Samstag, 21. Januar 2017

Keittiöjuttuja messuilta

Saimme huonekalukaupasta ilmaiset liput huonekalumessuille ja piipahdimme sinne. Messut on todella isot, taitaa olla maailman suurimmat eikä siellä jaksa millään katsoa kaikkia osastoja läpi. Yleisölle ne on auki vain kolmena päivänä, muuten vain ammattilaisille. Ympäri kaupunkia on erilaisia designnäyttelyjä ja kaupunki on täynnä turisteja, jotka asuvat osittain laivahotelleissa, sillä hotellihuoneet eivät riitä kaikille messuvieraille.
Näyttelyjä oli mm. 4711:n teollisuustiloissa Ehrenfeldin kaupunginosassa. Tykkään tuosta 1800-luvun lopulla tehdystä rakennuksesta.Väri on se tuttu Kölnin veden väri.


Puolalaiset tuolit oli laitettu kivasti esille. Näissä tiloissa oli paljon taidekorkeakoulujen opiskelijoiden suunnittelemia juttuja.


Klassikoista katsoimme messuhallissa Vitran, Thonet'in ja Artekin, joka kyllä oli tällä kertaa aika vaatimaton, niin vaatimaton, että kävelin sitä etsiessäni ohi. Näytteillä oli rivi ruokapöytiä ja jakkaroita ja sillä siisti. Minä tykkään niistä vanhoista kuluneista jakkaroista, mutta tuskin joku tavallinen messuvieras pysähtyy niitä ihailemaan. Schöner Wohnen-lehden osastolla tuli Marimekko kivasti esille, siellä oli Marimekon kankaalla päällystettyjä tyynyjä.

Keittiöosastolla huomasin, miten vanhanaikainen olen ja miten yksinkertainen meidän kyökkimme on.  Lihat paistetaan nimittäin nykyään Teppanyaki-grillillä, joka on tietenkin integroitu hellaan. Tulimme vähän liian myöhään paikalle, meille ei riittänyt enää maistiaisia, mutta hyvän näköistä se liha oli.


Ja sellaista yksinkertaista liesituuletinta kuin meillä ei nykyään halua enää kukaan. Tuuletin on keittolevyjen vieressä. Boran osastolla oli hyvin vilkasta, mutta kuvani on Boschilta.


Ja kuka tyhmä keittää ruokansa hellan levyllä, jossa asteikosta 1-10 valitaan lämpötila, aivan primitiivistä hommaa. Nyt pitää tietää, monessako asteessa keitetään kananmunat ja monessako paistetaan lihapullat ja kattilan tai pannun kylkeen laitetaan magneettinen mittari, joka säätää automaattisesti levyn lämpötilan. Muistelin Hilma-mummuni keitti ruokansa puuhellalla eikä hänellä ollut edes munakelloa eikä tainnut olla rannekelloakaan, seinäkellosta katsottiin aika. Tempora mutantur nos et mutamur in illis sanoi latinan opettajani eli ajat muuttuvat ja me niiden kanssa.


Messujen yhteenveto: jos etsii jotain tiettyä, sinne voi mennä ja etsiä se oikea osasto, mutta muuten ei kyllä kukaan jaksa kiertää kaikkia osastoja. Meillä oli käynnistä se hyöty, että Neffin pojat näyttivät meille, miten saamme otettua uunin oven ja uunin väliin livahtaneen folion ilman ongelmia pois. Piti ottaa blogiin kuva siitä prosessista, mutta se kävikin niin helposti, että tuo kotiteknikkoni oli jo hoitanut jutun.

19 Kommentare:

 1. Eurosportilla on monta vuotta pyöräilyn mainostauoilla mainostettu tuota Bora-systeemiä. Mietin vain, että jonnekinhan se rasva roiskuu joka tapauksessa. Olisi kiva nähdä tuollainen systeemi toiminnassa. :)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Bora on se tunnetuin ja oli ehkä ensimmäinen. Meidän yhdellä sukulaisella oli se entisessä asunnossa ja hän otti sen nyt uuteenkin eli on tyytyväinen, en ole vielä nähnyt uutta asuntoa, mutta katson/kysyn sitten tarkemmin kun mennään sinne. Mutta tuskin olisi ottanut, jos ei entinen olisi toiminut hyvin.

