Donnerstag, 29. Oktober 2020

Kun esi-isä kuoli pandemiaan

Joku aika sitten minuun otti yhteyttä pikkuserkkuni Pirkko, jonka olin joskus lapsuudessa ehkä kerran nähnyt. Hän oli etsinyt netistä sukulaisia ja joutunut blogiini, josta löytyi hänelle tuttuja nimiä, mm. Amerikan täti Rosa, joka sattuu jopa olemaan hänen kummitätinsä. Jonkun verran meni aikaa tajuta kenestä on kysymys, koska olemme asuneet sen verran kaukana toisistamme, että yhteyttä ei ole pidetty. Löysin vanhojen valokuvien joukosta valokuvan viime vuosituhannelta, siinä Pirkko on ollut Aili-tätini kanssa käymässä meillä. Hän on kuvassa oikealla ylhäällä, minä alhaalla oikealla leikkikaverieni Eevan ja Markun kanssa. 

 Pirkolta löytyi vanha valokuva viipurilaisista hopeahäistä juhannuksena 1924. Kun oikein tarkkaan tutkin ja vertailen, luulen tunnistavan sieltä muutaman henkilön.  Voi mikä aarre tämä kuva minulle onkaan vaikka onkin vähän huonolaatuinen kuvasta kuvattuna.


Pirkolla oli äitinsä perintönä tallella kirje, jonka Rosa-täti on vuonna 1920 lähettänyt sisarelleen. Siitä käy ilmi, että Rosan isä on kuollut vuonna 1920 eli tasan sata vuotta sitten Espanjan tautiin. 

Aika sattuma, että nyt sata vuotta myöhemmin täällä jyllää taas pandemia, jota ei meinata saada kuriin. Meillä on Saksassa tartuntaluvut nousseet niin hurjiin lukemiin, että tilanne on dramaattinen ja maanantaina alkaa "lockdown light", jolloin baarit, ravintolat, teatterit, elokuvat jne sulkevat kokonaan. Vain 10 henkeä ja hekin vain kahdesta huushollista saa liikkua yhdessä ulkona. Myös kotona suositellaan jättämään isompien porukoiden tapaamiset, matkustelua pyydetään välttämään ja hotellit saavat majoittaa ihmisiä vain erikoissyyn takia. Olipa onni, että ehdimme viime viikolla tekemään kolmen päivän keikan.

#stayathome
#stayhealthy


9 Kommentare:

 1. Luinkin tämän aamun Hesarista Saksan tilanteesta ja lockdownista, ja tulit mieleeni. Ei tästä koronasta päästä nyt eroon millään. :-(

  Ja aikamoinen sattuma tuo 100 vuotta sitten toiseen pandemiaan kuollut esi-isä!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kovaa vauhtia täällä mennään koronan kanssa, katsotaan mitä seuraavat kolme viikkoa tuovat mukanaan. Käyn normaalisti kolmen porukalla sauvakävelyllä, ensi viikolla saa olla vain kaksi mukana.

   Löschen
 2. Meillä oli NPR:llä (National Public Radio) pitkä juttu Saksan tilanteesta. Teillä on kuitenkin siellä valtaosin fiksuja ihmisiä, jotka ryhtyvät toimeen eivätkä joka välissä pullikoi vastaan. Meillä oli taas eilen (ja varmaan taas tänään) kaikkien aikojen ennätys tartunnoissa, mutta iso pomo vaan selittää, että tauti on voitettu kanta.

  Mutta kivat kuvat olet saanut käsiisi ja kaivanut esille. Mä löysin yhden perheharvinaisuuden netistä (itselläni on sama kuva) ja siihen oli kirjattu ylös kuka kukin suunnilleen on.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Se iso pomo on kyllä aika erikoinen, mutta erikoisia myös hänen äänestäjänsä ja aivan erikoisia myös valtion lait, siellähän ei enemmistö määrää niinkuin normaalissa demokratiassa.

   Löschen
 3. Hyvää Kekriä kumminkin sinne - ja toivottavasti korona kiertää kaukaa! Silloin muutama vuosi sittenhän olin siellä tähän aikaa ja me ihailimme niitä koristeluja lähitaloissa.
  Tuo Saksan ja monen keski-euroopan maan koronatilanne on kyllä kauhea. Pelottaa venäläisten kavereiden puolesta, sillä maallahan he asuvat ja tietoja vain tihkuu eikä niihin oikein ole luottamista.
  Kävin tänään asioilla keskustassa ja yli puolella varmaan oli maski, bussissakin melkein kaikilla. Mutta hassu juttu tapahtui, sillä minun piti käydä labrassa, joka on 7. kerroksessa, tilasin hissin ja siihen pieneen hissiin olisi tunkenut lisäkseni tyyppi, joka näytti vievän kokeita muuhun labraan. Sanoin vain, että kiitos, menen tässä kyllä yksin. Eihän se olisi kestänyt kauaa, mutta eikö siellä työntekijöitä opeteta? Ei todella mitään turvavälejä, pieni hissi. Niitä oli kaksi ja kulkivat kyllä tosi nopeasti, että ei sen puolesta.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Me oltiin eilen huonekalukaupassa, siellä sai mennä tosi isoon hissiin vain kaksi henkilöä kerrallaan. Täällä on nyt marraskuussa kyllä lähes kaikki kielletty, Martinpäivänä lapset ei saa tulla soittamaan ovikelloa ja laulamaan, ruokaa voi ostaa ravintoloista vain take away, yritetään olla tapaamatta kovasti kavereita. Meille tulee kyllä huomenna yksi yksinäinen kaveri, mutta ei olla kovin lähellä. Tänään oli siivoojalla maski ja mekin laitettiin maskit, vaikka lähdettiin sitten kyllä aika pian ulos ja tultiin vasta kun hän oli lähtenyt.

   Löschen
  2. Teillä on onneksi iso talo, huoneita monta. Täällä on paikallisia sääntöjä eikä kyllä kai saa tulla nyt karkki ja keppostelemaan. Minusta tuo työntekijälähetti oli ihan outo! Ei noin voi toimia nyt! Minulla on luuntiheysmittaus 9.11. ja tänään jo tuli viesti, että jos olet käynyt ulkomailla tai jos sinulla on hengitysoireita, niin soita ja maskia pitää käyttää. Ai niin, torimyyjistä ei ollut kenelläkään maskia, mutta hehän ovat ulkona.

   Löschen
 4. Kurjaa kun teillä luvut nousseet , ja toivottavasti ne saadaan kuriin. Täällä luvut laskeneet,kiitos tiukan lockdownin,mutta saa nähdä mitä jatkossa. Huomenna kuitenkin alkavat täkäläisn koronarokotteen ihmiskokeet.
  Vanhat kuvat ovat ihania, ja kiva että sinä ja pikkuserkkusi löysitte toisenne ,vaikkakin virtuaalisesti. Minun amerikkalainen pikkuserkkuni Jill lähetti viime viikolla ison liudan tosi vanhoja kuvia, osa 1800-luvun lopusta, ja kysyi tiedänkö ketä ne ovat.No tiesin yhden kuvan ihmiset....

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Meillä on aika hurja tilanne, vaikka ei se meillä esikaupungissa niin siltä tunnu ja välttelemme keskustaa, jossa on ulkonakin maskipakko, me sentään saadaan mennä ulkona ilman.

   Löschen