Mittwoch, 25. November 2009

Luxor

Matka jatkui bussilla Assuanista Luxoriin. Jos (me harvoin) lähdemme ryhmämatkalle, käytämme aina samaa matkanjärjestäjää, Saksan suurinta opintomatkafirmaa, sillä heillä on aina loistavat oppaat ja parhaat mahdolliset hotellit. Sen lisäksi firma tukee projekteilla niitä kehitysmaita, joihin se järjestää matkoja ja on kovasti kiinnostunut ekologiasta. Luxorissa on paljon hevoskärryjä, mutta matkaoppaamme mukaan hevosmiehet kohtelevat hevosiaan niin huonosti, että matkatoimisto on lopettanut täysin hevoskärryjen käytön ja siirtynyt kalliimpaan ja vähemmän romanttiseen bussikuljetukseen. Egyptiläisiä bussinkuljettajia he yrittävät kasvattaa ja niinpä bussin kyljessä on aina kuskille muistutus sammuttaa moottori, jos bussi ei ole liikkeellä. Egyptiläiselle sellainen taitaa olla aika vierasta.Aivan Luxorin rantakadun vieressä meitä odotti Niilin laivamme Sun Boat IV, todella hyvä laiva, hienot hytit, herkullinen ruoka ja loistava palvelu. Kaikesta hygieniasta huolimatta rautarouvamme Lady90 sai kokea Faaraon koston ja vietti raukka yönsä vessassa. Seuraavana aamuna minä leikin lääkäriä ja määräsin hänelle BLOGitsen ohjeen mukaan lääkityksen ja rouva saatiin heti kuntoon. Kiitos vaan BLOGitse! Tietääkseni ryhmästä ei kukaan muu sairastunut, sillä söimme aina vähän paremmissa paikoissa ja matkaopas osasi tilata aina juomat ilman jäätä ja ruuat ilman salaattia ja laivassa keittivät kahvinkin pullovedestä.
Vapaa-aikana oli kiva löhötä laivan aurinkokannella lukemassa ja hiekan ja autiomaan jälkeen oli ihana nähdä taas vihreää kasvillisuutta.Felucca-purjeveneitä näkee Niilillä paljon ja meilläkin oli ohjelmassa purjehdusta. Oppaamme Mohamed ei osaa uida ja voitte kuvitella, miten hän pelkäsi pelastusliivistä huolimatta.
Nuubialaiset purjehtijat kuljettivat meitä mm. Old Cataract-hotellin ohi, jossa Agatha Christie kirjoitti kirjansa Kuolema Niilillä. Hotelli on tällä hetkellä kiinni restauroinnin takia. Filmi kirjasta on tehty Luxorin Winter Palace-hotellissa ja sinne me menimme kaksin lounaalle. Tilasin netin kautta DVD:n filmistä, jonka näkee varmaan aivan eri silmin, kun on käynyt paikan päällä.Luxorin temppeli oli Abu Simbelin jälkeen taas oikea highlight, varsinkin iltavalaistuksessa.

22 Kommentare:

 1. Hyvä että osasit ohjeistaa Ladyä ja että parani faaraon kostosta!

  Upean näköisiä kuvia! Mun työkaverin veli oli myös ihan vähän aikaa sitten Niilin risteilyllä (häämatkalla) ja tykkäsi kovasti :)

  AntwortenLöschen
 2. Voi niitä Luxorin hevosparkoja, kauhean säälittävässä kunnossa olivat. Mekin tykättiin temppelistä iltavalaistuksessa, mukavan erilainen tunnelma ilta-aikaan ja meille sattui vielä komea kuutamo. Meillä ei kuitenkaan ollut siellä opastusta (virhe, virhe, virhe). Siksi jäi epäselväksi sivukorvalla kuulemani ranskalaisryhmän oppaan juttu, että Aleksanteri Suuri olisi jollain lailla liittynyt Luxorinkin temppeliin. Kertoiko teidän opas tästä? (Mä olen Aleksanteri-fanaatikko...)

  AntwortenLöschen
 3. MaaMaa: mä en ole muuten mikään risteilijätyyppi, mutta Niilin risteily on aivan eri asia ja kannattaa ehdottomasti ja kannattaa ottaa hyvä laiva, sillä me nähtiin siellä vaikka minkäkuntoisia laivoja.
  Maiku: Tosiaan aivan erilainen illalla, päivällä se näytti ohi ajettaessa rauniolta vaan. Olihan se faarao Aleksanteri sielläkin ja teki siitä pyhätöstä kappelin ja siellä näkyi siis vielä kristittyjen freskoja.

