Montag, 6. August 2018

Lähellä hermoromahdusta

Reilu kolme viikkoa sitten ystäväpariskunnan mies soitti ovikelloa ja kertoi heidän lähtevän Ranskaan lomalle ja hän oli saanut vaimolta tehtäväksi hommata 2,5 kuukauden kesäloman ajaksi kukille kastelijan. Vaimo pitää itseään todellisena viherpeukalona ja heillä on kohtalaisen iso piha ja sisällä kasveja monessa huoneessa. Kilttejä kun olemme, suostuimme kastelemaan ensimmäiset neljä viikkoa. Luulimme, että meidän pitää kastella sisäkukat sekä terassin ruukuissa olevat oleanterit sun muut. Terassille oli laitettu yksi kastelukannu ja noin metrin pituinen letku. Kun täällä nyt on tämä kuuma kesä ja lämpö on lähempänä +40C kuin +30C, on mielestäni hävytöntä antaa kastelijalle niin huonot välineet. WhatsAppin kautta saimme sitten tietää, että kaoottisessa kellarissa on pitempi letku. Eikö he olisi sen voineet itse laittaa paikalleen, kun tiesivät miten kuuma täällä on.


Nyt me olemme sitten KOLMEN VIIKON AJAN kastelleet herrasväen pihaa, tuntikausia päivässä.
Viherpeukalon sisäkukat ovat sellaisia, että kastellakko vai eikö kastella, se on kysymys.


Tämä kasvi on hydrokulttuurissa. Missä Jallu vesimittari luuraa?? En ensin tajunnutkaan, että tämä on hydrossa.


Ja tässä jälkimmäisessä kuvassa on viherpeukalon yrttitarha, olen tunnistanut sieltä ainoastaan salvian.



Olen seissyt joka päivä letkun kanssa kastelemassa yrttitarhaa, mutta en kyllä saa sitä kuntoon. Alakuvassa on nyppimiäni kuivia yrttejä nurmikolla, nurmikothan täällä on kaikki nyt tämän näköisiä, myös meidän oma, sillä kukaan fiksu ei nyt tuhlaa arvokasta vettä pelkälle nurmikolle, joka kokemuksen mukaan kyllä selviää kuivuudesta. Vuonna 2003 oli samanlainen helle ja kyllä se nurmikko hengissä säilyi.


Jossain vaiheessa sain Ranskasta viestin:  voisitteko ystävällisesti kastella myös PUUT. No mikä ettei, onhan meillä aikaa seistä sen letkun kanssa myös kahden omenapuun, kahden kirsikkapuun ja yhden kvittenin vieressä ja antaa veden juosta. Radiossa sanottiin, että puita ei tarvitse kastella, ne selviävät hengissä, auttavat itseään heittelemällä kuoria jne. Sauvakävelyreitillämme putoilee jatkuvasti puun kuoria päällemme.
Vielä yksi viikko ja sitten huokaisemme helpotuksesta, kun tarvitsee kastella vain omat kasvit ja eikä tarvitse arvata, onko kasvi hengissä vai ei. Nyt jo säälin niitä ihmisiä, jotka ovat seuraavat neljä viikkoa hommissa ystäviemme luona tai ehkä silloin sataa eikä tarvitsisi kastella ulkona, täällähän ei ole satanut miesmuistiin.

Taidan ensi kerralla keksiä hyvän syyn miksi en ehdi kastelemaan. Ehkä _me_ lähdemme silloin kumiveneellä soutelemaan Loirelle ja nauttimaan hellepäivistä pikkusaarella.

Eilen illalla oli muuten varjossa Reinin rannalla ihan siedettävää. Istuimme ystävien kanssa monta tuntia itävaltalaisessa ravintolassa.








14 Kommentare:

  1. No huh, voin kyllä kuvitella että tuo kiristää hermoja, itsekin olisin tosi ärtynyt tuollaisesta. Mutta eivät varmaan tienneet miten paljon kastelua tänä kesänä tarvitaan kun lähtivät lomalle. Toivottavasti saatte pian sadetta-. Kun teillä näkyy olevan nyt joka vuosi näitä kuumia säitä, niin varmaan joku kastelusyysteemi olisi hyvä juttu.Tsemppejä Allu

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Täällä oli jo viikkokausia helteet kun ne oli kotona ja säätiedotus lupas pitkäaikaisia helteitä edelleen eli tiesivät, että kastelua riittää. He ovat niin nuukia, että eivät varmaan koskaan hanki mitään kastelusysteemiä eikä ole pikkurahan puutetta, päin vastoin miettimistä mihin rahat laitettais, kun niitä kerääntyy aina vaan lisää.

