Donnerstag, 20. Juli 2017

Rajuilmaa ja hyvää suomalaista taidetta

Eilen oli Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa mieletön rajuilma, vettä tuli saavista kaataen, samoin isoja rakeita. Tiet olivat veden alla, samoin osittain ratikat raiteet ja salamat iskivät kamalalla voimalla. Me olimme onneksi lähteneet Ala-Reinin suuntaan taidenäyttelyyn emmekä kastuneet ja voimme nauttia hellepäivästä kauniissa puitteissa. Jossain vaiheessa kun kuulimme autoradiosta rajuilmasta tuli onneksi mieleen, että kattoikkuna oli jäänyt auki ja jouduin soittamaan naapurille, että hän meni sen sulkemaan ja olihan hän joutunut jo vähän vettä pyyhkimään lattialta.

Retkemme päämäärä oli Moylandin linna, joka on restauroitu  vasta viime vuosisadan loppupuolella. Linnassa on museo, jossa on paljon tunnetun saksalaisen taiteilijan, Joseph Beuys'in taidetta. Linnan puisto on todella kaunis ja hyvin hoidettu.

Museossa ja osittain sen puistossa oli suomalaisen multimediataitelija Tea Mäkipään näyttely, joka on todella näkemisen arvoinen. Tean sanoma on kiinnittää huomiota ilmastonmuutokseen ja ympäristönsuojeluun ja näyttelyn nimi on Early Harvest eli aikainen sadonkorjuu, muistuttamassa siitä, että me korjaamme liian aikaisin koko sadon emmekä jätä mitään jälkimaailmalle.

Ensimmäisenä tuli ulkona vastaan tämä hauska installaatio, jossa on esillä talon "sisukset"


ja mainio esimerkki recyclingista on tämä hautakivi


Näyttelyn tunnetuin objekti on Atlantis, vedessä kelluva talo, jonka asukkaat eivät vielä tajua kohtaloaan. Sisältä kuului klassista musiikkia eli asukkaat elävät edelleen vanhaa elämäänsä tajuamatta mitä tapahtuu.


Tässä talo toiselta puolella ja osa linnaa.


Museon sisällä oli myös Tean taidetta, mm. Escape Allee eli katu, jonka varrella oli mm. talo, jossa oli nimikylttejä kuten Erdogan, Trump, Putin jne.  Funeral home tarjosi palvelujaan


ja hymyn sai huulille myös tämä Nospresso-mainos, jossa George Clooney myy erilaisia kahveja kuten Cafe laxato tai Plastico di mare. Valitettavasti kuva on huono, kun otin sen vähän salaa. Päämuseossa oli kuvaaminen kielletty enkä tiennyt saiko tuolla kuvata.


Tean sanomaa ei voinut olla ymmärtämättä ja 1,5 tunnin ajomatka Moylandiin kannatti.

Kommentare:

 1. Tommoset linnat on ihania, niitähän NRW:ssä on useita. Mikähän Wasserschloss lienee suomeksi?

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Hyvä kysymys, mietin sitä itsekin tuota postausta kirjoittaessani. Vallihauta- tai vesivallihautalinna???

   Löschen
 2. Onneksi pääsitte pois rajuilman alta ja jopa autolla eikä kumiveneellä, kuten jotkut siellä:-)
  Karmivan kiehtova tuo Atlantis!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ei ollut onneksi niin paha meidän reitillä, autobahnilta ehdittiin pois ennenkuin se suljettiin ja ajeltiin muita teitä.

   Löschen
 3. Mistä ihmeestä aina löydätkin näitä mielenkiintoisia näyttelyitä. Tekisi heti mieli lähteä katsomaan, mutta on vähän liian kaukana.
  Muutama vuosi sitten Suomessa ollessani rakeet rikkoivat Saksan asunnon kattoikkunan, mutta onneksi vain uloimman pinnan. Ikkuna piti tietysti aikanaan vaihdattaa.
  paskeriville

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tästä kerrottiin ensin meidän paikallislehdessä ja sitten tuli myös Facebookiin Suomen Berliinin suurlähetystön sivulle.

   Löschen
 4. Oli suorastaan häkellyttävää nähdä, että kuinka mahdottoman monta linnaa ovat Reinin varrelle aikojen saatossa rakentaneet. En ollut osannut kuvitellakaan. Me kävimme sillä Reinin varren ajolla niistä yhdessä, mutta en enää yhtään muista, että missä... Suomalainen taide siellä. Hauskaa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllä niitä linnoja tosiaan on. Työkaverini olisi perinyt yhden, mutta kieltäytyi kunniasta. Häntä ennen monen monet sukulaiset olivat jo antaneet kieltävän vastauksen, kaikki tietoisina siitä, että normaali ihminen ei pysty sellaista ylläpitämään.

   Löschen
 5. Voi kuinka kiinnostava näyttely!
  Palailimme juuri sieltä Saksanmaalta, mutta tällä reissulla patikoimme etupäässä ulkona paria musiikki-juttua lukuunottamatta. Olisin kyllä tahtonut tuonne Atlantista ihmettelemään, jos olisi kohdalle sattunut.
  Tuli muuten taas todettua, että nykyinen kotimaasi on kyllä ihanteellinen reissukohde meikäläiselle!!

  AntwortenLöschen