  AntwortenLöschen
 4. Voi ku täällä onki mukavii juttuja!
  Minäpäs laitan tän talteen, niin ällään tulla uudestaankin!

  AntwortenLöschen
 5. Mukavaa, että jaksat jatkaa matkakertomusta flunssapotilaanakin. Kiitos! Parane pian!

  AntwortenLöschen
 6. Voi Lady-parkaa,mutta onneksi oli Allu paikalla,joka Blogitsen ohjeiden mukaan pystyi häntä auttamaan!
  Hyvä,että tuo matkafirma ajattelee ekologisesti ja huolehtii sellaisen toimeenpanostakin.
  Upean näköisiä paikkoja!

  AntwortenLöschen
 7. Allu, kiitos, että kerroit siitä hevosasiasta, nyt sulkeutuivat Theban portit minulta! Ja hienoa, että saksalaiset matkanjärjestäjät boikotoivat noita hevoskyytejä: raha on tehokas kouluttaja!

  Etkö voi edes meilata mulle sitä BLOGitsen vatsalääkettä!

  Hyvästi Theba! Vain unissani kuljen kaduillasi kultasandaalini katusi pölystä likaisina ja silmät kosteina etsien turkoosia, joka kilahtaen putosi rannekorustani. Mutta ehkä sen poimi kadulta hän, jolle silmäni ovat vihreämmät Niilin vettä...

  AntwortenLöschen
 8. Voin kuvitella itseni köllöttelemään tuolle valkoiselle sohvalle, mukaan vain jotain kylmää juotavaa ja hyvä kirja.

  AntwortenLöschen
 9. Arjaanneli: kiva kun kommentoit ja tervetuloa uudelleen
  Nurkkalintu: tänään tuntuu ekaa kertaa siltä, että ollaan parempaan menossa
  Yaelian: me tosiaan pidetään siitä firmasta, kun ne ei ole aina vaan rahan perään ja viime vuonna Bangkokin lentokentän sulkemisen takiakin ne oli kamalan avuliaita ja korrekteja paluumatkan järjestelyissä.
  Leena: tosiaan kiva, että boikotoivat, sillä moni muut haluais vain säästää kustannuksia. Ei kai se mikään salaisuus ole se lääke, nimeltään Antinal ja netistä saat lisää tietoa.
  kato nyt tätäkin: juomana ihanaa paksua mangomehua ilman vettä, ilman jäätä, NAM.

  AntwortenLöschen
 10. Hyva kun ANTINALista oli apu!
  Taalla ei turistin kannata lomapaivia tuhlata vatsatauteihin. Siksi kannattaa syoda siisteissa > kalliissa paikoissa. Silti voi kayda hassusti.
  Mieheni on sairastanut karmean ripulin muistaakseni 6 kertaa. Viimeisesta on jo aikaa koska valttaa ulkona syomista.

  Tuo lekottelupaikka laivalla on tosi kutsuvan nakoinen!

  Kiitos tasta matkakuvausplajayksesta!
  Jatkoa odotellen! :)

  AntwortenLöschen
 11. BLOGitse: tuon varustamon laivat on tosiaan hyviä. Missään muualla ei ollut niin hyvä ruoka ja palvelu kuin tuolla, es siis viiden tähden hotelleissakaan. Esimerkiksi Conradissa Kairossa sai odottaa kamalan kauan kahvia aamiaispöydässä ja illallisella tuli juomat vasta kun oltiin syöty jo puolet main coursesta.

  AntwortenLöschen
 12. Ihania kuvia, voi nämä ovat möys omassa albumissani vuodelta... tais olla 1993... Joka tapauksessa teimme Rundreisen Egyptiin - ensin lento Kairoon, sitten jatkettiin Luxoriin ja Assuaniin. Unohtumaton matka.

  AntwortenLöschen
 13. Minna: no siitä onkin sitten jo aikaa, mutta eihän ne vanhat jutut oli miksikään muuttuneet, mitä nyt vähän vielä enemmän rapistuneet ehkä.

