Samstag, 31. Oktober 2015

Pakolaiset Australiaan

Marraskuun matkallamme meidän on tarkoitus mennä myös Adelaideen ja sen lähellä oleville viiniseuduille, Barossa Valleyyn jne.

Olen aina tiennyt, että Adelaiden seudulla asuu paljon saksalaista syntyperää olevia ihmisiä ja nyt sain selville, että tässäkin oli taas taustalla uskontojen välinen kiista. Brandenburgin maakunnassa Puolan rajalla olleen kylän luterilaiset asukkaat kärsivät  Preussin keisari Fredrik Vilhelm III:n "vainosta" ja pakkasivat vuonna 1838 kimpsunsa ja kampsunsa ja muuttivat kaukaiseen Australiaan. 200 kyläläistä plus joitakin muiltakin paikkakunnilta kotoisin olevia saksalaisia matkusti laivalla 18 viikkoa etelä-Australiaan. Laivamatka oli taatusti mukavampi kuin nykypakolaisten matkat Välimeren yli. Jokaiselle perheelle myytiin viisi eekkeriä maata viljeltäväksi, brittiläinen liikemies Angas etsi ahkeria siirtolaisia alueelle ja antoi ahkerille sakemanneille lainaa maan ostoa varten. Kun saksalaiset eivät juuri osanneet englantia, he halusivat kaikki jäädä samalle seudulle. Kukkuloilla on edelleen saksankielisiä paikkakunnan nimiä, yksi tunnetuimmista on Hahndorf eli Kukkokylä. Meidänkin kämpällämme on saksalainen nimi, Blickinstal eli näkymä laaksoon ja omistajaparin nimi on Schiller, lienevätkö kansallisrunoilija Friedrichin sukulaisia.
Taulu esittää Klemzigin kylää, kyläläiset antoivat uudelle asuinpaikalleen entisen kotipaikan nimen.

Kuva: Wikipedia


Kun tässä katselen ulos ja näen kultaisen lokakuun, mietin, että ollaanko me aivan tyhmiä, kun lähdetään täältä pois. Sääkartan mukaan Kölnissä tulee olemaan aurinkoisempaa kuin Melbournissa, sontikka lähtee mukaan.


Kommentare:

 1. OIkein hyvää matkaa teille! Tuosta tulee mieleen Caracasin liepeillä oleva saksalainen paikkakunta Colonia Tovar.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Etelä-Amerikassa onkin paljon saksalaisia, valitettavasti myöskin vanhoja natseja pakeni sinne.

   Löschen
 2. Odotan jo malttamattomana raporttia Australiasta :)

  AntwortenLöschen
 3. Niin sää tulee Saksassa lähiaikoina olemaan todellakin aurinkoinen. Nautitaan vielä näistä lämpoisistä ja värikkäistä syksynpäivistä. Kuitenkin toivotan sinulle hyvää ja mielenkiintoista matkaa.

  AntwortenLöschen
 4. Levätkää nyt siellä matkalla kun teillä jatkuu sitten taas tuo all-inclusive -hoito! Hyvää matkaa!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Huomenna meillä on all inclusive, kun Etihad-setä pitää meistä huolen.

   Löschen
 5. Teillä on pitkä ja mielenkiintoinen matka edessänne ja tosiaankin, yrittäkää myös levätä. Nauttikaa kaikesta erilaisesta ja kauniista, kuten esimerkiksi aboriginaalien taiteesta. Meillä on seinällä tytön sieltä tuoma taulu ja pidän kovasti heidän tavastaan tehdä näitä kuvia, joiden taustalla on ikivanhat uskomukset.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Täytyy katsoa, mitä kaikkea kaunista siellä tulee vastaan.

   Löschen