Freitag, 25. Januar 2019

Talvipäivän puuhia

Meillä on edelleen talvi ja jonkun verran lunta ja kävin aamulla tarkastamassa, mikä ihmeen ilves on käynyt pihassamme, mutta taitaa olla naapurin kissa. Sauvakävely peruttiin, sillä 2/3 porukasta on vain kesärenkaat autossa eikä kannata ottaa riskiä.



Urheilun puutteessa ryhdyin siivoamaan keittiön kaappeja ja huomasin, että meillä on aika monta kermanekkaa. Tuo kermanekka-sana tuli pitkästä aikaa vastaan, kun luin Minna Rytisalon kirjaa Rouva C. Tulen joskus aivan nostalgiseksi, kun tulee vastaa joku vanha suomalainen sana, jota en ole kuullut aikoihin. Kermanekkoja on äidin ikivanha kristallinen, Nuutajärven Apila-sarja ja ilmeisesti myös nuutajärveläinen Gunnel Nymanin nekka. Asuimme lähellä Iittalaa ja Nuutajärveä ja huusholli oli aina täynnä lasitavaraa. Isän muusikkoystävä oli lasinpuhaltaja Iittalassa ja saimme usein tuliaisina mitä hienompia maljakoita. Nykyään käytän oikeastaan valkoista korkeaa 24h-sarjan nekkaa, johon mahtuu enemmän maitoa, sillä Saksassa ei kukaan käytä kahvin kanssa kermaa.


Ylemmässä kuvassa on myös pieni osa Weck-laseistani, joita käytän säilytykseen ja tarjoiluun, niistä voi hyvin tarjoilla vaikkapa jälkiruokaa. Isompia käytän usein maljakkona ja vien usein kyläpaikkaan kukkakimpun Weck-lasissa, ettei emännän tarvitse alkaa kiireessä hakea sopivaa maljakkoa.


17 Kommentare:

  1. Hih, ilves. :-) Minäkin aina luulen eläinten jäljistä bonganneeni jonkin hyvinkin harvinaisen pedon, mutta sitten se on aina tyyliin just joku koira.

    Mullakin taitaa olla pari kermanekkaa, mutta en koskaan käytä niitä. Ei ole koskaan niin hienoja vieraita, ettei voisi iskeä maitopurkkia pöytään. :-)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Siellä taidat löytää vähän eksoottisempia petoja.

      Löschen
  2. Iso tassunjälki;:D Teilläpä on noita kermanekkoja, nättejä, minulla taitaa ehkä olla yksi kermanekka. Ei tule oikein käytettyä sellaista kun kotona juon vain instant-kahvia tai French pressissä tehtyä kahvia, ja maidolla.
    Ihanat tulppaanit:)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ennen join mustana, mutta sitten kun cappuccinot tuli muotiin, aloin käyttää maitoa

      Löschen
  3. Kun ei kukaan enää käytä kermaa kahvin kanssa, jäävät nuo nekatkin käyttämättä. Vihje muotoilijoille: kauniille "maitonekoille" olisi kysyntää. Meillä on myös Gunnel Nymanin Pore kermakko ja sokerikko ja perittyä lasitavaraa riittää liiaksikin hyllyjä täyttämään. Sama juttu, olivat Iittalan lasinpuhaltajalta saatuja lahjoja.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Olikohan sama kaveri? Meillä oli usein myös jotain prototyyppejä.

      Löschen
  4. Jospa se onkin aito villikissa, joka on sieltä Eifelilta seurannut teidän jalanjälkiä suurkaupunkiin.
    Maikki

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Naapurin rouva on Eifelista, tiedä häntä, mitä villieläimiä tuo mukanaan.

      Löschen
  5. Kermanekalle ei todellakaan tahdo löytyä sitä alkuperäistä käyttöä, mutta sitten keksin käyttää sitä salaatinkastikeastiana.

    AntwortenLöschen
  6. Maalla oli tapana pitää ompeluseuroja ja kinkereitä, joissa tarjoiltiin kahvia.Kätevää, että kahvia Suomessa voi tarjota vieraille illallakin. Äiti tarvitsi hienommat kermanekat ja sokeriastiat. Hänellä oli noita tilaisuuksia varten arvokkaammat , kristalliset käsin hiotut kermakko ja sokerikko, saman tyyliset kuin kuvassasi. Tietenkin "nekka" on svetisismi ja nykyään kermakko.Bättre folk käytti svetisismejä. Olin utelias ja etsin kermanekan alkuperää. Kermanekka näyttää olevan lainattu ruotsin gräddsnäcke`sta, mutta yleisemmin sitä kutsutaan nimellä gräddkanna ja gräddsnipe. Minullakin on kermanekkoja tyhjän panttina. Kenelläkään ei ole aikaa kahvikutsuille. Hienommat kahvikupitkin pölyttyvät kaapissa, eikä niille löydy Saksassa edes ostajia.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Niitä "ompeluseuroja" kävi meilläkin, vaikka eivät ommelleetkaan, oli yrittäjännaisia ja liberaalisen kansanpuolueen (ei taida enää olla olemassa) naisia ainakin.

      Löschen
  7. Kahvia kerman kanssa, ei maitoa, kiitos, tai sitten mustana. Saksassa onkin monenlaisia Kaffeesahneja ja hotelleissa ja kahviloissa kermakannu seuraa mukana. Ranskassa onkin kahvikerma sitten hakusessa. Kermoja tosin on, mutta ovat liian paksuja tai valmiiksi makeutettuja.
    Meilläkin oli lapsuudenkodissa noita ompeluseuroja ja kahvikutsuja nekkoineen ja juhlakuppeineen.
    paskeriville

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Se Büchsenmilch eli Kondensmilch on jotain aivan kamalaa, hyi. Kermavaahtoahan saksalainen tarvii kakun lisukkeeksi, mutta ei juoksevaa kermaa.

      Löschen
  8. No onpas teille kermanekkoja kertynyt. Clarissan kanssa olen samaa mieltä, että kauniita maitokannuja voisi muotoilla enemmänkin. - Berliinin aamuinen talvi häviää näköjään vesisateen mukana.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Meillä on kanssa nyt niin lämmintä, että lumet on sulaneet.

      Löschen
  9. Meille on tullut taas lisää lunta ja sitä on ihmeen paljon Turuksi!

    Löytyy multakin pari kermanekkaa, mutta ne ovat turhan pieniä kahvimaitoon. Kuka nyt kermaa käyttää tai ei ainakaan lehmästä saatua, vaan kaura- tai mantelimaitoa.

    AntwortenLöschen