Donnerstag, 5. März 2020

Coronaa ja vieraita

Kun Corona-virus alkoi jyllätä Kiinassa, se tuntui olevan niin kaukana meistä, että ei niin kamalasti pelottanut, mutta eipäs mennyt kauan kun se löysi tiensä Italiaan ja sitten myös Saksanmaalle. Heinsbergin pikkukaupunki on lähellä Hollannin rajaa, noin 80km meiltä ja siellä on epikeskus, kun karnevaalijuhlissa tartunta lähti liikkeelle. Karnevaaleissa ihmiset ovat aina aika estottomia ja siellä saatetaan lähestyä vaikka ketä vierasta ihmistä ja niin se virus alkoi levitä.


Meillä on Kölnissä myös muutama tapaus ja melkein kaikki ovat jossain yhteydessä Heinsbergiin, ovat joko itse olleet siellä tai joku läheinen on ollut ja saanut tartunnan. Me lähdimme karnevaalia pakoon etelämpään, jotkut päättivät jostain ihmeen syystä mennä meille aivan tuntemattomaan Heinsbergiin, vaikka Kölnhän on karnevaalien tärkeimpiä kaupunkeja.  Shit happens, nyt Heinsberg on Saksan tunnetuin Corona-paikkakunta.
Jonkunlainen paniikki on Saksassa syntynyt ja ystäväni kertoi, että heidän lähistön kaupoista oli loppunut vessapaperi, purkkiananas, vehnäjauhot ja vaikka mitä. Käsidesinfioimisaine on loppunut koko Saksasta ja apteekkariystävämme on alkanut valmistaa sitä itse. Me emme ole hamstranneet mitään ja saippua riittää käsien pesuun.
Maailma on pienentynyt. Viikko sitten saimme kummipojan perheen vieraaksi. Vaimo ja lapset tulivat Suomesta, tietenkin juuri silloin kun Helsingin lentokentällä lakkoiltiin ja kone lähti tuntikausia myöhässä ja keskiviikon lennon matkalaukut tuotiin loppujen lopuksi meille kotiin perjantai-iltana kello 22. Kummipoika pääsi pienemmillä vaikeuksilla perille, vaikka olikin tulossa työmatkalta Marokon kautta Koreasta, huh huh, Koreasta, jossa on Kiinan jälkeen eniten tartuntoja. Niin pieni se maailma nykyään on.
Meillä on tarpeeksi saippuaa ja myös vielä desinfiomisainetta ja kylppärissähän Saksassa ei käytetä sitä Suomen käsipyyhesysteemiä, vaan täällä laitetaan pino pieniä käsipyyhkeitä ja vieraat saavat ottaa puhtaan pyyhkeen. Aktivoin käyttöön kaikki meidän froteiset pesulaputkin ja pesin ne heti koneessa.
Saksassa on varmuuden vuoksi peruttu monet messut , esim. Leipzigin kirjamessut. Kölnin taidemessut taidetaan pitää, mutta minä en taida mennä edes sinne, jos tilanne ei rauhoitu. Onneksi ei ole mitään lentomatkoja suunnitteilla lähikuukausina.

Suomalaisvierailu meni kivasti, vaikka ilma ei ollut kovin kiva ja lapsille piti ostaa vaatteita puuttuvien matkalaukkujen takia. Tytöt ovat niin kivoja ja hyvin kasvatettuja että. Tässä 10v lukee Secret garden-kirjaani (englanniksi) ja 4v tekee magneettitehtävää, taisi osata sen paremmin kuin minä.Ostin joku aika sitten Marimekon istumatyynyn ja se otettiin heti käyttöön.


Ruokapuolen otimme iisistä ja tarjosimme esim. shushia.


Allumies valmisti joka aamiaisella ison kulhon hedelmäsalaattia.Oli pakko napata kuvata jäätelöbaarin tulppaanista, se oli todella hieno isossa lasimaljakossa ihan vain muutaman oksan kanssa, aion matkia ideaa.13 Kommentare:

 1. Israelissa on monista maista palanneet maaratty 2 viikon kotikaranteeniin. Alussa oli vaan Kiina ja Korea, sitten Japani ja Italia, eilisesta lahtien myos Espanja, Ranska, Sveitsi ja Saksa. Kukaan ei vaan ole kertonut miten heidan pitaisi suoriutua kentalta kotiin kun julkisia ei saisi kayttaa.
  Sairastuneita taitaa olla toistakymmenta. Kasidesista pulaa ja kuulemma kuivamuonaa hamstrataan myos.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kuulin tosta uutisissa ja mietin kanssa, että mitä tehdä, jos tulee jostain kotiin eikä pääsekään. Meidän ystävien tytär oli buukannut Australian loman, lento Milanon kautta ja nyt Australia ei ota lentoja Italiasta vastaan, on siinä nyt homma järjestää kaikki uudelleen.

