Donnerstag, 7. April 2016

Bauhaus, Bausch & Blumen

On ollut kylttyyripitoista elämää, kun on viime päivinä käyty Bonnissakin jo kaksi kertaa. Siellä on meneillään Bauhaus-näyttely, jonka halusin ehdottomasti nähdä, siis Bauhaus-designin historiaa eikä suinkaan Bauhaus-rakennustarvikeliikkeen, joka varmaan suomalaisille tulee ensimmäisenä mieleen.  Arkkitehti Walter Gropius perusti ensimmäisen maailmansodan päättyessä Weimariin koulun, jossa haluttiin yhdistää taide ja kädentaito ja koulu sai nimen Bauhaus ja edelleenkin Weimarin yliopisto on nimeltään Bauhaus-Universität. Saksalainen arkkitehtuuri ja design eivät ole mielestäni välttämättä mainitsemisen arvoiset (kuten esim. Suomen on ♥), mutta Bauhaus on kyllä niin minun makuuni.
Meillä on itsellä mm. Marcel Breuerin Wassily-tuoli, Wagenfeldin lamppu, anoppilasta peritty Wagenfeldin suola ja pippurisirottimet ja tämä museossa näkemämme ovenkahva ulko-oven ja vierasvessan ovissa.


Alvar Aallon maljakkokin oli päässyt vieraaksi näyttelyyn belgialaisen Unfold designstudion 3D-objektiin Eamesin linnun ja Philipp Starckin sitruunanpuristimen kanssa.


Ihana tämä vanha kahvinkeitin, vaikka varmaan aika työläs tiskata.


Tiskaamisesta puheen ollen, olen lukenut, että suomalaiset pitävät kuivauskaappia suomalaisena keksintönä, mutta kun selailin yhtä Bauhaus-kirjaa, sieltä tuli esiin tämä kuva vanhasta saksalaisesta Walter Gropiuksen suunnittelemasta keittiöstä.


Näyttelyssä oli samaan aikaan opiskelijaryhmä opettajansa/proffansa kanssa ja he saivat tehtäväkseen muuttaa Ikean tämänvuotisen katalogin Bauhaus-tyyliseksi, siis tekstin fontti bauhausia ja samoin huonekalut, kuulosti ihan kivalta tehtävältä, harmi, etten näe tuloksia.

Samassa näyttelypaikassa Bauhausin kanssa on myös näyttely, jossa esitellään nerokas saksalainen tanssitaitelija Pina Bausch, joka kuoli jokunen vuosi sitten. Meillä on ollut kunnia käydä kaksikin kertaa hänen perustamassaan tanssiteatterissa Wuppertalissa, kun onnen kautta satuimme saamaan liput, joita oli todella vaikea saada kovan kysynnän takia. En ole lainkaan tanssin ystävä, mutta Pina Bausch on todella jotain muuta kuin tavallinen tanssitaide. Hänestä on tehty elokuvakin, tässä trailer, josta saa pienen käsityksen Pinan työstä.
Kevät on kauneimmillaan ja olemme saaneet jo istua ulkona ja syödä jopa illallista ulkona. Pihassa kukkii sitä sun tätä ja rikkaruohotkin kukoistavat, taidanpa lähteä taas kitkemään, on hyvä syy olla lähtemättä kuntosalille.


Kommentare:

 1. Kyllä mullakin krookukset ja lumikellot ovat nyt kukassa. Eilinen ja tämän päivän sade tekivät hyvää niille! Mutta tuota näyttelyä olisin mielelläni katsonut, paljon suosikkitavaroita varmaan siellä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Täälläkin satelee nyt vähän, tekee hyvää kasveille.

   Löschen
 2. Tel Avivissahan on suhteessa maailman suurin määrä Bauhaus-taloja,kiitos Hitlerin,joka piti Bauhaus-tyyliä rappioituneena tyylinä. Sen vuoksi Tel Avivia kutsutaankin Valkoiseksi Kaupungiksi.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Sinne Israeliinhan ne lähtivät kaikki hyvät arkkitehdit. Luin tosin, että ne talot ovat nykyään osittain huonossa kunnossa, kun ei ole rahaa kunnostukseen, niinhän se on muuallakin.

   Löschen
 3. Tuo lamppu kelpaisi minullekin, samoin nuo kukat teidän pihalla.

  AntwortenLöschen
 4. Mielenkiintoista, tämä Gropiuksen kuivauskaappi, ja harmi, ettei Saksalaisille kelvannut.

  (Saksalainen tuttu kysyi joskus keittiöremontin suunittelessa vinkkejä. Sanoin hänelle että on varmaan vaikea saada Saksasta, mutta kuivauskaappi on tosi hieno juttu. "En tarvitse sellaista, meillä on tiskikone." No onhan meilläkin, mutta kuivauskaappi on kuitenkin keittiömme tärkeimmästä jutuista!)

  Was der Bauer nicht kennt...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Joku paha henki oli laittanut kommenttisi spämeihin, mutta löysin sen onneksi. Juu, tosiaan aika sattuma, että avasin siellä juuri sen kirjan monen muun joukosta ja juuri tuon sivun, muuten olisi jäänyt tietämättä.

   Löschen
 5. Tuollainen lasinen kahvinkeitin ei meillä kauaa kyllä säilyisi. Täällä kolahtelee ja kilisee aika helposti.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ei se meidän tunisialaistädin käsissäkän vanhaksi eläisi.

   Löschen
 6. Kevät - ja kevätkukkaset. Ne ilahduttavat joka vuosi yhä uudelleen. On ihanaa omistaa Oma piha kukkasineen. Minä en ole vielä parvekkeelleni laittanut mitään, mutta toisessa laatikossa pilkistää jo vihreää.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Oltiin tässä äskettäin tuttavien luona ja siellä emäntä oli laittanut aivan upean parvekkeen, paljon kukkia, mutta kaikki ruukuissaan, kun ei viitsi käsitellä multia parvekkeellaan. Yhdessäkin isommassa ruukussa oli valtavat määrät narsisseja, kaikki niissä pienissä kaupan ruukuissa, mutta ei niitä muoviruukkuja huomannut ja kukkamäärä oli valtava.

   Löschen
 7. Kaikenlaiset pyörätkinhän on keksitty monta kertaa - eri puolilla maailmaa - eri aikakausina! Minua on aina viehättänyt Bauhaus ja saman tyyliset sisustukseen kuuluvat jutut, mutta viime kuukausina turvapaikanhakijat ovat avartaneet kaikenlaisia makujani, myös kotini sisustuksen suhteen. Yllättäen olen huomannut muuttuneeni - monessa suhteessa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Niinhän se on, että kaikki luulee itse keksineensä.
   Sen kyllä uskon, että olet päässyt katsomaan ihan erilaiseen maailmaan.

   Löschen