Sonntag, 19. Februar 2017

Lauantai-illan sapuskat ja sunnuntain pisupäivä

Eilen meillä oli pari naiskaveria syömässä ja olikin kiva ilta eikä puhuttu pelkästään sairauksista, joka on nykyään hyvin pidetty teema. Yhdessä naispiirissä on sovittu, että joka alkaa puhua sairauksista, joutuu maksamaan 5 euroa porukan kassaan ja se, joka ottaa ensimmäisenä älypuhelimen käteensä, maksaa koko illan juomat. Kummallakaan vieraallani ei siis ollut röntgenkuvia mukana ja oli tosi hauska ilta.

Toin viime kerralla Suomesta pieniä pyöreitä saaristolaisleipiä, jotka ovat osoittautuneet käteväksi tarjoiltavaksi amuse gueulena. Voitelin leivän voilla ja päällystin kylmäsavulohella ja piparjuurimajoneesilla ja koristelin tillillä ja rosepippurilla. Menee täällä näköjään erittäin hyvin kaupaksi. Leipien kanssa tarjoiltiin  kahdelle Aperol Spritzit, yhdelle proseccoa ja yhdelle, joka oli autolla liikkeellä, alkoholitonta Monin Bitter kivennäisveden ja jään kanssa.



Miesten kiintiöstä huolehti Allumies, joka valmisti meille punajuuriraviolia, joka kastetttiin ennen tarjoilua unikonsiemenvoihin  ja jota varten valmistin ensimmäistä kertaa elämässäni parmesaanista koreja ja se olikin menestys.


Pääruokana paistoimme karitsan selkää ja sen kanssa paprikalinssiä ja aivan taivaallista porkkanainkiväärikastiketta.  Vahinko vaan, että toinen naisista (Allumiehen entinen sihteeri, jonka ruokamieltymyksiä en kovin hyvin tunne) ei pidä korianterista eikä inkivääristä, mutta urheana kyllä söi kaiken ja kehui kohteliaana makua, aatelisperheen hyvin kasvatettu tytär kun on. Me muut oltiin todella haltioituneita karitsan ja inkiväärikastikkeen symbioosista ja panenkin sen kastikkeen ohjeen nyt tänne muistiin. Reseptin löysin viime viikolla lääkärin odotushuoneessa yhdestä ruokalehdestä ja otin siitä valokuvan.

80 g salottisipulia
2 dl porkkanamehua
10 g tuoretta inkivääriä
1 tl korianterinsiemeniä
2 rkl oliiviöljyä
70 ml sherryä
2 dl  lihalientä (ostin Lacroix lampaanlientä)
suolaa ja pippuria
1-2 tl perunajauhoa

Pilko salottisipulit pieneksi ja kuullota ne öljyssä. Lisää sherry ja kiehauta kunnes se on haihtunut.
Lisää lihaliemi ja keitä kunnes neste on hahtunut puoleen. Lisää viipaloidut inkiväärit, huhmareessa pilkotut korianterinsiemenet ja porkkanamehu ja anna kiehua, kunnes puolet nesteestä on haihtunut.
Siivilöi kastike, purista siivilöidessä sipuleista hyvin neste. Kiehauta kastike, sido se perunajauholla ja vaahdota kastike sauvasekoittimella ennen tarjoilua.



Tänään on sitten kaikkea muuta kuin juhlaa. Joudun nimittäin keräämään 24 tunnin pisut talteen. Jotta en unohda sitä, meillä on kaikissa kolmessa vessassa pytyn kannen päällä joku merkki, etten vaan vahingossa käy ilman kanisteriani pisulla. Ulkona on ihan kiva ilma, mutta en uskalla lähteä minnekään kauemmaksi. Huomenna otan sitten kanisterista näytteen ja vien sen tiistaina lääkärille, joka tutkii munuaisteni toiminnan.




11 Kommentare:

  1. Hieno ateria taas teillä,nam. Ja hauska käytäntö,tuo että joutuu maksamaan sakkoja jos puhuu sairauksista tai käyttää puhelinta;D
    Tuo pisun vuorokauden kerääminen on minullakin ollut edessä pari kertaa ja varmaan taas jossain vaiheessa..

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Mutta jouduin viemään sen koko hiton kanisterin labraan,en vaan pientä näytettä.

      Löschen
    2. Samoin oli mun edellisellä lääkärillä, menin ratikalla kahden litran kanisterin kanssa. Onneksi nykyinen lääkäri on modernimpi.

      Löschen
  2. Joudut nyt antamaan ne 5€ "blogiystäväpiirin" kassaan! Mitäs lähdit kielletylle alueelle tuon herkullisen aterian ääreltä:-)

    AntwortenLöschen
  3. Mietin, että mitähän tuo otsikon pisupäivä mahtaa tarkoittaa, mutta selvisihän se. Ei ole hauskaa tuo pissan keräily, ja tarkkana saa tosiaan olla, ettei mene vahingossa "sivu suun". Ja eikös pissat pidä vielä säilyttää jääkaapissakin?

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Kellarissa olen säilyttänyt, en tykkää laittaa jääkaappiin.

      Löschen
  4. Sairauskertomukset keskusteluissa on yleistynyt huomattavasti iän myötä. Eräs ystävä kerran sanoi, että sitten kun siirrytään suolistoon niin voidaan katsoa itsemme vanhoiksi.
    Voi mitä herkkuja teillä syödään, varmaan pissakin on ihan extraa :)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Kyllä täällä Saksassa Scheisse on nuorempienkin ihmisten lempisana. :-)

      Löschen
  5. No niin, maksua sitten tuli kuitenkin....Mutta onneksi iltanne kului ilman noita sairauksia. Se alkaa tietyssä iässä olla jokapäiväinen puheenaihe!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Mä joskus vinoilen, että ettekö tuoneet röntgenkuvianne mukana.

      Löschen