden metroasemaa ja olimme oikein tyytyväisiä. Aamiaishuonetta saa käyttää muinakin aikoina, siellä voi keittää kahvia tai teetä ja tai jopa syödä omia ruokia kauniin pöydän ääressä. Me kävelemme mielellämme ja kävelimme sieltä todella kauniita reittejä keskikaupungille. Alueelle on rakennettu ja rakennetaan edelleen asuintaloja ja voisin hyvin kuvitella asuvani siellä. Ikkunastamme oli tämä näkymä:Ystäviäkin ehdimme tapaamaan, ensin Helsingissä ihanaa HK-perhettä. Meillä on treffit Mr. HK:n kanssa Aleksis Kiven patsaalla ja naureskelimme, kun siinä seisoi aika liuta turvapaikanhakijoita ja me valkonaamat siinä vieressä. Sopivasti teemaan oli Facebookissa Karin piirros, ajankohtainen sekä Aleksis Kiven päivän/patsaan ja puuronkin suhteen.

Kuva: Visavuoren museo/FB

Vietimme kivan illan Helsingissä HK:n perheen kauniissa talossa,  söimme herkullista ruokaa ja joimme hyvää viiniä ja pidimme sekä vanhempien että lasten seurasta, kiitos teille vielä kaikesta♥
Hautajaisten jälkeen illalla kummipoika haki meidät kotiinsa ja saimme tavata 5v ystävämme ja kesäkuussa syntyneen pikkusiskon. Livemusiikkia oli sielläkin tarjolla, kun 5v lauloi isänsä pianolla säestämänä Kodin kynttilät, liikuttavaa. Hän ei osaa tekstiä vielä ulkoa ja LUKI sen paperilta laulaessaan.


Kummipoika lähti sattumalta saman iltana lentokentälle, joten saimme kätevästi kyydin sinne. Menimme yöksi Glo hotelliin, koska paluulento lähti aamulla jo kello 7:40. Glo on lähtöaulan alapuolella terminaalirakennuksessa, joten matkaan lähtöselvitykseen meni vai minuutti eli todella kätevää. Huone on kivasti sisustettu, mutta ikkunaton eli vähän niinkuin olisi laivan ikkunattomassa hytissä, mutta eihän siellä muuta tehdä kuin nukuta. Aamiaista emme ehtineet testaamaan, mutta meillä oli muutenkin tarkoitus syödä aamiainen vasta Düsseldorfissa.

Oli mukava käydä Suomessa, mutta viime aikojen läheisten kuolemat ovat usein mielessä ja synkkä raskas yö usein yllättää.


Kommentare:

 1. Kävikö säiden herralle nyt joku virhe, mä kun olin käsittänyt että Allumiehen ollessa mukana Suomessa on aina ihan kamala ilma?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Jotain meni vikaan ja Allumies käveli siellä auringossa ja joka toinen sana oli "unglaublich" ja "wie kann der Himmel so blau sein".

   Löschen
 2. On ne hautajaiset eri maissa erilaiset, riippuen uskontokunnasta ja myös papista. Äitini hautajaisissa kanttori, joka on veljeni hyvä ystävä, soitti "Laps olen köyhän kauniin Karjalan". Isoveljeni siunattiin kesäkuussa ja samainen kanttori soitti ja pastori oli entinen luokkakaverini, ja tunnelma sen mukainen. Äitini suku on ortodoksinen ja heidän hautajaisistaan pidän eniten.
  Kiva että viihdyitte Suomessa ja sää oli "siedettävä". Meiltä nuo hanhet on jo lähteneet. Ihmetellään aina, että miten ne kaikki talvella mahtuu sinne Pohjameren rannalle.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ortodokseilla onkin varmaan kauniita menoja, olen nähnyt, että häissä pidettiin painavaa kruunua morsiamen päällä vai oliko se koko parin päällä, en muista.

   Löschen
 3. Hyvä Suomi, että osasit olla nätisti. Ja olen iloinen myös siitä, että saitte hyvät hautajaiset.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Oli vainajan näköiset hautajaiset ja se on aina kiva.

   Löschen
 4. Kauniit puitteet saitte matkallenne, hyvä niin. Näin tuntui hautajaismatkakin lohdullisemmalta.
  Voi tuota pikkutylleröä otsapantoineen♡, aivan ihana!

