Donnerstag, 25. Februar 2010

Hoitamattomat hommat

Tarun mukaan Kölnissä oli ennen tonttuja (Heinzelmännchen), jotka tekivät yön aikana taloissa kaikki tarpeelliset työt.


Räätälin vaimo oli utelias ja halusi saada selville, kuka ne kotityöt hoiti yön aikana ja sirotteli portaille herneitä saadakseen tekijät liukastumaan ja kolistamaan niin että hän heräisi.
kuva netistä, siinä tuomiokirkon lähellä oleva Heinzelmännchen-kaivo ja räätälin vaimo porrastasanteella lyhty kädessään ja tontut putoilemassa portaita alas


Sen jälkeen noita tonttuja ei ole valitettavasti näkynyt ja meilläkin on taas lakanat silittämättä, kun kukaan ei ole yön aikana niitä silittänyt, vaikka panin ne valmiiksi silityslaudalle.


Itse en ehdi tekemään kotihommia, koska meidän tietsikka ei ole rikki.


buttoneita myy zazzle.com

Kommentare:

 1. Ai kun ihanat tontut, meillä sellaisa jotka piilottelevat tavaroita..

  AntwortenLöschen
 2. Valitettavasti meillä ei ole siistiä, vaikka tietokone olisikin rikkikin. Silitys sujuu nykyisin tvkaistaa katsellen tai musiikkia kuunnellen. Kaksosten huoneen suursiivous jatkuu nyt jo kolmatta viikkoa. Mutta olemme jo loppusuoralla eli pehmolelujen lajittelussa ja pesussa. Pikkutonttuja ei meilläkään ole näkynyt, isompia kylläkin, toisinaan.

  AntwortenLöschen
 3. Tuo kotitonttuperinne on vanha ja kiinnostava. Mauri Kunnas on tehnyt siitä aivan viehättävän kirjan Suomalainen tonttukirja, jossa kerrotaan Navettatontusta, Kotitontusta, Myllytontusta etc. Meidän välikatolla asuu Välikaton Feetu. Hän nukkuu piipun juuressa ja alkaa kollata ellen muista lämmittää leivinuunia. Hän ei pidä kylmästä. Saan häneltä joka joulu pienen joulumuistamisen.

  Ukkometso valittaa, kun tuli luoneeksi minulle blogin, vaikka en sitä ensin edes halunnut...Mistäköhän syystä!

  AntwortenLöschen
 4. No tuostahan se meidän kodin kaaos ja tekemättömät hommat johtuu! Ja meillä kolme ehjää tietokonetta eli varmaan verrannollinen...
  Kotitontut ovat ihania, harmi ettei niitä enää näkynyt pahuksen räätälin vaimo!
  Jos näen täkäläisiä kotitonttuja toimessaan niin lähetän ne sinne. Mä kyllä itse voisin tulla silittämään nuo lakanat (mieluisin kotityöni saippuasarjoja katsellen)

  AntwortenLöschen
 5. Mitäs niitä tekemättömistä töistä!!!! Uusia tulee päivittäin. Mutta eikös tämä lause ole pätevä: Ikävillä naisilla on moitteettomat kodit. Emmehän me ole ikäviä!!!!!!
  Ja ollaan mielissämme, kun tietsikka toimii, ja blogin kirjoitus sujuu. Jos näin ei olisi, olisi päivä aika tylsä.....

  AntwortenLöschen
 6. Minä kyllä tunnen myös tuon runon ja tontut. Odotan koko ajan, että ne kävisivät meilläkin, mutta tähän mennessä ei niitä ole näkynyt - eikä niiden jälkiä. Siitä huolimatta en toivo, että tietsikkani menisi rikki, en vaikka kuinka se veisi minun siivousaikaani.

  AntwortenLöschen
 7. Tuo on kyllä niin totta. Mulla ei ollut konetta kahteen viikkoon ja heti se huomasi!

  AntwortenLöschen
 8. Hannele: no niitä tonttuja meillä kyllä näkee edelleenkin
  Kasselin kyyhky: silitys sujuu täälläkin joskus telkkaa katsellessa, mutta ei aina edes silloin
  Leena: minä laiminlyön kotitöitä, mutta sinä näköjään Ukkometsoa :-)
  Heljä: ajattelin lähettää ne lakanat UPS:llä Irlantiin silitettäväksi
  Maija: take it easy on mun motto, en ole kunnollinen saksalainen perheenemäntä ja anoppi varmaan kokeili täällä aina sormella, onko pölyt pyyhitty. Niin ainakin sen sisko teki jossain ja kertoi mulle, että oli pölyä.
  Sira: on täällä kyllä joku firma nimeltä Heinzelmännchen ja sieltä saa ostaa palveluita
  Vihreätniityt: kyllä mä tosiaan olen joskus ihan iloinen, että yhteys ei jostain syystä toimi ja saa jotain muutakin aikaan

  AntwortenLöschen
 9. Meillä on luovuttu silityksestä kokonaan, työpaidat viedään pesulaan (ah!), mutta villakoiria olis vaikka kuinka paljon, ja likaisia ikkunoita ja...

