Montag, 27. April 2020

Maanantai ja maskipakko



Tänään meille tuli maskipakko eli kaupoissa ja julkisissa pitää käyttää maskia tai ainakin huivia niin että suu ja nenä ovat peitossa. Isompia ostoksia tehdessämme me käytämme visiiriä, mutta kangasmaskia pidämme aina mukana, kun ei koskaan tiedä joutuuko paikkaan, jossa maski vaaditaan. Maskeja voi pestä pesukoneessa tai keittää kattilassa tai silittää raudalla, me viemme ne yleensä saunaan, joka korona-aikaan lämpiää suunnilleen joka toinen päivä.



Naapuri ompeli muutaman maskin ja varalla on myös kiinalaiselta ystävältä saatuja kertakäyttösellaisia. Niitä on kaikkia ihan yhtä tylsä pitää, mutta ymmärrän, että se on tarpeellista.


Viikonloppuna pakenimme taas Eifel-vuoristoon, jossa on vähän ihmisiä, paljon luontoa ja paljon raitista ilmaa ja siellä voi unohtaa vähäksi aikaa tämän nykyajan ruton. Tarjolla oli paljonkin lenkkejä, joita kutsutaan Eifelschleifeksi eli Eifelsilmukaksi, me valitsimme 2,5 tunnin reitin nimeltä Ab in den Wald.


Alussa oli aika hurja nousu, mutta myöhemmin oli helpompaa.



Taivas oli sininen ja niityt vihreät ja rapsipellot keltaisia, luonto kauneimmillaan.


Ulkona saa meillä liikkua niin paljon kuin haluaa, mutta piknik* on kielletty. Saa kyllä ostaa leipomosta sämpylän tms tai italialaisesta baarista pienen pizzan, mutta niitä ei saa syödä leipomon tai baarin alueella. Omia eväitä ei saa ottaa mukaan, niin vältetään siltä, että ihmisporukat istuvat jonnekin nurmikolle syömään ja jopa grillaavat. Me rikoimme kyllä sen verran lakia, että olin ottanut reppuun meille kummallekin juustovoileivän ja korvapuustin ja istuimme kaadetun puun rungolle kaukana muista ihmisistä.
Paluumatkalla parkkipaikalle tuli vastaan tällainen kivi nimeltä Katzenstein. Arkeologit ovat todenneet, että kivikaudella tässä on oleskellut metsästäjiä.


*Piknikin lisäksihän täällä on myös kielto tavata isompia porukoita. Eteläsaksalainen ystäväni kertoi, että heidän asuinalueellaan oli joku juhlinut synttäreitään kovalla hulinalla ja poliisi tuli paikalle:
JOKAINEN vieras sai 600 euron sakot ja isäntä moninkertaisena sen summan, tuli varmaan ikimuistoinen synttärijuhla.

12 Kommentare:

  1. Tästä ajasta jää kyllä paljon kaikenlaisia muistoja! Toisaalta, olen kyllä sitä mieltä, että tämä tekee länsimaiselle ihmismielelle hyvää. Ei kaikki olekaan niin itsestään selvää. Hieno homma, että voitte retkeillä. Niin mekin. Täällä nuoriso ei kaikin paikoin vielä ymmärrä kokoontumisrajoituksia. Luettakoon se nuoruuden piikkiin. Mustikanvarvutkos ne tulppaanien lomasta pilkistaa. Tänään metsälenkillä satakieltä kuunnellessani minä poimin varpuja maljakkoon, ihan omalla luvalla!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Mustikanvarpuja siinä, ne on olleet nyt jo monen tulppaanikimpun seurana, ensin nuput, sitten kukat, sitten marjat ja nyt kuivatut marjat eli kiitollinen "täyte" tulppaanikimpulle.
      Samaa mieltä olen, että kyllä tässä varmaan yksi sun toinen herää huomaamaan missä luksuksessa me ollaan täällä eletty. Sain juuri kiertokirjeen Perun Andeilta, jossa sveitsiläinen nainen huolehtii vammaisista lapsista, antaa ruokaa, opetusta, fysioterapiaa. Koronan takia kaikki on mennyt vielä huonommaksi, ruoka on niin kallista, etteivät pysty enää ostamaan, yrittävät viljellä kaiken itse. Siinä riittää yhdelle ihmiselle tekemistä. Kun sitten kuulen joltain, että on niitä Saksassakin köyhiä lapsia, tekis mieli huutaa.

      Löschen
  2. Joskus täytyy vähän ihmetellä näitä sääntöjä. Mitä vaaraa oikeasti olisi jos söisi eväät muista erillään luonnossa? Täällä eivät ole osannut sitä kieltää. Tänään valmennusreissulla ostin siis kahvit R-kioskilta ja menin ne juomaan puiston penkille. Katselin, että josko kohta meilläkin olisi lehdet puussa. Te olette jo pitkällä edessäpäin.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Täällä on niin paljon ihmisiä ja jos ne kaikki istuu puistoon piknikille, siellä ei ole enää tarpeeksi etäisyyttä. Ja muutenkin täällä saa olla vain kaksi ihmistä yhdessä tai sitten perhe, joka asuu yhdessä.

