Dienstag, 22. Januar 2019

Viikko vierähti Baijerissa

Baijerissa asuva ystäväni juhli viime viikolla synttäreitään. Mikä onni, että olimme varanneet ajoissa junalipun, sillä etelä-Saksassa oli todellinen lumikaaos ja teitä oli osittain jouduttu sulkemaan, kun puita kaatuili. Junamatka oli tosi iisi ja kaiken lisäksi vielä edullinen, sillä maksoimmen kahden hengen edestakaisesta matkasta paikkalippuineen satasen, sillä hinnalla ei autolla pysty menemään. Lumi oli alkanut sulaa, sillä sää lämpeni ja edellispäivänä oli satanut vettä, mutta jonkun verran lunta oli vielä ystäviemme seudulla, ylempänä vuoristossa tietenkin enemmän. Ensimmäisenä päivänä teimme lenkin Andechsin luostarin ympärillä, valitettavasti ei ollut kunnon kameraa mukana, tässä kaverin kännykuva, siitä näkee, että lunta on riittävästi ja maisemassa ei ole valittamista.


Kuva ystäviemme olkkarista, lunta oli heidänkin pihassa.


Toisena päivänä kävelimme Ammerseen rannalla olevan Herrschingin kaupungin promenaadilla, sieltä oli lumet sulaneet. Majavat olivat tehneet tuhoa rannassa oleville puille.


Herrsching on 10000 asukkaan pikkukaupunki, josta löytyy kaikki palvelut ja suora S-Bahn-yhteys Münchenin keskustaan ja se onkin hyvin kysyttyä asuinseutua. Muutenkin Baijerin viiden järven alue eli Fünfseenland on niin kallista seutua, että meikäläisen ei kannattaisi sinne muuttaa. Ystäviemme Suomen oloihin pieni tontti on jo miljoonan arvoinen ilman rakennustakin.


Wörthseen maisemat olivat kuin Suomesta, tässä järvessä ystävämme käyvät kesällä aina aamu-uinnilla.


Me kävelimme sinne noin tunnin matkan ja poikkesimme baijerilaisravintolaan syömään Weisswurst-makkaraa, joka on tehty vasikanlihasta ja jota syödään perinteisesti vain aamupäivällä ennen kello 12 ja makean sinapin ja Brezel'in kanssa.


Ystäväni onnistuineista synttärijuhlista ei ole yhtään ainoata kuvaa (tai ne ovat vielä hänen miehensä kamerassa), ainoastaan sen valmisteluista kun pakkasimme onnenkeksejä pussiin ja laitomme päälle vieraan nimen ja pussit paikkakortiksi pöydälle.


Lauantaina lähdimme kahdeksi yöksi Müncheniin, josta olimme varanneet söpön hotellin. Hotelli on aivan uusi, baijerilaistyyliin hauskasti sisustettu, lampunvarjostimena lypsyämpäri jne. Voin suositella. Hotellin yhteydessä on myös oikein suositeltava baijerilainen ruokapaikka, jos pitää sikäläisestä keittiöstä. Meikäläisellä alkaa aika pian Baijerin sianpotkan ja olutlitrojen jälkeen  tekemään mieli jotain kevyempää ruokaa, kalaa, salaattia tms ja pientä lasia hyvää valkoviiniä.
Kun tulimme iltapäivällä hotelliin, näimme ison ihmismäärän läheisen kirkon edessä olevalla aukiolla. Siinä esiintyi Tynnyrintekijöiden killan tanssiryhmä, joka kuulemma esiintyy vain joka seitsemäs vuosi eli aika jännä, että satuimme näkemään.Alte Pinakothek-taidemuseossa oli firenzeläisten mestarien näyttely, jonne halusimme välttämättä. Mikä onni, että saimme kassalta heti liput ja pääsimme sisään, vähän sen jälkeen syntyi nimittäin pitkiä jonoja. Sisällä oli tosin niin täyttä, että oli vaikea päästä lähelle tauluja. Mukana oli Botticellia, Da Vinciä, Filippo Lippiä ja vaikka ketä kuuluisia maalareita.

Ylläolevassa kuvasa on Filippino Lippin eli Filippon pojan maalaus nuoresta miehestä. Tämä kuva oli otettu näyttelyjulisteeseen ja siihen on aika hienosti lisätty nuo silmälasit, joissa heijastuu Firenze.Sunnuntaina käväisimme Nymphenburgin linnassa. Silloin oli vähän pilvisempi sää ja sateli vähän luntakin. Linnan puisto on ihanteellinen paikka kävellä ja sisällä on erilaisia näyttelyitä, me tosin teimme vain pikakierroksen sisällä.
Nopeasti se viikko hurahti hyvässä seurassa, kiitos E ja G hyvästä palvelusta.

15 Kommentare:

 1. Vaihtelevalta näytti sää Baijerissakin. Helsingissä lämpötila on vaihdellut parinkymmenen asteen pakkasista nollakeliin. Toki maa on ollut koko ajan valkoinen.
  Mukavia talvipäiviä sinne!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Korkeammalla on paljonkin lunta, mutta alhaalla melkein syksyn näköistä. Tänään on muuten Kölnissäkin lunta, ans kattoo kuinka kauan.

   Löschen
 2. Lunta ja sitten keväistä kuvissasi, ja mikä postikorttimaisema ystäviesi ikkunasta. Kiva reissu teillä taas. Mukavaa loppuviikkoa Allu:)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Oli tosi kiva reissu, tarvitsinkin vähän hermolepoa, kun on tulossa kaikenlaista vähemmän kivaa.