   Löschen
 2. Sairastuneita on nyt kai jo jokaisessa osavaltiossa. Ihmettelen hiukan noita ihmisten paniikkiostoksia. Tuntuvat hiukan irrationaalisilta ostoksilta, mutta paniikissahan ihmiset eivä toimi rationaalisesti. Minulla on kotivaraa, mutta on pakko lähteä kauppaan ruokaa ostamaan kunhan sade hiukan pitää välipäätä. Katson samalla, onko ihmiset jotakin hamstranneet. Ihme on jos Saksasta ruoka tai vessapaperi loppuu, ja joku lähimarketeista olisi ostettu tyhjäksi, kun niitä on 3 vierivieressä ja kilometrin päässä 2 lisää.
  Myötätuntoa osoitan ihmisille, joille tulee haittaa karanteenitoimenpiteistä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On varmaan kaikkialla sairastuneita, mutta NRW on johtoasemassa juuri sen yhden tietyn karnevaalijuhlan takia. Meidän kaupunginosassa saa kaikkea muuta paitsi desinfiktioainetta, mutta ystävien kaupunginosassa oli tosiaan kolmesta isosta marketista loppunut jopa jauhot. Olen miettinyt, että johtuuko se siitä, että siellä asuu enemmän vähempituloisia vai mistä johtuu.

   Löschen
 3. Kävin just äsken kaupassa ja ostin leipää, jugurttia ja maitoa sekä leipäjuustoa. Olisin ostanut keksejä, mutta _kaikissa_ oli palmuöljyä, jopa ns luomukekseissä. Toki osa palmuöljyä on sertifioitua, mutta ei noissa lukenut mitään. Eli ainakaan yliopiston lähellä olevissa pikkukaupoissa ei hamstrata, kaikkea näkyi olevan hyllyissä. Viime viikolla käydessäni apteekissa sielä oli monta eri lajia käsidesiä. Ostin yhden itselle. :)

  On tämä aika järkyttävää ja erityisesti se panikointi. En täysin aina ymmärrä tuota eristystoimintaa ja näissähän eri maat toimivat niin eri tavalla. Saas nähdä miten käy ensi viikolla, sillä olen torstaina lähdössä Pietariin muutamaksi päiväksi. Pitääköhän ostaa jotain pakastimeen varalle?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Australialaisystävät lähettivät kuvia Sydneyn tyhjistä hyllyistä. En kyllä usko, että ruoka loppuu meillä tai Suomessa. Kyllä mä suostuisin parin viikon kotieristykseen, jos olisi vaara ehkä tartuttaa muita. Täällä Saksassa on aika huonosti organisoitu nämä jutut, paikallislehdessä oli altistuneen naisen stoori, kun yritti saada puhelimella selville mitä tehdä. Kukaan ei ollut vastuussa asiasta. Ystäviemme pikkupojan jalkapallovalmentaja oli ollut yhteydessä johokin heinsbergiläiseen ja meni lääkäriin, mutta kun ei ollut (vielä) oireita, olisi joutunut maksamaan 130 euroa tutkimuksesta itse. Lähti sitten ilman tutkimusta, seuraavana päivänä tuli sitten oireet ja ehti ehkä tartuttaa koko futisjoukkueen. Sairaskassa maksaa vain, jos on oireita tai tauti.

   Löschen
 4. Minä en ole mitenkään paniikissa coronan kanssa, harmittaa vaan se suuri vahinko mitä tuo perhanan viirus aiheuttaa. Täällähän otettiin eilen tosi kovat rajoitukset käyttöön, jotta corona ei leviäisi.-Eniten harmitti karnevaalikulkueen peruuntuminen,mutta kuten sinäkin eilen mainitsit, niin karnevaali ja corona on vähän huono yhdistelmä.

  AntwortenLöschen
 5. Onpahan yllättäviin mittasuhteisiin paisunut tämä virus. Lentoyhtiöt menee konkkaan ja karanteenia vilahtaa aikamoisille määrille ihmisiä. Ja itselle on edelleen epäselvää, että onko tämä sen tappavampi tauti, kun normaali influessa? Eipä sen puoleen, että itse kaipaisin koekaniiniksi.Muutaman viikon karanteeni voisi sen sijaan tehdä hyvää. Ja miten kätevää olisi päästä kokeilemaan lähi Prisman uutta kotiin kuljetusta ruokaostoksissa. Eli en aio hamstrata kaupasta yhtään mitään.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kiva kuulla, että olet elossa. :-)
   Eikös se kuolleisuusprosentti ole alle yhden. Enemmän on Saksassa kuollut tänä vuonna oikeistoradikaalien rasistien uhreja.

   Löschen
  2. Kyllä, elossa ollaan. Ja niin onneksi moni Koronaan sairastunutkin.

   Löschen
 6. Juuri palasin tukholman risteilyltä. Ihana sammallahden näyttely fotografiskassa, aurinkoinen sää ja herkullinen buffet. Laivalla oli aika väljää, vain muutama edes yskäisi. Ahdistus on ikävä (tauti).

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Varmaan hyvin tilaa laivalla. Täällä aiotaan kieltää yli tuhannen hengen tapahtumat mikä tarkoittaisi sitten että esim. meidän stadionin 50000 fanilta jää peli näkemättä.

   Löschen