Montag, 26. März 2018

Palmusunnuntain parfait

Palmusunnuntaina tuli meille taas kevät  ja suuri ihme tapahtui, kun suomalaiselta ystävältäni saamani sinivuokko muutaman vuoden epäonnen jälkeen avasi kaikkien aikojen ensimmäisen nuppunsa. Sinivuokko oli yksi lapsuuteni tärkeimmistä kevätkukista ja sitä on nyt tässä sitten päivitelty.Palmun oksia kun täältä ei löydy, niin katoliset ottavat sen sijaan puksipuun oksia ja vievät ne kirkkoon siunattavaksi. Anopillani oli aina oven päällä, siellä missä suomalaisissa perheissä oli ennen Koivuniemen herra, siunattu oksa. Kukkien puutteessa laitoin minäkin ruokapöydälle puksipuun oksia.


Ruokavieraita on meillä käynyt taas, mm. nektariinia juomassa.


Ja toisille maistui kurpitsansiemenparfait, jonka resepti lähti jakoon.

KURPITSANSIEMENPARFAIT

60 g kurpitsansiemeniä
40 g (valkoista) sokeria
4 keltuaista
50 g fariinisokeria
1 rkl konjakkia
2 rkl kurpitsansiemenöljyä
2 dl kermaa

Paahda siemenet paistinpannulla kunnes ne saavat vähän väriä ja alkavat pomppia ja anna niiden jäähtyä lautasella.

Sulata valkoinen sokeri samalla pannulla sitä sekoittamatta. Kun se on sulanut ja alkaa ruskettua, kaada sekaan siemenet ja levitä massa leivinpaperin päälle ja anna sen kovettua. Laita sitten päälle toinen leivinpaperi ja rullaa massa kaulimella hienoksi krokantiksi.

Laita keltuaiset, fariinisokeri, konjakki ja kurpitsansiemenöljy metallikulhoon ja vatkaa oikein kunnolla vesihauteessa. Lisää siihen 50g krokantista. Vatkaa kerma vaahdoksi  ja nostele vaahto varovasti krokanttikreemin sekaan.

Laita kreemi joko pitkulaiseen vuokaan tai pieniin noin desin kokoisiin vuokiin tai kuppeihin ja pakasta ainakin nelisen tuntia.  Koristele ennen tarjoilua lopun krokantin kanssa.

(Kurpitsansiemenöljyä ei voi tässä tapauksessa korvata muulla öljyllä. Öljyä voi hyvin käyttää salaatteihin, se on hyvin terveellistä.)

Me käytimme pitkulaista kakkuvuokaa, kauniimpi olisi pienempi ja korkeampi vuoka. Mutta hyvää se oli♥

12 Kommentare:

 1. Sinivuokkojen avautuminen on meillekin kevään odotettu tapahtuma, vaikka se ei näillä leveysasteilla lapsuudenmuistoihini kuulukaan. Kukkapenkissä se viihtyy hyvin ja leviää ympäri tonttiakin, mutta vielä saadaan odotella, milloin lumipeite sulaa.
  Kurpitsansiemenparfaitia voisi kokeilla, siemeniä on kaapissa, öljy näyttää olevan meidän kaupassa tilapäisesti loppu, kävin just netissä tarkistamassa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ei se öljy ehkä ole Suomessa niin kysyttyä tavaraa, sillä ei sitä täälläkään kaikki tunne. Itävaltalaisethan sitä paljon käyttää.

   Löschen
 2. Ooh, sinivuokko! Niitä harvoin enää näkee! Sinivuokko oli lapsuudessa jotenkin vähän mystinen kukka - varmaan siksi, kun sitä ei saanut kerätä. Tai ainakin niin muistelen.

  Milloinkas se Allu kirjoittaa keittokirjan? :-)

  AntwortenLöschen
 3. Voi miten ihanaa! Sinivuokkojen taivaansinelle ei ole vertaista. Sinivuokkoja vein äidille aina äitienpäivänä. Naapurin Yrjön kanssa kävimme hyvissä ajoin sinivuokkopaikassa etsimässä, joko nuppuja näkyi. Alle kouluikäisillä oli aikaa samoilla mäillä, metsissä ja pelloilla eikä kukaan katsonut meidän peräämme. Joskus kevät oli myöhässä (tai äitienpäivä varhain) ja harvaluikuiset sinivuokot hyvin lyhytvartisia ja nuppuisia, mutta kukkia kuitenkin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Valkovuokkoja olen myös poiminut äitienpäivänä, siitä on valokuvia.

   Löschen
 4. Ei minunkaan lapsuudessa sinivuokkoja täällä kasvanut. Nykyisessä kodissa joku on tuonut niitä Hämeestä tänne, lisääntyvät tosi hyvin. Mutta ne keväiset pyökkimetsät Saksassa ja siellä kasvavat valkovuokkomättäät, niitä ikävöin kovasti.
  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Hassua, kun meikäläinen on luullut, että sinivuokko kuuluu Suomeen ja niitä kasvaa pohjoisempanakin.

   Löschen
 5. Ihanaa ,sinivuokko! Ja tuo parfait kuulosta hyvältä; käytän paljon kurpitsansiemeniä mutta en ole koskaan mihinkään tuollaiseen käyttänyt.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. En ole minäkään ennen jälkiruokaan tainnut käyttää, vaikka muuten syödään kyllä salaatissa jne.

   Löschen
 6. Meillä on nyt noin 70 senttiä lunta, öisin revontulet ja kasvava kuu. Sinivuokkoja löytyy sieltä toisesta kodista, mutta vasta joskus toukokuussa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Entäs valkovuokko? Kasvaako se Lapissa? Sinivuokkoa olen nähnyt Alpeilla ja valkovuokkoa paljon Burgundissa ja myös täällä meidän lähellä metsissä.

   Löschen