Donnerstag, 28. November 2019

Merta edemmäs kalaan

Tänään totesimme, että ei todellakaan kannata mennä merta edemmäs kalaan. Me olemme olleet useamman kerran Roomassa ja ihmetelleet mitä kaikkea muinaiset roomalaiset ovat saaneet aikaan, mutta emme ole saaneet aikaiseksi mennä katsomaan tästä viiden minuutin pyörämatkan päässä olevaa roomalaisten hautakammioita. Syy on ollut usein siinä, että hauta on yksityistalossa eikä se ole aina auki. Tänään päätimme tutustua kotiseudun nähtävyyteen, joka onkin ainutlaatuinen Rooman ulkopuolella oleva hauta. Jossain tässä lähistöllä on täytynyt olla roomalaissuvun asuttama "villa rustica", sen paikkaa ei ole löydetty, mutta heidän hautansa löytyi 1843 rakennushommien yhteydessä. Hauta on ollut perheen käytössä suunnilleen vuonna 150 jälkeen Kristuksen eli uskomatonta.

Tästä ovesta mennään sisään

 ja muutaman porrasaskelman päässä on tämä näkymä. Tässä kohtaa on ollut alunperin sarkofagi ajalta, jolloin ruumiit haudattiin jo arkussa. Sarkofagi on joskus muurien romahtaessa pudonnut alla olevaan vanhempaan hautakammioon eikä sitä saa sieltä pois liian ahtaan tilan takia.


 Tässä sarkofagi alemmassa ja vanhemmassa hautakammiossa, johon laitettiin uurnat. Sinne sukulaiset kerääntyivät muistelemaan vainajia, seinillä on kiviset "sohvat" tai hiekkakivestä tehdyt "korituolit", jossa istuttiin.
Arkeologit osaavat kampausten perusteella ajoittaa pystien iän.


Tämä kaveri on ilmeisesti sen verran myöhemmältä ajalta, että parta ei ollut enää pelkästään barbaarien käytössä.


Siinä riitti ihmettelemistä, mitä kaikkea tästä kotinurkilta löytyy.

Kommentare:

 1. No johan oli löytö! Mutta ymmärsinkö siis oikein, että tuossa talossa, jossa hauta on, asutaan ihan normaalisti? En kyllä välttämättä haluaisi tuommoista kuitenkaan omaan kellariini...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. kyllä se siinä on ihan asuintalon vieresä ja siitä oli kai aikanaan riitaa, että kenelle se kuuluu

   Löschen
 2. Ompa hieno! Ajattelen usein itsekin miten turistit tulevat tanne Israeliin ja kayvat katsomassa hienoja paikkoja jonne en ole itse vaivautunut vaikka olen asunut taalla yli 30 vuotta.
  Muuten tuossa sarkofagissa keskella on ympyra jossa kaksi hahmoa. Niista oikeanpuoleinen on ikaankuin jaanyt veistamatta valmiiksi. Mistahan johtuu?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Se oikeanpuoleinen puuttuu kokonaan ja vasenkin aika huono, restauroijat on sen jättäneet tieten tahtoen tuollaiseksi, siitä näkee vaan, että jotain naamoja siinä on ollut.

   Löschen
 3. Siellä on niin paljon kaikkea - ja täällä vain sataa vettä. On toki ihan hyviä museoitakin ja minun lähelläni on nähtävästi Suomen vanhin kirkko löytynyt kaivauksissa. (Mulla ei toimi tässä kuin anonyymi, joten olen Helena)

  AntwortenLöschen
 4. No onpa mielenkiintoista että hautapaikka on ollut saman suvun hallussa noin kauan.Kiehtovaa historiaa.

  AntwortenLöschen