Dienstag, 21. August 2018

Perhekuvia

Lähes kymmenen vuotta sitten postasin juutalaistyttö Charlotte Salomonista ja hänen hienoista arkielämää koskevista piirroksistaan. [KLIK]
Nyt naapurini lanko oli tehnyt aivan mahtavan löydön. Naapurini (78v) oli ollut teini-ikäisenä eli 61v sitten vuoden ajan au pairina ranskalaisessa perheessä Pyreneillä. Koska hänellä ei ollut kovin paljon rahaa, hän ei voinut lähettää sisarelleen syntymäpäivälahjaa ja piirsi lahjaksi korttisarjan arkielämästä ranskalaisessa perheessä.












Naapurini 90v lanko on nyt tyhjentämässä taloa ja valmistamassa pariskunnan muuttoa vanhainkotiin ja oli löytänyt nämä kuvat, joiden olemassaoloa kukaan ei enää muistanut.
Kuvista huomaa heti, että naapurini on piirtänyt itsensä rumaksi, melkein noita-akan näköiseksi. Syy tähän on se, että hänen (nyt muistisairas) sisarensa oli ollut hyvin mustasukkainen, kun sai pikkusiskon oltuaan 7v perheen hemmoteltu kuopus ja naapurini tiesi, että sisar pitäisi kuvista, jos pikkusisko on piirretty rumaksi. Meitä on moneksi.

Aika fiksu on jo siihen aikaan ollut talon herra, tuomari ammatiltaan, sillä hän leipoi usein, mikä nyt ei ollut aivan normaalia miesten keskuudessa joskus 1950-luvulla.



Miten arvokkaita kuvia ajalta, jolloin useimmilla ei ollut kameraa kännykästä puhumattakaan.

13 Kommentare:

  1. Aivan ihania kuvia! Mikä löytö!

    AntwortenLöschen
  2. Viisi lasta siis perheessä. Siinä on varminta isännänkin tarttua taikinakulhoon jos haluaa saada tuoretta tiikerikakkua.
    On muuten ollut taitava piirtäjä tuo au pair. Promenadi-kuvassa lapset ovat erityisen ilmeikkäitä ja voin kuvitella, kuinka tuo kädestä talutettava pikkuneiti kohta riuhtaisee itsensä irti ja syöksyy taputtamaan näkemäänsä kulkukoiraa. On siinä ollut au pairilla tekemistä.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Oli siinä varmaan ollut hommia, mutta au pair oppikin paljon ja siinä sivussa vielä ranskan kielen, josta on nyt hyötyä, kun poikansa espanjalainen anoppi osaa myös ranskaa, se on nyt heidän ainoa yhteinen kielensä.

      Löschen
  3. Aika ihana löytö, ja hih, hyvä selitys rumuudelle;D

    AntwortenLöschen
  4. No onpas tosiaan melkoinen löytö ja kulttuuriteko.

    AntwortenLöschen
  5. Mikä hieno idea, olisinpa hoksannut tehdä saman aikoinaan kielimatkoilla "raataessani".

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. No sinullahan olisi ollut varmaan yhtä paljon piirtäjän lahjoja.

      Löschen
  6. Iiik! Kyllä mummot ovat eläneet ankean lapsuuden ja kouluajan ilman "digiloikkia", pankkikortteja, laajakaistavalokuitukaapeleita ja hyvää englannintaitoa. Kuka nyt ranskaa tai saksaakaan tarvitsee, puhumattakaan pakkoruotsista- paitsi me täällä "kehitysmaassa" keskellä Eurooppaa. Piirtäjä ei sentään enää kirjoittanut kaunokirjoitusta. Mitenhän mahtoivat ne taatansakin löytää ilman partnerivälitysfirmoja? Ai, 61 vuotta sitten dinosaurukset olivat jo kuolleet ja ensimmäinen Sputnik lähetetty avaruuteen.
    Paperi kestää vuosikymmeniä ja -satoja - viite: Historisches Archiv der Stadt Köln. Digikuvat säilyvät avaruudessa tai häviävät joskus ulkoavaruuteen.Pankkikorttejakaan ei ole arkeologisissa kaivauksissa Kölnistä löytynyt, mutta kylläkin metallikolikoita.

    AntwortenLöschen