Montag, 14. November 2022

Kirvesmiehelle töitä

 Kun pari päivää sitten aamuisin oli vielä noin +15C, nyt on luonto tajunnut, että on marraskuu ja vähentänyt lämpöä kymmenisen astetta normaalitilaan. Aurinko on kyllä edelleen paistanut koko päiväm. Söpöjä pikkulintuja käy paljon, eilen oli niin kiva tarkkailla, kun talitintti ja punarinta kävivät vuorotellen juomassa, toinen istui aina tangolle odottamaan vuoroaan.



Saimme pari kuutiota sekapuita takkaa varten ja maksoimme varmaan ainakin suomalaisten mielestä hurjan hinnan eli 380 €, mutta täällä saa olla kiitollinen saadessaan ylipäänsä muutaman halon.


Ihmeen nopeasti saimme pinottua koko kasan autotallin seinälle ja Yaris-vanhuksenikin mahtuu vielä talliin, jos varovasti ajan.

Nyt meidän pitää ostaa kirves. Kuka osaa neuvoa? Nuo kömpäleet on aika isoja. Katselin netistä Fiskarsin kirveitä, sillä olen Fiskars-fani, meillä on vaikka mitä fiskarsia kotona, mutta kirvestä ei (vielä). 
Mikähän noista olisi meille sopiva?
(kuvakaappaus fiskars.com)

Kaarnaa ja muuta sytykettätin tuli muun mukana.


Terassin pöytä sai talven ajaksi tummemman dalahästliinan, jossa ei lika näy niin selvästi.


Näkemiin kesä!


4 Kommentare:

  1. On siinä komeita kirveitä,Puutarhakuva näyttää tosi kesäiseltä,mutta hyvä että luonto tajusi mikä kuukausi ..Täällä oli jo vähän viileämpiä päiviä,mutta just nyt istun vastapäätä tuuletinta....

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ihan kesältä näyttää, mutta nyt ei tarvits enää tuulettimia.

      Löschen
  2. Sitten ei voi enää sanoa, että hyvää päivää kirvesvartta! Minusta tuo varren pituus olisi tärkeä tekijä kirveessä, ei liian pitkä kun tuo on nyt vain noiden klapien halkomista varten. Vai mitä ne ovat, minusta ne ovat halkoja, mutta se on kai murteesta kiinni.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Kotus sanoo: Halko tarkoittaa määrämittaista, tavallisesti metrin pituista polttopuuta ja vanhastaan myös pärepuuta eli puuta, josta on veistetty tai kiskottu päreitä. Yleensä puu on halkaistu, ja juuri halkaisemiseen sana halko perustuukin. Siellä täällä murteissa ja myös arkisessa puhekielessä haloiksi nimitetään kuitenkin myös pieniksi pilkottuja polttopuita. Harvoin uunin, takan tai hellan pesä on niin suuri, että sinne mahtuu metrinen halko. Niinpä halot katkotaan sahalla lyhemmiksi ja lohkaistaan kirveellä pienemmiksi. Länsi-Suomessa tämmöinen pilkottu polttopuu on useimmiten nimeltään klapi, klappi, lapi, klapu tai lapu. Tämä äänneasultaan vaihteleva nimityssikermä perustuu ruotsin sanaan klabb.
      Ettäs tiedät :-)

      Löschen