Donnerstag, 2. November 2017

Made in Germany

23.08.1887 brittiläiset päättivät, että Saksassa valmistetuissa tuotteissa pitää olla merkintä "Made in Germany". Syy tähän oli, että Sheffieldin veitset saivat kilpailijoita Saksasta ja saksalainen laatu ei ollut yhtä hyvä kuin brittiläinen. Made in Germany varoitti, että tavara on Saksasta ja se on huonolaatuista. Ajan mittaan saksalainen laatu parani ja loppujen lopuksi Made in Germany ei ollutkaan enää varoitus vaan vinkki hyvästä laadusta eli brittien label sai aivan päinvastaisen aallon aikaan. Nykyäänhän Made in China on vähän sama juttu eli siis halpa ja huono tuote.
Meillä oli eilen kaksikin kokemusta saksalaisesta laadusta. Ensin patikkaretkeltä palatessamme auton (VW)  displaylle syttyi keltainen valo ja ohjekirja pyysi ajamaan suoraan autokorjaamoon katalysaattoriongelman takia. Mehän olemme jo muutenkin sotajalalla VW:n kanssa softwarepetkutuksen takia ja asianajaja on nostanyt syytteen ja vaatii ostohintaa eli 28000 euroa takaisin. Oikeusturvavakuutuksemme on suostunut maksamaan joten meidän ei tarvinnut osallistua ryhmäkanteeseen. Tuskin me elämme niin vanhaksi, että tuosta jutusta jotain tulee, mutta ihan vaan kiusataan vähän, kun ovat meitä petkuttaneet.
Illalla sitten kotona vilkkui helmikuussa ostetun Mielen tiskikone ja näytti virhettä numero F11 eli likavesi ei poistunut. Me emme laita tiskiä kovin likaisena koneeseen ja yritimme kaksi kertaa puhdistaa kaiken mitä siinä itse voi puhdistaa, mutta eipä tuo luksuslaite vaan toimi ja odottelemme tässä asiakaspalvelun soittoa.
Eli se niistä saksalaisista laatutavaroista.

Onneksi Saksan luonto ei koskaan petä ja eilinen patikkaretki oli taas hyvin kaunis.
Kommentare:

 1. Minä olen toistaiseksi luottanut saksalaiseen laatuun monessa asiassa, enkä ole vielä pettynyt. Kerta se sitten on ensimmäinenkin, mutta sitä odotellessa..
  Ihanat patikkamaisemat. Melkeinpä kadehdin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Onhan se saksalainen laatu edelleen parempi kuin moni muu.

   Löschen
 2. Saksalaiseen laatuun pääsen taas tutustumaan lähemmin... Odotan oikeasti niitä kuppiloita ja ravintoloita, joissa on pöytiin tarjoilu. Majapaikasta en tiedä, mutta kollega suositteli sitä. Siinä ei ole aamiaispalvelua, joten aamiaiselle menen sitten muualle tai väsään itse jotain.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. No sieltä löytyy kyllä hyviä ruoka- ja aamiaispaikkoja ja tietenkin palvelun kanssa. Sitä palvelua mäkin kaipaan esim. Helsingin Fazerin kahvilassa, kun menen sinne viiden ostoskassin ja yhden käsilaukun kanssa ja etsin tarjottimen kanssa vapaata pöytää.

   Löschen
 3. Kiinnostava kuulla Made in Germanyn historiasta. Ja hahaa, meillä on aika huonoja kokemuksia Volkkarista, minkä vuoksi automerkki vaihtui muutama vuosi sitten. Voi olla, että kohdallemme osui joku VW Touranin maanantaikappale, mutta mies päätti että on toisen merkin vuoro. Mieleen sen sijaan olemme olleet todella tyytyväisiä. :)

  Ihania maisemia. Olen samaa mieltä, että Saksassa on paljon kaunista luontoa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Touraniin ollaan tähän asti oltu tyytyväisiä paitsi se fuskujuttu, mutta nyt tuli eka korjaus, katsotaan mitä maksaa.

   Löschen
  2. Minulla oli Touran monta monta vuotta, eikä siinä ollut kertaakaan mitään vikaa, no oli se välillä vähän likainen! :D Nyt minulla on Beetle, enkä siitä luovu, ellen voita lotossa ja voi ostaa uutta. Merkkiä en vaihda koskaan.

   Minustakin oli kiva tietää tuo MADE IN GERMANYn tarina. Minun ensimmäinen pesukoneeni oli itäsaksalainen, siinä luki muistaakseni että MADE IN DDR, enkä ostanut sitä laadun tähden, vaan siksi, että se oli halvin. SItä ei saanut kahlittua paikalleen kylppärissä, vaan se vaelsi omia polkujaan niin kauas kuin johdot ja poistovesiputki sallivat. Oi niitä aikoja.

