Sonntag, 17. Juli 2016

Rotterdamin rakennuksia

Alunperin keskiajalla rakennettu Laurenskerk kärsi sodassa pommituksista niin, että jopa ajateltiin purkaa se kokonaan, mutta onneksi sitä ei sentään tehty. Kirkossa on todella komeat urut.
 Kirkko oli meidän mielestä jännä, kun siellä oli mm. kirjasto ja alttarin takana seinäkaappeja, joita sai avata ja siellä esiteltiin muita maailman uskontoja.

Vuonna 1898 valmistunut Witte Huis eli Valkoinen Talo oli pitkään Euroopan ainoa pilvenpiirtäjä. Vähän häiritsi tuo Westermeijer-kyltti katolla.


 Piet Blomin suunnittelemista kuutiotaloista voi lukea vaikkapa täällä. KLIK.

 Yhteen taloon pääsi sisällekin.


 Huonekalut oli osittain erikoisvalmisteita vinojen seinien takia.


Yritin kääntää Piet Blomin tekstin ja käännökseksi tuli: Hei, mitäs tämä on? Onko se palatsi vai onko se "tivoli"? Tivoli on kyllä huono käännös, saksan Kirmes olisi hyvä sana, mutta en tunne sille vastinetta suomen kielessä. On siinä varmaan muitakin virheitä käännöksessäni. Riitta voisi varmaan korjata.


Tässä olis sopivat värit yhteen ruotsalaiseen kauppaan.


Pari vuotta sitten valmistunut kauppahalli on myös näkemisen arvoinen.Kauppahallin kattoa koristaa värikäs 11000 neliön maalaus, tässä siitä vain pieni osa.


Väriä löytyy myös myytävien herkkujen joukosta, tässä esim. tomaatteja. Huom. kuvassa edessä Tomtrom eli kotelo, johon mahtuu seitsemän tomaatti. Näin, miten äiti osti pikkutyttärelle karkin sijaan tomaatteja, ei hassumpi idea.


Taidehalliinkin poikkesimme, kun siellä oli Botero-näyttely. Jätin kameran säilytykseen, kun en uskonut, että siellä saa kuvata, harmi, sillä siellä olisi saanut kuvata.


Taidehallin auditorio oli todella komea ja valoisa sali ja mielestäni kivat tuolit eli väriä sielläkin.


Rotterdam ei ole mielestäni todellakaan mikään väritön proletaarinen teollisuus- ja satamakaupunki kuten monet luulevat.

6 Kommentare:

 1. Mikä ihana kirkko! Ja kuinka paljon kaikkea muutakin näkemistä!

  AntwortenLöschen
 2. Onpa vaikuttava ja vinkeä tuo kuutiotalo. Kirkko taas niin kaunis. Ikea-havaintosi naurattaa - etenkin nyt, kun ollaan juuri lähdössä Ikeaan ostoksille.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Yhdestä kuutiotalosta löytyy muuten airbnb, jos joku on kiinnostunut.

   Löschen
 3. Rotterdam on hieno kaupunki,vietimme siellä parisen viikkoa eksän kanssa. Jänniä nuo talot,ja paljon tullut sinne uutta,kävin siellä viimeksi v. 2005 tai 2006,en ole ihan varma. Boteron taulut ovat ihania !Olen käynyt Boteron museossa Bogotassa,jossa on suurin osa Boteron töistä.Rotterdamista minä muistan etenkin etniset todella hyvät ruokakaupat sekä satama-alueen.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Muistinkin, että olet kertonut aikaisemmin siitä museosta. Meillä oli hyvä onni, että tuolla oli nyt niin hyvä näyttely.

   Löschen