Mittwoch, 14. Dezember 2022

Lucianpäivän sivistysaukko


 Jos olisin Haluatko miljönääriksi-lähetyksessä saanut miljoonakysymykseksi ”Mistä Sankta Lucia laulu on kotoisin”, olisin vuorenvarmasti ilman oljenkortta vastannut, että se on Sisiliasta, mutta väärin, melodia on napolilainen iskelmä ja sen on vienyt 1850-luvulla matkamuistona stipendiaattimatkaltaan Euroopasta Ruotsiin muusikko Gunnar Wennerberg. Alkuperäisen laulun Lucia on napolilainen kaupunginosa ja/kirkko eikä se ollutkaan sisiliainen tyttö. Oli miten oli, minä pidän kovasti tuosta Lucia-perinteestä. Oma Luciani pääsee joka vuoden ensimmäisenä adventtina tiernapojan ja tontun kanssa esille.

https://youtu.be/wcCnso0PcAs

6 Kommentare:

  1. Jaaha, mitähän mä olisin veikannut Lucia-laulun syntymäpaikaksi. Olisin saattanut veikata Saksaa, mutta olisi mennyt vielä enemmän pieleen kuin sinulla. :-)

    Ihana Lucia-tiernapoika-tonttu -kolmikko.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Noi kolme kaverusta on niin kivoja, että ottaisin mukaan autiolle saarellekin.

      Löschen
  2. Tunnen laulun melodian ja sanat Olavi Ingmanin koululaulukirjasta " Laula sinä, minä soitan" vuodelta 1963 napolilaisena kansanlauluna "Soi iltakellot". Sanat on suomentanut V.Arti. Santa Lucian sijaan lauletaan suomeksi " Soi iltakellot".

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ingmanin nimi on tuttu. Tuosta Lucia- nimestä tuli taas mieleen se yksi anekdootti. Lucia tulee sanasta lux eli valo ja suomalainen opiskelija oli kääntänyt ”fiat lux” eli tulkoon valo ”luksus-Fiat”.

      Löschen
  3. Kyllä mieki olisin Italiaa ehdottanut laulun maaksi. Mutta hieno tuo sinun kolmikkosi!

    AntwortenLöschen