Donnerstag, 24. März 2016

Hieronymuksen jäljillä naapurimaassa

Surrealistien esi-isän, Hieronymus Boschin kuolemasta on kulunut 500v ja sen kunniaksi hänen synnyinkaupunkinsa 's Hertogenbosch järjesti juhlanäyttelyn , jota kävimme maanantaina katsomassa. Olimme kauan sitten varanneet "slotin", mutta slotista huolimatta museo oli mielettömän täynnä ja oli hankalaa päästä näkemään tauluja kunnolla. Audioguide oli kyllä hyvin tehty eli ainakin kuulimme kaiken hyvin.
Kun museossa oli valokuvaaminen kielletty, tässä pari kuvaa keskikaupungin rakennustyömaalta.


Tuo alemman kuvan lintu, jolla on kirje nokassa ja luistimet jalassa on lempparini.


Mielikuvitusta on Hieronymuksella riittänyt ja todella kovin erilaisia teemoja, joskus kaunis madonna ja sitten taas aivan omituisia eliöitä, todella hauska katsella pieniä yksityiskohtia, joita ei tosin noissa edellä olevissa kuvissa juuri ole. Vaikka olen oikeastaan päättänyt olla ostamatta näyttelykataloogeja, en nyt kuitenkaan pystynyt vastustamaan kiusausta, kun haluan kotona tutkiskella niitä hauskoja yksityiskohtia.Ihan kiva pikkukaupunki se 's Hertogenbosch oli, varmaan kesällä vielä paljon söpömpi.


Lukijani Riitta oli suositellut meille Amersfoortia, joka oli meille ennestään aivan valkoinen läiskä kartalla ja sepä olikin hyvä idea yöpyä siellä. Saimme myös loistavan ravintolasuosituksen, Merlot oli todella meidän ja ystäviemmekin makuun (kiitos vinkistä Rotterdamiin).


Ilmat eivät olleet kovin hyvät, mutta Amersfoortissa  paistoi kuvan perusteella muutaman minuutin aurinkokin. Kaupunki oli söpö, kivoja pieniä kauppoja.


Jopa hyvä leipäkauppakin löytyi, hollantilaiset kun eivät ole täällä Saksassa kovin tunnettuja hyvästä leivästään.


Olimme ottaneet hotellin tarkoituksella ilman aamiaista ja etsimme kivan bagelpaikan, josta sai hyvää kahvia ja vaikka minkälaisia bageleita.Kotimatkalla piipahdettiin myös Utrechtiin. Tuolla on varmaan kiva istuskella kesällä kanavan varressa.Hollanti on tuossa aivan nurkan takana, mutta kuitenkin jotenkin niin erilainen ja siellä on aina kiva käydä. Onneksi emme olleet Belgian puolella, emme ehkä olisi päässeet ajamaan niin nopeasti rajan yli Saksaan Brysselin terroristitekojen takia.

Kommentare:

 1. Bosch ei ole koskaan ollut minun suosikkitaiteilijoita, mutta toki olisin mennyt katsomaan näyttelyn, jos se olisi ollut lähempänä. Nyt katsoin vain tuota luonnon muovaamaa taulua pirtin ikkunasta ja lähden kohta aurinkoon! Onneksi ette menneet tuolloin Belgiaan; järkyttäviä uutisia. Turvallista ja mukavaa pääsiäistä! Kyllä silloin Alsacessa oli mukavaa...

  AntwortenLöschen
 2. Minulle täysin tuntematon heppu tämä Hieronymus..

  AntwortenLöschen
 3. Kiva reissu ja niin jännä tuo Bosch.

  AntwortenLöschen
 4. Onpas komea rakennustyömaa!

  Minä en oikein ole tykästynyt Hollantiin. Tai tarkemmin sanottuna, ehkä Hollantikin kuuluu niihin paikkoihin, jotka tuntuvat yhtenä ikäkautena toiselta ja sitten toisena taas ihan erilaiselta. Ehkä Hollanti ansaitsisi uuden mahdollisuuden...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Maku muuttuu iän mukana. Me ei oikein saatu selville, oliko tuossa työmaalla talo sortunut, vähän se siltä näytti.

   Löschen
  2. Talo on tosiaan sortunut. Lauantai-iltana puoli tuntia remonttimiesten lähdön jälkeen, joten henkilövahinkoja ei ollut. Mikä oli sortumisen syy, ei taida vielä olla selvillä. Talo oli satoja vuosia vanha, joten siihen oli aikojen myötä tehty kaikenlaisia muutoksia. Ja kun sitten tämän hetken rakentajat uskovat, että kaiken voi poistaa eli mitään ei tarvita rakennuksen vakauttamiseksi tai pystyssä pitämiseksi. Kiva muuten, että piditte Amersfoortista ja ravintolasta. Netin kuvien perusteella näytti hyvältä. Rotterdamin Riitta

   Löschen