      Löschen
  3. Täällä oli vielä viime viikolla maskipakko vain kaupoissa, supermarketeissa ym. mutta tällä viikolla tuli pakko pitää maskia joka kerta kun menee ulos.No kun menen vaikka aamulla ulos Bambin kanssa tuskin näen ihmisiä, joten maski on päällä mutta leualla... Eri juttu sitten bussissa , kaupassa ym.
    Musta on alkanut tuntua että olisi ollut paljon helpompaa olla korona-aikana SUomessa tai vaikka nyt teillä Saksassakin,kun saa mennä niin paljon ulos, ja on luontoa lähellä.,Onhan täälläkin luontoa, sellaiset jotka asuvat pohjoisessa voivat nauttia luonnossa kulkemisessa mutta täällä metropolialueella vähän vaikeaa kun toistaiseksi ei saa mennä suuriin puistoihin.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. On se paljon helpompaa olla lähellä luontoa, meiilä on oma piha ja me päästään tästä lähtemään kävellen pitemmällekin. Onko sulla parveketta?

      Löschen
  4. Voi että miten voi olla niin sininen taivas. <3 Mutta noita maskeja - ja varsinkin niiden käyttöpakkoa - ihmettelen, kun edelleenkään ei ole mitään todisteita siitä, että niistä olisi jotain hyötyä. Tai en minä ainakaan ole nähnyt sellaisia.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ne sanoo, että hyöty olis siinä, ettei niin helposti tartuta muita ja jos jokainen käyttää, niin sitten kukaan ei tartuta ketään. Miten se vitsi tässä meni, jos kaikki on alasti ja joku pissaa sun päälle, sä kastut, mutta jos sulla on housut jalassa, et kastu ihan niin paljon ja jos pissaajalla on myös housut jalassa, niin .....

      Löschen
    2. Suosittelen kyllä maskin käyttöä vaikka pakosta jollei muuten onnistu, ainakin toisten joukossa. Virushan leviää varsin helposti ja kuka tahansa on kantaja ja levittäjä. En halua saada tartuntaa kun joku yskii tai hönkäilee keuhkojensa sisuksia päälleni. Samalla maski vähentää käyttäjänsä kasvojen koskettelua.
      Jos maskeista ei olisi hyötyä niin miksi niitä sitten sairaaloissakaan käytetään - kaikki suojautuminen vain mäkeen.
      Täällä vanhat ihmiset liikkuvat paljon muiden joukossa ja usein ilman maskeja. Edesvastuutonta heiltäkin, koska kuitenkin sairastuvat vakavasti herkemmin ja täyttävät teho-osastot ja hautausmaat ja pitävät kuolleisuusluvut korkeina eikä päästä ikinä palaamaan normaaliin arkeen.
      Maski on helppo näperrellä itse ihan ilman ompelukonetta, pala kangasta ja pari pätkää kumi- tai mitä vain nauhaa.
      paskeriville

      Löschen
    3. Huomasin nyt vasta kommenttisi. Gut gebrüllt, Löwe!

      Löschen
  5. Täällä Suomessahan tuli selitys, miksei maskipakkoa. Niitä kyllä jotkut suosittelevat, esim. meidän yliopiston bakteeriopin professori ja muutamat muut ainakin yleisissä kulkuneuvoissa, kaupoissa jne. Täytyy kai ensi viikolla ottaa käyttöön, kun meidän nähtävästi pitää mennä MUUTTAMAAN tai muuttoa varten pakkaamaan tavarat työhuoneesta. Onneksi sen muuton sitten hoitaa muuttofirma, joka tuo laatikot sitä varten. Meillähän on 13.5. asti totaalikielto työpaikalle menoon, joten ihmeissäni odotan tarkempia ohjeita muutosta - ja moni muu kuin minä. Ainakin ne maskit joita käytin Kiinassa, ovat tosi hankalia hengittää niiden kanssa. Hankala hengittää, mutta katsotaan nyt sitten ensi viikolla.

    Täällä retkeily tai ulkoilu on aika suosittua, mutta näiltä nurkilta pois pääsy vaatii kyllä oman auton tai monella eri bussilla menemisen. Viikonloppuna oli paljon ihmisiä taas tuolla joen rannalla - siis kävelemässä, ei ottamassa aurinkoa, kuten kaupugin keskustassa on. Onhan se jännää, kun opiskelijoidne mielestä on nyt ihan ok, että vappuaattona iltapäivällä on opetusta! Vappu on peruttu.

    AntwortenLöschen
  6. Silmälasit huurtuu helposti, siihen löytyy helpotukseksi erilaisia ohjeita
    https://www.post-gazette.com/life/lifestyle/2020/04/14/face-mask-glasses-fogging-tips-avoid-fog-wearing-coronavirus-COVID-19-masks/stories/202004130045
    Paras on visiiri, jota me käytetään aina ruokastoksilla, kun mennään autolla. Jos pyörällä käyn nopeasti jotain sämpylää ostamassa, otan kangasmaskin. Kyllä tohon vähän tottuu, mutta ajatus, että tämä kestää vuoden, ei ole kovin kiva.

    AntwortenLöschen