Montag, 4. Juli 2016

Schwerin/Wismar/Rostock

Sunnuntaina muu porukka lähti kotimatkalle ja me jatkoimme matkaa freiburgilaisparin kanssa Itämeren suuntaan entisen DDR:n puolelle. Ensimmäiseksi poikkesimme Mecklenburg-Vorpommernin pääkaupunkiin, Schweriniin, joka on Saksan osavaltioiden pääkaupungeista pienin, asukkaita on alle 100000.
Schwerin on tunnettu linnastaan, joka on toisaalta kitschiä kuten Neuschwanstein, mutta toisaalta taas ihan hauska. Ja kun katsoo Wikipediasta ilmakuvaa, on se aika komea. [KLIK]


Todella kaunis oli mielestäni linnan Orangerie (onko se suomeksi talvikasvihuone?)


Ihan mukava kaupunki se Schwerin on, kannattaa pistää muistiin.


Seuraavaksi menimme Wismariin, jonka vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintöihin. Kyllä ovat osanneet rakentaa kauniita taloja.



Schwerinistä ajoimme Darßin saaren kautta Rostockiin. Darß, Fischland ja Zingst ovat myös kovin suosittuja lomapaikkoja. Freiburgilaiset nauttivat meren näkemisestä ja kävelivät paljain jaloin hiekassa.



Rostockissa istuimme iltaa toriaukiolla jalkapalloa katsellen. Saimme sattumalta eturivin paikat ja näimme miten Saksa voitti Slovakian. Saapa nähdä, voittavatko vielä Ranskankin. Huonolta näyttää, kun useampi tärkeä mies puuttuu. Kuva on otettu hotellimme edestä eli asuimme aivan keskustassa.


Saimme hotellista lainaksi polkupyörät ja ajelimme Warnemündeen.


Oikein kauniita maisemia matkan varrella.


Lautalla yli veden ja toisella puolella iso risteilijä.


Takaisin palasimme laivalla ja näimme kauniin Rostockin panoraman vedestä käsin. Mukava kapteeni esitteli meille matkalla Rostockin sataman.


Enää ei helposti huomaa, että ollaan entisen itä-Saksan puolella paitsi mitä nyt silloin tällöin tulee joitakin restaurattomia taloja vastaan, mutta meidän huomio kiinnittyi ihmisiin. Pyöräillessämme huomasimme, että vastaantulijat tervehtivät harvemmin kuin lännessä ja ravintoloissa satuimme muutaman kerran saamaan huonoa tai epäystävällistä palvelua,vähän samaan tyyliin kuin DDR:ssä aikanaan ja kuitenkin nämä nuoret ovat syntyneet jo yhtenäisen Saksan aikaan. Olisi kiva tietää, onko jollain muulla samanlaisia kokemuksia.

10 Kommentare:

  1. Me olemme olleet monia kertoja Rostockissa ja tosiaan pistäneet merkille sitä, vieläkö rajaa huomaa. Ei oikeastaan, ei tietenkään sillä tapaa kuin Saksojen yhdistymisen jälkeen vielä muutaman vuoden. Mutta kyllä sen yksittäisissä kohdin huomaa rakennuskannassa maaseudulla, voi arvailla onko tuo maatila ollut "derkkulaa" vai ei. Ihmisissä en ole huomannut olevan eroa, mutta en minä niin kauheasti tunne saksalaista mielenlaatua muutenkaan.

    Meillä on muuten hyvä aarre, josta emme luovu, aikoinaan Unkarista ostettu DDR:n kartta. Ostimme siihen aikaan usein karttoja Unkarista, olivat halpoja ja välttäviä, tosin pehmeää paperia ja yksi aukaisu riitti siihen, että alkoivat kulkua taitoksista. Mutta tuo kyseinen kartta on ihan mainio, pitäisi joskus ottaa mukaan kun liikkuu Saksassa ja katsella sillä silmällä, että onko rajasta merkkejä eri puolilla vielä. Samassa ostossetissä oli mm. Kuuban kartta, vaikka emme olleet ihan heti Kuubaan menossa, emme ole vieläkään käyneet :D

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ennen tosiaan huomasi heti rajan ja sitten aika nopeasti muurin kaatumisesta itäsaksalaisiin taloihin ilmestyi uusi ulko-ovi, aina muovinen valkoinen.
      Ehkä me ollaan liian vaativaisia, mutta nyt harmitti mm., että "paremmassa" ravintolassa saimme pöydän, joka oli ihan auki olevan ison ulko-oven edessä ja kun ystäväni palelee melkein helteessäkin, kysyimme, voisiko sen oven sulkea ja siihen tarjoilija sanoi koppavasti "Die Tür bleibt auf!" eli ovea ei saa sulkea. Me ymmärsimme asia niin, että ovea ei saa panna kiinni, mutta todellisuudessa se oli auki vain niin kauan kuin hän siivosi ulkona olevan pöydän. Olisimme odottaneet, että hän sanoisi, että siivoan vain pöydän ja sitten laitetaan ovi kiinni.

      Löschen
  2. Me ollaan nukuttu itäisen Saksan puolella Wandlitz-nimisessä paikassa (Waldhotel Wandlitz, mies muisti paikankin vielä :D) ja me saimme hyvää palvelua ja ihmiset olivat ystävällisiä. Muuten ajoimme aika reippaasti Puolaa kohti joten en osaa enempää sanoa mikä tilanne yleisesti ottaen on.

    Ihania kuvia taas, iski Saksa-ikävä...

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Eikös Wandlitzissa asunut DDR-poliitikkoja, jotenkin tuntuu tutulta siinä yhteydessä.

      Löschen
  3. Mecklenburg-Vorpommerin rannikko on minusta ihana. Minulta taitaa puuttua vielä Hiddensee, joka minusta on mielenkiintoisin luonnon ja lintujen vuoksi. Muistaakseni siellä ei ole sallittua ajaa yksityisautoilla. Usedomista tykkäsin enemmän kuin Rügenistä. Eka paikka, missä olin, oli nimeltään Pepelow v.90, silloin vielä yksinkertainen, mutta ei mitään valittamista ollut, kun sai kunnon pihviä ja Bratkartoffeleita. Lähistöllä oli Rerikin niemi, jossa vielä oli neuvostoarmejan tukikohta. Ja rannoilla oli usein avoimia FKK-rantoja, lieneekö noita enää. Tuolla palvelu oli ihan ystävällistä, mutta itäpuolen kaupungeissa se usein kyllä erottuu lännestä.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Tietääkseni Hiddensee on autoton. Usedomista pidän mäkin enemmän, mutta meillä ei ollut aikaa lähteä sinne, se olisi ollut kauempana. FKK-rantoja näkyi edelleen tai siis ainakin kilpiä.

      Löschen
  4. Teillä noita kauniita linnoja riittää.Niin kauniin vihreää ja muutenkin kaunista,ja ihana tuo talo jossa tuo kiva katto,sekö oli hotellinne?

    AntwortenLöschen
  5. Mielenkiintoinen ohjelma oli Andreas Kielingin doku: Mitten im wilden Deutschland, Entdeckungsreise entlang der ehemaligen deutsch-deutschen Grenze. Välillä oli selvästi näkyvissä, toisinaan taas hävisi keskelle rypsipeltoa. Tekee muutenkin kivoja luontodokuja.
    paskeriville

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Joo, se on das Grüne Band, yksi meidän ystävä ajaa sitä yksikseen pyörällä, aloitti muistaakseni toissavuonna ja joka vuosi muutama sata km lisää.

      Löschen