  AntwortenLöschen
 5. Teillähän oli mukava matka ,hautajaisista huolimatta,ja niin kirkas taivaskin.Harmi etteivät herkut mahtuneet mukaan.Täältäpäin oli viime kuussa yksi pariskunta Helsingissä matkalla,ja tein heille pitkän listan paikoista ja ravintoloista. Heillä oli matkalaukussa tänne palattuaan kantarelleja ja lohta;D

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Minä en voinut edes lentokentältä ostaa savulohta, kun me mentiin sieltä suoraan perhejuhliin eikä ollut kylmälaukkua.

   Löschen
 6. Teille sattui todella hyvät säät! Niin oli muuten Rollossakin, tosin en nähnyt täällä(kään) revontulia.

  Jos torilla on puolukkaa lauantaina, niin toisinko niitä vähän? Sieniä ei taida enää olla, ehkä suppiksia on.

  AntwortenLöschen
 7. Onneksi vierailussanne oli positiivisiakin hetkiä hautajaisista huolimatta. Se on kyllä totta, että meillä on hautajaisissa todella suuri osuus musiikilla. Nuo kappaleethan saadaan itse valita, jonka soidessa vainaja tuodaan kirkkoon ja viedään kirkosta pois. Yleensä ne ovat juuri sellaisia vainajalle hyvin henkilökohtaisia. Isälleni hautajaismusiikkia valitessa muistin, että hän oli joskus sanonut haluavansa hautajaissaattonsa musiikiksi Peltoniemen Hintriikan surumarssin ja niinpä se soitettiin.
  Kerrankin teille osui Suomen matkalle hyvät kelit. Hienoa!

  AntwortenLöschen
 8. Ihana Suomen sininen taivas! Teillähän oli sään puolesta onnistunut matka. Näin ollen varmaan hautajaisetkin olivat lohdullisimmat kun taivas ei "itkenyt". - Puolukkapöydästä tuli aivan vesi kielelle. Minä en ennättänyt saada lainkaan puolukoita mukaani, kun eivät vielä olleet kypsiä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Harmi, ettet saanut puolukoita. Yksi sukulainen viljelee vähän viiniä ja ne rypäleethän ei kypsyneet tänä vuonna lainkaan Suomessa.

   Löschen
 9. Ajattelin kysyä vähän lukuvinkkiä? Minkä saksaksi käännetyn suomalaisen kirjan voisi ostaa saksalaiselle miniäehdokkaalle joululahjaksi? Onko Seitsemän Veljestä liian vanhanaikainen? Siinä on vissiin kuvattu suomalaisten luonteita. Ilmeisesti löytyy jonkun verran saksaksi käännettyjä kirjoja.

  terveisin Stina

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. No siinäpä pähkinä purtavaksi. Juuri yksi saksalainen ystäväni kysyi suosituksia suomalaisista kirjoista. Minä olen antanut lahjaksi Ulla-Lena Lundbergin Jään (Eis), Katja Ketun Kätilön (Wildauge) ja Sofi Oksasen Puhdistus (Fegefeuer) ja niistä ovat pitäneet, ovat ihmisiä, jotka lukevat paljon. Esim. Kätilö ei ole ihan helppo luettava kaikille. Nyt tuli vielä mieleen Riikka Pulkkisen Totta (Wahr), sillä voisi ehkä aloittaa. On vaikea tietää, kun ei tunne ihmistän ja hänen lukumieltymyksiään. Seitsemän veljestä tuskin viehättää nykyajan saksalaistyttöä.

   Löschen
  2. Tai Sinuhe voisi olla ihan hyvä lahja.

   Löschen
 10. Ihana kun kaikki ovat löytäneet iloisiakin asioita Suomi-vierailustanne. Minä vaan mietin synkkänä hautajaisia kunnes luin muiden kommentit.
  Hautajaismusiikki on itselleni se, joka avaa aina padot. Varsinkin yksi kappale, jota en tietenkään muista mikä on...

  Terkut Ranskasta!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllä ne hautajaiset on edelleen mielessä, juuri kun meinaan nukahtaa ja sitten menee taas aikansa ennenkuin nukahdan.

   Löschen
 11. Lämmin kiitos, kun kävitte. Oli mukavan rattoisa ilta, meillä kaikilla on jo nyt kova ikävä. HK

  AntwortenLöschen