  AntwortenLöschen
 14. oikeasti juomat tuli noin myohassa?
  siella oli joku fiba. Joku loppunut tai tietokatkos. Olisi pitanyt vaatia heti kun huomasi ettei ajoitus ihan ole kohdallaan...
  hohhoijaa, mutta siihen kun lahtee ei muuta ehdikaan tekemaan - valvoa ja patistaa! :)

  AntwortenLöschen
 15. BLOGitse: kuule me valitettiin juomista illalla kolme kertaa ja matkaopaskin pyydettiin jo apuun. Syömässä oli vain meidän porukka eli 23 henkeä ja tarjoilijoita oli neljä, joten olisi luullut niiden selviävän hommasta, varsinkin kun oli seisova pöytä.

  AntwortenLöschen
 16. aaapua, tosi syvalta!
  minkas tekee,
  kuten paikalliset sanoo
  'this is egypt - egypt standard' +
  'don't compare'... :)

  AntwortenLöschen
 17. Ja lisää mielenkiintoista täällä taas. Matkanjärjestäjänne näyttää osaavan asiansa ja juuri tuo hyvä opas on valtava plussa. Itsenäisesti kun matkustaa, on aina valtava, mutta mielenkiintoinenkin työ etsiä taustatietoja matkakohteista ja nähtävyyksistä.
  Olipa kiva nähdä, että Egypti ei ole pelkkää hiekkaa ja autiomaata, vaan myös rehevän vihreää ja raikkaan sinistä.

  AntwortenLöschen
 18. Olisi tosi luksusta päästä - tai lähteä - opastetulle matkalla, tällaiselle missä on hyvä opas ja hyvät fasiliteetit. En myöskään ole suuri risteilyjen ystävä, joten kohteen tarvitsee olla ratkaiseva.

  Aika jano teillä varmaan oli, kun juomat tuli vasta pääruuan aikana.

  Toivottavasti olet selättänyt jo kurkkukivun ja muut flunssan oireet!

  AntwortenLöschen
 19. Matkamme Egyptiin vuonna 1996 ei sujunut yhtä hyvissä merkeissä, koska matkanjärjestäjä oli kehno. Mutta nähtävyydet tuli katsottua, tuossa AgatheChrisitn hotellissa nautimme drinkit. Felukkamatkalla oli hauskaa, kun seurasimme pienten poikien laulamista saksaksi, kun he ensin olivat kuulostelleet mitä kieltä puhumme. Pienet pojat olivat pienillä veneillään liikkeellä. Lensimme Abu Simbeliin, ja matkan järjestäjä neuvoi meitä istumaan tietyllä puolella koneessa, joten saimme hienon ensivaikutelman siitä. Olen jo unohtanut vatsatautini Niilin risteilyllä, mutta matkamme oli kokonaisuutena ottaen kehno, sillä kaksi kertaa vaadimme uutta hotelliakin..... No jaa, this is Egypt, ei kaikki ole samanlaista siellä kuin mihin täällä kotona on tottunut....
  On kiinnostavaa lukea Teidän erinomaisen hyvin onnistuneesta matkasta. Seuraan mielenkiinnolla.

  AntwortenLöschen
 20. Clarissa: on siinä Niilin molemmin puolin pikkuinen kaistale vihreää ja sen näkeminen oli ilo sen hiekan jälkeen, vaikka olihan meillä se järvi siinä, että näki ainakin sinistä
  Helena: tuohon matkatoimistoon voi luottaa eli aina hyvät hotellit ja oppaat. Tosin tuo opas jäi valitettavasti Kiinan ja Burman oppaihin verrattuna kolmanneksi, mutta ei ollut huono, en sitä sano. Luxorissa tapasin hotellin aulassa suomalaisen oppaan, mutta vahinko, kun meidän piti lähteä lentokentälle, olisin muuten mielelläni jutellut hänen kanssa pitempään.
  Maija: ne pojat tai varmaan niiden pojat oli siellä laulamassa. Ne pitää aina veneestä kiinni ja kyselee, mitä kansallisuutta ja lauloivat sitten saksaksi ja ranskaksi ja englanniksi ja oikein kauniisti lauloivatkin.

  AntwortenLöschen
 21. Kuulostaapa hyvältä tuo Studiosuksen toiminta! Ihan alkaa tekemään mieli matkalle...

  AntwortenLöschen
 22. Anu: Studiosusta voin suositella hyvällä omallatunnolla.

  AntwortenLöschen