   Löschen
 3. Olipa kiva kiertää mukanasi Baijerissa. Kiitos kauniista kuvista, melkein tuli halu lähteä noille seuduille muistoja verestämään. Tuo hotellikin oli niin mainio:)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Hotelli olikin todella söpö ja yleiset kulkuneuvot pelas hyvin, olispa meilläkin niin.

   Löschen
 4. Lyonissa räntää, vettä ja koleeta. Ei kyllä kannata haikailla näille leveysasteille tähän vuodenaikaan.
  Suomessa tulee joskus mietittyä noita tonttien ja talojen hintoja. Miten mukavia omakotitataloja useamman tuhannen neliön järvenrantatonteilla ihmisillä on. Suomessa kun on rantoja ja on hankittavisa ihan jo kohtalaisilla tuloilla. Yleensä palvelut lähellä (ei tietysti syrjäseuduilla) ja monipuoliset liikuntamahdollisuudet kesät talvet. Puhumattakaan ihan "tavallisten" ihmisten, nykyisin usein talviasuttavista loma-asunnoista eli kesämökeistä pätkällä omaa, joskus suurenkin, järven rantaa.
  Vastaavat olisivat näiden Keski-Euroopan lätäköiden rannoilla varmasti miljoonien arvoisia. Mutta eihän täällä ole vastaavia vesistöjö ja toisekseen pienten vesien rannoille tunkee liikaa väkeä.
  Tykkään Suomen tilasta, rauhas ja väljyydestä. Paskeriville

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Onhan Helsingissäkin astronomisia hintoja asunnoilla tai esim. Pohjois-Tapiolassa, jossa asuu sukulaisperhe, sama hinta rivitalolla kuin meillä, mutta puolta pienempi. Kesämökkejä saa Suomesta nyt halvalla, kun nuorempi polvi kuulemma lähtee mieluummin Portugaliin surffaamaan kuin Savoon kesämökille. Ystäväni ei saa myytyä mökkiä Savonlinnan läheltä, ennen se seutu on ollut todella kysyttyä.

   Löschen
 5. No joo, pääkaupunkiseutuhan on oma lukunsa, kuten muissakin maissa. Tunnen paremmin Länsi-, Sisä-ja Järvi-Suomen tilanteen, missä tulee enemmän liikuttua ja missä omakin asunto on.
  On mielenkiintoista liikkua esim. Sveitsissä ja seurata missä halutuimmat ja arvostetuimmat kiinteistöt sijaitsevat ja millä hinnoilla. Sama tietysti koskee Baijerin järviseutua.
  Jos suomalaisten , jopa kaupungeissa tai keskustojen tuntumassa sijaitsevia omarantaisia taloja isoine tontteineen olisi näillä seuduilla, veisivät raharikkaat ne kilvan käsistä.
  Saahan Ranskan Alpeiltakin loma-asunnon suht halvalla, tai nuukahtaneen pikkukaupungin pääkadun varrelta ranskalaistyylisen vanhan omakotitalon, tai Etelä- ja Itä-Saksan kylistä suorastaan lahjoituksena jopa entisen maatalon. Ovat jääneet riesaksi perikunnille, jotka haluavat päästä moisesta vain eroon.
  Ihan mielenkiintoista on seurailla eri maiden alu- ja asuntopolitiikkaa kun se on täällä asuen niin helppoa liikkuessa jatkuvasti maasta toiseen.
  paskeriville

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Itä-Saksasta saakin vaikka mitä ja jotkut eläkeläiset muuttavat esim.Görlitziin, joka on nätti kaupunki ja tarjoaa vaikka mitä etuja, mutta kyllä se niin Jumalan selän takana on, että en sinne lähtisi muuta kuin lomalle.

   Löschen
 6. Kaunista seutua. Mukavaa, että pirskeet onnistuivat. Sinnekin ehtivät aikanaan rakentaa linnan poikineen. Onneksi eivät ole jääneet rapistumaan, vaan ovat nykyään kaiken kansan ihailtavana.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Noissa linnajutuissa on nykyään se onngelma, että niitä ei voi aina käyttää muuten ihanteelliseen tarkoitukseen, tuotakin esim. musiikkitilaisuuksiin, kun sinne ei ole hissiä, joka vaaditaan, että vammaisetkin pääsisi ja toisaalta suojeltuja historiallisia rakennuksia ei saa muuttaa, siinä kissa puree omaa häntäänsä.

   Löschen
 7. Vaikuttipa oikein mukavalta tuo hotelli! :) Kuuluiko huoneen varustukseen myös sellainen kuumavesipullo, niin kuin hotellin nettisivuilla olevassa huoneen valokuvassa on? :D

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. En huomannut kummavesipulloa, voi olla, että olisi jossain kaapissa ollutkin.

   Löschen
 8. Siellä ei todellakaan ole kuin pikkuisen lunta, kun vertaa sen baijerilaisen kollegani lähettämiin kuviin Innerwaldista. Tänään oli BR:ssä 20.15 ohjelma sieltä. 2 metriä lunta on aika paljon! :)

  Görlitzissä oli upeita taloja, mutta siellä voisi tulla aika pitkäksi. Tai kohtahan sitä itsekin on vanhus…

  AntwortenLöschen