Samstag, 27. Juli 2019

Kylmää keittoa helteeseen

Jippii, eilen olin kattanut jo pöydän sisälle, kun ulkona oli sietämätön kuumuus, mutta sitten illan suussa tulikin yhtäkkiä kova tuuli ja lämpötila laski aika nopeasti kymmenisen astetta, +30C tuntui niin mukavan viileältä (kaikki on suhteellista), että istuimmekin vieraamme kanssa ulkona.
Kokeilin uutta reseptiä, melonitomaattikeittoa, jossa tomaatit, puolikas meloni, paprika, chilipalko, tomaattimehu ja limetin mehu pannaan ihan vaan blenderiin ja siitä syntyy kiva kylmä keitto, joka sitten vaan maustetaan suolalla ja pippurilla ja koristeeksi päälle vähän kevätsipulia, paprika- ja melonipalasia. Hyvin meni kaupaksi kuten iso salaattilautanenkin, näillä helteillä ei oikein jaksa keitellä mitään.
Vieras toi auringonkukkia, sai kuljetettua ne elävänä ilmastoidussa autossa ja nyt meillä on lämpötila normalisoitunut, joten ehkä ne kestävät muutaman päivän maljakossa. Ja nyt voi taas hengittää normaalisti.8 Kommentare:

 1. Tuo sinun salaattilautasesi on todella herkullinen. Olin eilen ruokaostoksilla ja ostin salaattilautaseen tarpeita, myös tilliä mummon hölskykurkkuja tehdäkseni. Tänään rupesin tutkimaan tillien kasvatusongelmia. Tilli kasvaa erinomaisesti myös ruukussa- juu, joo, jos kasvaa. Miksi suomalaisilla ne rehoittavat, ja minulla tulee kitukasvuisia? Se riippuu tosiaan lajikkeista.
  Suomessa on myynnissä kahta lajiketta. Saksassa pitää tilata netistä, jos haluaa muita kuin tuota ruipeloa ja hentoa. Sitä paitsi tillistä näkyy tulevan aromirikkaampaa pohjoisessa kuin etelässä. Meidän tillimme ei kestä lainkaan vertailuja noihin verrattuna. Mutta muistuttaahan se jotenkin tilliä.....
  Aaaah, miten ihanaa, että autossani on ilmastointilaite.En ikävöi kuplavolkkarin airconditionia lainkaan. Vaikka olihan siinä ilmajäähdytys, mutta tosin vain ulkopuolella ja moottorille, kun sillä ajoi...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. sanos muuta, se tilli on ongelma täällä. Eifelista kotoisin oleva naapurini kehuu aina tillin kasvavan hyvin, vaikka sikäläiset eivät siitä juuri pidäkään eikä muutenkaan kaikki saksalaiset. Baijeriin muuttanut ystäväni kertoo sikäläisten vierastavan kovasti tilliä eikä hän voinut tehdä lohikatkaraputorttua, johon tulee tilliä, se ei käynyt kaupaksi. Ainoa hyvä tilli, mitä täältä saa, on tukkuliikkeen tilli, mutta eihän sinne kehtaa yhden tillipuskan takia.

   Löschen
 2. Kylmät keitot ovat kyllä parasta helteillä:) Ihan pelolla odottelen elokuuta, jolloin helteiden lisäksi myös kosteusprosentit ovat korkeimmillaan. Täällä on ihan hyvää tilliä, ja talvella tosi runsaat kimput, mutta minusta se tuoksu hieman miedompi kuin suomalaisen tillin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Onneksi meillä satoi oikein kunnolla, olisin muuten kolmen pihan kastelemisen kanssa stressaantunut, kaikki on nyt lomilla täällä ja me tallkkarin hommissa. Naapurin kissa on loukkaantunut, kun lähtivät matkalle.

   Löschen
 3. Ei täällä (koti-Suomessa) nyt niin kuuma ole, vaikka kaikki siitä puhuvat. Taksikuski sanoi, että maanantaina kylmenee - sääennusteet sen kertovat. Mutta pimeää täällä on! Ja jääkaappi aika tyhjä, onneksi pakastimesta ja kuivakaapista löytyi jotain syötävää täksi päiväksi.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kas kun tontut ei ole käyneet täyttä ässä jääkaappiasi.

   Löschen
 4. Ihanan kuuloinen keitto! Mie olen nautiskellut täällä Intiassa viileistä ilmoista (eilenkin vain jotain 25). :-)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Sä olet ehtinyt jo Intiaan, kiva lukea taas postauksia sieltä.

   Löschen