Dienstag, 4. Dezember 2018

Saksalainen joululeivonnainen Lebkuchen

Lebkuchen on saksalainen joululeivonnainen, josta on monenlaista reseptiä olemassa. Tunnetuin Lebkuchen taitaa tulla Nürnbergistä, joka on yksi tunnetuimmista joulukaupungeista ison joulutorinsa eli Christkindlmarktin ansiosta. Me olemme tähän asti ostaneet Lebkuchenit valmiina, mutta nyt innostuin kokeilemaan ja leivoin niitä itse.


3 munaa
130g sokeria
5 tl vaniljasokeria
1 rkl hunajaa
50 g sukaattia
150 g kuivattuja aprikooseja pilkottuna
200 g jauhettuja manteleita
100 g jauhettuja hasselpähkinöitä
100 g pieneksi pilkottuja saksanpähkinöitä
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1/2 tl jauhettua kardemummaa
Veitsenkärjellinen jauhettua neilikkaa ja korianteria ja maustepippuria.


Erottele kahdesta munasta keltuainen ja valkuainen.
Vatkaa keltuaiset plus yksi kokonainen muna sokerin kanssa vaahdoksi.
Lisää vaniljasokeri ja hunaja.
Lisää muut aineet taikinaan.
Vaahdota valkuaiset ja nostele vaahto taikinaan.
Ota taikinasta märin sormin ruokalusikan kokoisia annoksia leivinpaperin päälle ja paista noin 20 min. kiertoilmauunissa +160C.

Saksassa käytetään lebkuchenin alla ns. Oblate (öylätti), joka on ohuen ohut vohveli, mutta luulen, että paistaminen onnistuu ilmankin, jos ei tohtori Oetker oli vielä tuonut Oblateja Suomen markkinoille.

Lebkuchenit päällystetään usein suklaakuorrutuksella, mutta itse laitoin sitruunakuorrutuksen. Tuli kova kiire lähteä konserttiin ja kuorrutus ei ole kovin kaunis, mutta maistuvat hyvälle.






Kommentare:

  1. Nam!!!

    Nürnbergin joulutori on kuuluisa, mutta ei voi mitään, se kaupunki ei ole minun oloiseni. Sen sijaan monet muut sitäkin enemmän!

    Terveiset täältä Välikaton Feetun lahjapaketoinnista....

    ♥♥

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ei mua se Nürnbergin Christkindlmarktkaan kiinnosta.

      Löschen
  2. On niin ikävä Lebkucheneita; mitä laittaisit tuossa ohjeessa pähkinän sijaan? Mantelia, jota saan syödä? En ole kyllä nähnyt noita "öylättejä", mutta muistan sen lebkuchenien pohjasta.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Kurja juttu se pähkinäallergia, ehkä voisit kokeilla mantelia, mutta ei kaikkea ihan hienoksi jauhettuna.

      Löschen
  3. Ulkonäöltään muistuttavat paljon hunajaisia pikkuleipiä joista olen kerran postannut,mutta ohjeen mukaan kylläkin erilaisia.Herkullisen näköisiä ovat nuo Lebkuchenit:)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Nämä on vähän isompia palleroita, ei siis mitään piparin ohutta.

      Löschen
  4. Herkullisen näköisiä. Luulen, etten ole niitä koskaan maistanut, vaikka ainakin Berliinissä olen ollut useammankin kerran joulun tienoilla. Ovatko ne saksalaisten versio englantilaisten hedelmäkakuista?

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Sanoisin, että ei ole samanlaista, siinä hedelmäkakussahan on vehnäjauhoja eikä niin voimakkaita mausteita.

      Löschen