   Löschen
  2. Ekana vuonna kun näin noita mainoksia, ne oli pyöreitä levyjen välissä ja sitten viime vuonna tuollaisia pitkulaisia, kuten kuvissasi. Luulisi olevan hyvä, jos joku toiseenkin keittiöönsä ottaa. :)

   Löschen
  3. Toisaalta se on sinkkunainen, joka ei niin paljon kokkaile kuin esim. teillä tehdään. Me ei sitä laitetta kovin tarkkaan silloin ekassa asunnossa katsottu, kun oltiin heti sieltä mieltä, että se ei voi toimia hyvin, mutta on ne vaan niin lisääntyneet, että kai ne sitten toimii.

   Löschen
 2. Hei mielenkiintoinen tuo liesituuletin levyn vieressä! Onko niitä oikeasti jo kaupoissa? Oletko nähnyt jollain tällaisen kotona?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllä niitä on Suomessakin jo myyty. Messuilla oli aina vesikattila kiehumassa vieressä eli näki, miten se laite veti ilman mutta en tiedä minne ne rasvat sitten menee. Kyllä niitä siellä esiteltiin, mutta kun ei ole meille nyt ajankohtainen, en viitsinyt katsoa pitempään.

   Löschen
  2. Mitenkä uunista tuleva höyry kerätään talteen, onko siihen moderneja versioita?

   Löschen
  3. Enpä osaa sanoa, meillä tulee ainakin höyryt keittiöön. Ehkä ne keksii joskus jotain. Oltiin tänään valitsemassa tiskikonetta ja kuultiin, että joku malli aukaisee itse ovensa vähän auki, kun on tiskit on pesty.

   Löschen
 3. Hurjaa! Pitäisi varmaan kohta mennä miten-käytän-kodinkoneita -kurssille.

  AntwortenLöschen
 4. Taytyyhan sita aina jotain keksia kun pitaa myyda ihmisille uusia "tarpeita".

  Aitini ainoa hajuvesi oli tuo 4711. Minulla on taalla hanen varmaan 40v vanha pullonsa ja siina ei ole edes haju mennyt pilalle niin kuin monissa hajuvesissa muutaman vuoden jalkeen.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mun tulee huono olo siitä, appiukko taas haisteli sitä aina, jos sitä heikotti ja se auttoi

   Löschen
 5. Kivoja tuollaiset messut.Noilla messuilla ei veljen tainnutkaan olla esittelemässä ,nyt kun hän asuu Berliinissä niin häntä näkee Saksassakin messuilla,mutta taisi olla samaan aikaan Helsingin Matkamessut kuin tuo.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mitä sun veli esittelee? Täällä on joka toinen vuosi huonekalumessujen yhteydessä myös tämä Living Kitchen-esittely.

   Löschen
 6. Sultahan voisikin nyt kysäistä neuvoa uuden lieden/uunin ostoon,en vieläkään ole osannut päättää, millaisen haluan. Valurautapadasta ja -pannusta en luovu, joten mikä sopii?
  Minullakin on äidille Kölnistä tuomani vanha 4711-pullo kaapissa kauniina muistona, kun en malta heittää pois ja tuoksu on siinäkin ennallaan:)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Valurautahan käy onneksi myös induktioon, mulla on kanssa vanha pata ja paistinpannu. Liesi pitää ilman muuta ottaa induktio, mieluiten se, missä ei ole enää merkattu niitä levyn kohtia vaan se kuumenee siitä mihin kattila laitetaan.

   Löschen
 7. Mullahan on mökillä vanhastaan hella, jonka pinta lämpenee kauttaaltaan. Valurautapadat ja paistinpannut voi laittaa mihin kohtaan tahansa riippuen kuinka paljon lämpöä tarvitsee. Lämmittäminen ottaa tosin aikansa, mutta puuhellahan lämmittää samalla koko huushollin, ja uuninkin.
  paskeriville

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. :)) Meilläkin on mökillä hella, joka lämpenee kauttaaltaan, tosin ei induktio vaan tällainen

   Löschen
  2. Eikös niissä puuhelloissa ollut sellaisia rengaslevyjä, joissa voi ottaa vaikka yhden renkaan pihdeillä pois, että tuli voimakkaampi lämpö?

   Löschen