Samstag, 16. Januar 2010

Lumipisara

Lumipisara

Kaikkien rajujen hyväilyjen muistot
ovat pudonneet päivien taa.

Mutta kerran
suutelit hiljaa otsaani
lähtiessä luotani
lempeässä lumisateessa.
Ja ympärillämme oli valkoinen hellyys
niin ihana, niin itkettävä.

Sen hetken muisto
puhkeaa sinisinä iltoina
kuin hiljainen kukka
täynnä särkyvää tuoksua,
ja sydämen täyttää
vain värisevä hyvyys.

- Katri ValaLuin eilen Satu Koskimiehen Hurmion tyttäret ja hurmioiduin siitä. Kirja kertoo Katri Valan ja Elina Vaaran nuoruudesta ja mielestäni Satu Koskimiehen fiktio sulautuu hienosti faktoihin ja voin hyvin kuvitella, että kaikki oli todella niin kuin Satu kirjoittaa. Sain paljon tietoa sen ajan Suomen runomaailmasta ja elämästä ylipäänsä. Suosittelen.

Kommentare:

 1. Joululahjakirjani. Palaan pian asiaan, kunhan nyt ensin luen sen. Ei voi olla muuta kuin hyvä, sen sanovat jo nuo nimet, Katri Vala ja Elina Vaara ja Satu Koskimies.

  AntwortenLöschen
 2. Clarissa: muistan, että sinäkin sait sen kirjan. Ostin joulukuussa Suomesta, mutta en ehtinyt lukea, kun oli tässä välillä yksi paksu englanninkielinen kirja ja siihen menee multa aina enemmän aikaa kuin suomen- tai saksankieliseen. Nyt taidan kokeilla Herta Mülleriä, kun sain Atemschaukel lainaksi ystävältäni Deeltä, joka ei yhtään tykännyt siitä eli ei toisaalta yhtään huvittais edes aloittaa.

  AntwortenLöschen
 3. Oi!, Lumiomena, valitsit minun rakkaimman runoni Valalta♥

  Tämän kirjan laitoin vuoden 2009 kirjojen listalla 140 kirjan joukosta kakkossijalle. Ohi meni vain Geraldine Brooksin Kirjan kansa.

  Ostin eilen Hurmion tyttäret lahjaksi Evelle, joka toivoi nimenomaan tätä kirjaa. Evellä kohta synttärit...

  Voi Allu, minä pidin ainakin Niederungen ja Mesch ist ein grosser Fasan auf der Welt, sillä niissä niin hienoa runoproosaa. Herztier olikin sitä Romanian kurjuutta, mutta kyllä Müller kielentaitaja on. Eri asia on ellei jaksa lukea näitä kurjuuskohtaloita.

  Lumiomena, Lumipisara on yksi kauneimpia runoja mitä tiedän...

  AntwortenLöschen
 4. Tämä kirja on mennyt jotenkin ihan ohi korvien ja silmien, mutta pitääpä tutkailla.

  AntwortenLöschen
 5. Valmistaudun henkisesti käsittelemään Katri Valaakin erään seitsemäntoistavuotiaan nuoren miehen kanssa. Käydään siis kotimaisen kirjallisuuden vaiheita lävitse, ja parin viikon päästä ollaan sopivassa vaiheessa... Nuori mies inhoaa runoja. Huoh!

  AntwortenLöschen
 6. Leena: oletko kokatessasi katsonut vähän liian syvään sinne viinilasiin, kun heittelet noita Lumiomenoita aina tuonne tekstin väliin?
  Susadim: jos on kiinnostunut runoilijoista, niin kirja kiinnostaa
  Hannele: teillä taitaa olla hyvät kirjastot, täällä ei ole
  kato nyt tätäkin: no ei taatusti ole 17 vee kiinnostunut runoudesta

  AntwortenLöschen
 7. Ja siltikin pitää valmentaa sitä nuorta miestä runoanalyysin saloihin, sillä se saattaa joutua analysoimaan runoa ylkkäreittensä suullisessa kokeessa. Ja jos se ei osaa, niin saattaa tulla vaikka reput. Onneksi saan olla valitsemassa suullisen kokeen runoja...

  AntwortenLöschen
 8. Ajattelinkin jo ensi riveistä, että tämä on tuttu. Katri Vala oli tärkeä osa angstista teini-ikääni. Pitääpä hankkia tuo kirja!

  AntwortenLöschen
 9. PS. Kato nyt tätäkin: jos runot saa itse valita ja miltä tahansa aikakaudelta, onhan niitä olemassa aika roisejakin runoilijoita jotka voisivat kolahtaa sinne myöhäisteinille. Saarikoski, Melleri, A.W. Yrjänä tulevat ekana mieleen, Arja Tiainenkin. Vanhemmista noita tulenkantajia, Olavi Paavolainen naisten ohella ainakin. Aleksis Kiven ja Eino Leinon ryyppyrunot! ;)

  AntwortenLöschen
 10. Maiku: Niin on, ja jotain tarpeeksi helppoa ja pojalle sopivaa olenkin valitsemassa kokeeseen. Mutta nyt käydään läpi näitä kirjallisuuden vaiheita...

  AntwortenLöschen
 11. Maiku: no sitten ilman muuta luet tuon kirjan

  AntwortenLöschen
 12. Ihana runo! En ole Katri Valan tuotantoon perehtynyt, ehkä olisi syytä sitten ensi kesänä kirjastosta lainailla.

  AntwortenLöschen
 13. Unohdin kysyä. Löytyykö netistä jostakin suomalaista runoutta, esim. Katri Valaa?

  AntwortenLöschen
 14. "Katri Vala" - mikä ihanan runollinen soljuva nimi!

  Kiitos käynnistäsi Kops-blogissani. Nyt vasta ehdin vastavierailulle... Oli hauska nähdä tutuiksi käyneet kasvosi. Tutut Yaelianin blogista :)

  Mukavaa sunnuntaita!

  AntwortenLöschen
 15. Kasselin kyyhky: en tunne mitää sivua, mistä löytyisi paljon Katrin runoja, mutta jos googlaat Katri Vala ja runo(ja), löydät sieltä täältä muutaman. Helpoimmin varmaan löydät Suomesta kirjastosta.
  Rita: kiva kun poikkesit

  AntwortenLöschen
 16. Kasselin kyyhky ja muutkin: Löysin linkkikokoelman suomalaisesta runoudesta netissä ja joitain käännöksiäkin muille kielille: http://saaressa.blogspot.com/2009/10/suomalaista-runoutta-netissa.html

  AntwortenLöschen
 17. Maiku: kiitos hienosta linkistä!

  AntwortenLöschen