  AntwortenLöschen
 10. Niin taitaa olla etta toimimaton yhteys tai kone antavat aikaa muuhunkin tai sitten muutto joka meilla on kohta edessa...
  Saasa nahda miten ehtii bloggailla...

  AntwortenLöschen
 11. kato nyt tätäkin: paidat on ihan kamalia silitettäviä ja olenkin päättänyt, että seuraavassa elämässä mun mies ei ole sellaisissa hommissa, että pitää olla kauluspaita ja kraka kaulassa. Joku sellainen Bademeister olisi varmaan kiva ammatti, ei tarttis pestä kuin uimahousut eikä niitä tartte silittää.

  AntwortenLöschen
 12. Täällä meillä olisi kaikilla noilla vanhan ajan tontuilla paljon töitä. Sarapäkkiä, Motipäätä, Kivironttiusta Pörönlöröä, Välikaton Feetua ja muita kaivattaisiin kovasti talon asioita hoitamaan.
  Tai jospa tonttu Rämävili tulisi rikkomaan tämän tietsikan, että pääsisin
  minäkin kotihommiin.

  AntwortenLöschen
 13. Ei onneksi! Marokkoon maaliskuun vika paiva...uudet kujeet ja viileampi keli...mutta parempi ilma ja liikenne ei niin karmea kuin taalla ja siistimpaa...
  Blogissani en asiaa viela julista kun tarkat paivat on viela vahan auki...

  BLOGitse

  AntwortenLöschen
 14. Clarissa: Rämävili lentää 8.3. Suomeen. Otanko vasaran mukaan ja tulen osoitteeseen Lumikatu 5A3 Vaasa vähän hakkaamaan?
  BLOGitse: vau, en ole käynyt, mutta voin kuvitella, että se olisi mullekin mieluisampi paikka kuin Kairo.

  AntwortenLöschen
 15. Minäkin tarvitsisin sellaisen tontun! Mutta huomenna aion olla itsekin tonttu ja siivota täällä kunnolla Suomi-vieraiden tulon johdosta...

  AntwortenLöschen
 16. Minun lapsuuteni kotisaunassa asui saunatonttu, joka kyttäsi, pesevätkö lapset korvantaustansa ja varpaanvälinsä. Ja totta kai ne pestiin, kun muuten saunatonttu olisi kiukustunut, eikä ollut oikein varmaa, mitä se sitten olisi tehnyt...

  AntwortenLöschen
 17. Meillä on nukuttu sileyttämättömissä lakanoissa siitä lähtien, kun pienempään asuntoon muuttaessamme luovuimme mankelista.

  Eräällä seinällä oli kyltti, jossa luki:
  A clean house is a sign of a wasted life.
  Olen vahvasti samaa mieltä. ;-)

  Sitäpaitsi viime aikoina on tultu siihen tulokseen, että liika siisteys johtaa allergia-alttiuteen.

  AntwortenLöschen
 18. Mie taas odotan että tietotonttu olisi tehnyt yön aikana tekstin valmiiksi. Aina aamulla toivorikkaana avaan tiedoston, mutta toistaiseksi turhaan.
  Mutta hyvä tietää, että saa syyttää kölniläistä räätälinvaimoa kotitonttujen katoamisesta! Nyt lähdenkin katsomaan onko saunatonttu järjestänyt saunan, jonka kyllä itse lämmitin (lue: käänsin katkaisijaa).

  AntwortenLöschen
 19. Yaelian: se on oikeastaan ihan hyvä, että tulee vieraita ja tulee siivottua paremmin
  Anjakar: nimenomaan allergian takia kannattaa olla vähemmän siivoushullu. Meillä oli vastapäisessä talossa sellainen siivoushullu nainen, joka sunnuntaiaamuna kahdeksalta alkoi imuroimaan terassiaan ja koko ympäristö heräsi kamalan voimakkaan imurin ääneen. Kuulin eilen, että se nainen on muuttanut pois, onneksi.
  Helena: eikö se tietotonttu osaa lukea ajatuksiasi ja kirjoittaa muistiin? Meilläkin on kellarissa saunatonttu, joka lämmittää saunan, kun vaan annetaan napista merkki.

  AntwortenLöschen
 20. :D :D
  Mainio tuo pinssi! :D

  Meillä on sellanen tonttu! Se pesee pyykkejä päiväsaikaan luonastauollaan, kun käy kotona. Se on mun hani! :)

  AntwortenLöschen
 21. Haha....tuo viimeinen kuva on niin totta. Mà aina siivoilen, kun internetyhteys pàtkii, eh.....voi elàmà!!!!

  AntwortenLöschen