      Löschen
  2. No, jopa homman sait. Miksi ihmiset, joilla on varaa ovat noin nuukia? En ole koskaan kuullut, että puitakin pitäisi kastella. Ensi kesänä olet viisaampi ja sanot, että ei käy kun olen itsekkin juuri silloin matkoilla. Ps. Nuo rouvan kasvit joutaisivat roskakoriin.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ei kai sitten ole varaa kun pitää ostaa omistusasuntoja.

      Löschen
  3. Anna niiden kasvien kuolla. Ostakoot uudet kun kerran heillä on varaa. En tajua nuukia ihmisiä, että miksi eivät hanki sitten puutarhuria? Ja jos ovat 2,5 kk lomalla Ranskassa, niin miksi pitää tuollaista tarhaa siellä Kölnissä.
    Tänä aamuna oli mittarissa +9 C kun lähdettiin Kirkkoniemestä. Parina edellisenä päivänäkin paras vaate oli tämä islantilainen villapusero eli lopapeysa. No Turussa on taas yli +20 tällä viikolla, mutta ei vissiin yli +25.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Mulla on aina huono omatunto pyytää ihmisiä kasteleen ja yritän jakaa hommat monen eri naapurin kesken, ettei kenenkään tarvi viikkokausia olla hommissa ja sitten viedään kastelijat vielä kiitokseksi syömään, mutta noilta saa varmaan "nur einen feuchten Händedruck" niinkuin saksalainen sanoo.

      Löschen
  4. Voi hirvityksen kauhistus. Tunnen syvää myötätuntoa. Ihan kamala pesti. Toivottavasti tajuavat tuoda teille korvaukseksi edes jonkin kivan tuliaisen, kuten Ferrarin tms.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Samat tyypit kysyi kerran, voitaisko me Kiinaan mennessä ottaa yksi laukku mukaan kun me saatiin ottaa enemmän painoa kuin he ja luultiin, että tuovat jonkun kassin, mutta toivatkin sitten 20kg matkalaukun.

      Löschen
  5. Hui. En uskaltaisi ikinä luvata kastella kenenkään pihoja, sillä en tosiaankaan ole mikään puutarhuri. Ja sen kyllä meidän puutarhasta huomaa. Viime viikolla laitoin miehen kasteluhommiin ja sisälle palattuaan tuo totesi, että nyt on aika antaa tomaateilleni armokuolema, sillä ei ole mitään järkeä kastella kituvia taimiani, joissa on yksi tomaatialku. No, olin samaa mieltä, mutta kun oli niin surkeaa myöntää anopille, että tapoin hänen vaivalla kasvattamansa taimet. Sama uhkaa kaikkea muutakin, sillä kastelu ei ole pelannut ja sen jälkeen on aika vaikea saada mitään satoa. Nurmikko on menetetty jo kauan sitten....

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Kamala stressi on kastella jonkun toisen kasveja, varsinkin kun herra sanoi, että vaimo on yleensä vihainen, kun kotiin tullessaan huomaa jonkun kasvin kuolleen.

      Löschen
  6. Ei kuulosta hyvältä! Sisäkukat voisi istuttaa altakasteluruukkuihin ja ulos vain sellaisia kukkia/kasveja, jotka sietävät kuivuuttakin.
    Helteet palaavat Suomeenkin. Tänään on 22 astetta ja se riittäisi meille.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Niitä olisi vaikka mitä keinoja hoitaa ne sisäkukat, mutta kun monet on hydrossa ja täynnä juuria ja jotain mutaa ja purkit seisoo ihan vinossa sen toisen purkin sisällä.

      Löschen
  7. Huh huh. Lukiessa tuli hiki. Myötäelävä ajatus sinne.
    Ja pssst.. anna nyt ainakin noiden pahimpien raakkujen olla. Jos rouva on palatessaan joka tapauksessa vihainen, niin siinä samassa joutaa kyllä vähän useampikin ruukku roskiin. Sillä tavalla säästät myös seuraavien kastelijoiden työmäärää ;-)

    AntwortenLöschen