   Löschen
  3. Kyllä se VW on mun merkkikin, kun eka auto oli Kupla, saksaksi Käfer eli koppakuoriainen ja sitä rakastin yli kaiken. Toin sen mukanani Saksaan ja se oli edelleen Suomen rekkarissa kunnes joku yli-innokas saksalainen tullimies alkoi tarkkailemaan, että suomalainen auto seisoi usein yliopistolla (Allumies oli se syyllinen) ja otti selvää kenen auto ja jouduin sitten tullaamaan sen ja maksamaan jotain veroa. Yariksen ostin kauan sitten netin kautta Ranskasta, kun se oli pari tonnia halvempi, piti vain hakea Ranskan puolelta, mutta ne kaupat oli aina ihan Saksan rajalla eli ei mikään ongelma. Mun kaveri osti taas Peugeotin netin kautta Ruotsista ja maksoi pienen hinnan kuljetuksesta Saksaan. Myös Suomesta olisi voinut ostaa aika edullisesti, kun hintahan oli veroton, mutta sieltä käsin kuljetus oli kalliimpaa. Mulla oli työkaveri, joka tiesi aina mistä saa mitäkin halvalla. Se käveli joskus ruokatunnilla neljä kilometriä, kun luki lehdestä, että siellä oli vessapaperi muutaman pennin halvempaa.
   Itäsaksalaiset firmat kirjoitti useimmiten Made in GDR.

   Löschen
 4. Sisareni ja hänen miehensä eivät voi kuvitellakaan muuta autoa kuin Audin tai Volkkarin. Nyt ovat menossa volkkarivuodet. Jos niissä jotain olisikin, eivät kerro, sillä R. on niin kovilla luvuilla japsiautojen puolesta ja myös tietää niistä. Yksikään Mazda ei ole meillä ikinä pettynyt, mutta ranskalaiset autot ne vasta huonoja ovatkin: Jäimme uudella sitikalla vuosikymmeniä sitten tielle kun ajoimme huhtikuussa Pariisista takaisin kotiin. Onneksi olimme jo Saksan puolella...

  Me emme osta yhtään Mieleä. Kaikki kodinkoneet vaihtuvat vähitellen Boschiin, joista meillä on hyvät kokemukset sekä myös eräs sähköurakoitsija, joka teki kotiinsa jättirempan, sanoi, että 'muu kuin Bosch ei tue kyyseenkään.' Ainakin meidän jääkaappipakastin on toiminut mahtavasti ja seuraavaksi on tulossa se astianpesukone Boschilta, jossa on zeoliittikuivaus.

  Minusta Saksa on aina, jo 40 vuotta, ollut hyvin kaunis maa. En ole ikinä ymmärtänyt, missä ovat käyneet ne, jotka eivät sitä ole nähneet ja näin kokeneet.

  <3

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mun japsilainen Yaris on varmaan jo 16v ja still going strong.

   Löschen
  2. Bosch on muuten sama kuin Siemens.

   Löschen
 5. Minä olen aina luottanut saksalaiseen laatuun, oli se sitten pölyimuri, kengät tai auto. Vieläkin ajelen Saksasta tuodulla Opelilla vm. 1996, eikä ole ollut mitaan isompia vikoja, vaikka ajelenkin venäläisellä bensalla.
  Miltä paikkakunnalta teijän keväisen kauniit syyskuvat lienevät?
  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Vai on sulla "Opel Popel". :-)
   Meidän reitti lähti Wiehlin Tropfsteinhöhleltä.

   Löschen
 6. Minä kyllä olen luottanut Mieleen, mikroaaltouunini on kohta jo historiallisesti arvokas ja silti toimiva. Vanhoja Golfejakin meillä on ajettu hamaan loppuun ja sen jälkeen vielä korjattukin, uusia malleja ei enää voikaan. Ja onhan meillä vielä saksalaiset roskasäiliötkin :)

  AntwortenLöschen
 7. Vanhat mielet olikin todella kestäviä, joillakin tuttavilla oli vielä isoäidin vanha pesukone ja se toimi hyvin, mutta nykyaikanahan ei kukaan tee enää niin kestäviä, tarkoituksella laittavat esim. sähkövatkaimiin jotain muoviosia, jotka menevät rikki, näin telkassa ohjelman teemasta. Onko teillä Sulo-roskis?

  AntwortenLöschen
 8. Ennen kaikki laitteet kestivät paremmin. Ehkä Saksa käyttää jo samaa systeemiä kuin muutkin maat, että laitetaan oman maan merkki, mutta kootaan tuotteet esim. Puolassa tai muussa halpamaassa. Saadaan enemmän voittoa, mutta ei se laatukaan ole sitten enää sitä samaa. Kodinkoneissa alkaa ainakin olla niin, että voi huoletta ostaa edullisen ja tuntemattoman merkin, kun siellä on samat kalut sisällä kuin kalliissa merkkituotteessa. Jos tuotteet eivät mene rikki, kuka ostaa uutta ja mistä saadaan sitten lisää tuloja ja voittoja?
  Kauniita kuvia patikkaretkeltänne!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kun mun Mielen pesukone meni rikki, päätin ostaa Siemensin tilalle, kun niitä saa kaksi Mielen hinnalla ja sitten aina uusimman tekniikankin uuden koneen mukana. Tiskikone kyllä otettiin Miele, sillä se on todettu kuulemma kaikkein parhaaksi ja hyvä se on ollutkin paitsi nyt tuo vesijuttu, mutta se menee takuuseen.

   Löschen