Donnerstag, 15. April 2010

Puutarhurin iloja

Viime viikolla kerroin ylpeänä, että leikkasin nurmikon. No niin, siitä on muistoja edelleenkin, sillä jalat on täynnä kutiavia paukamia. Tutkiskelin nettiä ja tulin siihen tulokseen, että kysymyksessä on vähintäänkin syyhy ja keräilin tietoa. Merkkasin ylös lääkkeiden nimiä ja suunnittelin viedä itseni ja patjat kahdeksi tunniksi kuumaan saunaan toivossa, että +100° C tappaisi ötökät. Eilen aamulla päätin nyt sitten kuitenkin konsultoida ihotautilääkäriä ja pääsinkin vastaanotolle tunnin odotuksella ilman aikavarausta. Kyseessä ei ole syyhy, vaan tämä söpöinen elukka, 2mm kokoinen, saksaksi nimeltään Grasmilbe (suomeksi ilmeisesti joku punkki), tyypillinen nurmikon asukas:


Tässä on vielä tarkempi kuva ja onpas kiva tunne, kun tietää, että tuollainen on ollut ihollani. Häipyy kuulemma itsestään, lääkityksenä vain kutinaa poistavaa kortisoonisalvaa. Iiighhh, minä kun muutenkin aina kutian ja raavin ja olen allerginen ja inhoan kaikkia ötököitä.


Iltapäivällä jatkoin pihatöitä kuumassa auringossa paksuissa pitkähihaisissa vaatteissa, jalassa polveen asti ulottuvat Nokian Kontio-saappaat. Lohdutukseksi ostin itselleni dipladenian ja riippurosmariinin ja lakkasin säälimästä itseäni, kun tajusin, että asiani ovat paremmin kuin ystävällä, joka ei tällä hetkellä allergian takia juuri uskaltaudu ulos kauniiseen säähän.


Kommentare:

 1. Huii,tuollainen ei ole kivaa.Itsekin inhoan hyönteisiä ja kun lämpenee,tulevat kamalat ötökät taas esille,vaikka kuinka siivoaa,niin jostain ne tulee aina välillä.
  Hieno tuo rosmariini!

  AntwortenLöschen
 2. Allu, olen suuri eläinten ystävä, mutta silti jaksan aina ihmetellä, mitä Herra tarkoitti luodessan punkin!

  Etpäs tiedä, mitä tapahtui kun Alfauros sai rantaheinikosta punkin sukukalleuksiinsa ja pyysi minut sitten sen sieltä poistamaan...Seuraamukset olivat veriset ja lääkräriä vaativat, mutta siinä on outoja kuvioita...taidan tehdä siitä postauksen, kun saan nämä kiireimmät kirjat alta pois. Sinä pääsit vähällä!

  Minullakin on tapana antaa itselleni lahja/lahjoja, jos on ollut erityisen rankka päivä;-)

  AntwortenLöschen
 3. Mulla oli kans jo tänä keväänä näitä puremia ja yksi puutiainenkin jo. Ja mulle tulee kaikista hyönteistenpuremista viikkoja kestäviä paukamia.

  AntwortenLöschen
 4. Tuttu ötökkä. Meillä lapset saivat ihottumaa ensimmäisenä Saksan kesänä ja minäkin vein heidät heti lääkäriin... Mutta enää muksujen iho ei reakoi. Ehkä he ovat jo niin tottuneet noihin ötököihin. Minä en ole tottunut, pikemminkin kyllästynyt, punkkeihin. Joka kesä löytyy meidän kokoisessa perheessä vähintään yksi punkki. Kääk!

  AntwortenLöschen
 5. Puutarhatyöt ovat mukavia, mutta punkit eivät. Pyrin pitämään punkki-inventoinnin kesällä iltaisin, jotta ne eivät ehdi tarttua. Täällä rannikolla leviävät borrelioosia aiheuttavat punkit ja jotkut ottavat niitä vastaan rokotuksen.

  Hienot palkinnot olet antanut itsellesi ja se rosmariinin purkkikin oli tosi hieno!

  AntwortenLöschen
 6. Yaelian: vanha iso rosmariini kuoli viime talvena ja aion kyllä ostaa taas uuden puumallisenkin, mutta ensi hätään ostin tuota uutta riippuvaa laatua
  Leena: oho, odotan jännityksellä punkkipostaustasi :-)
  Soili: jotkut väitti, ettei niitä Grasmilben olisi vielä, mutta kaksi lääkäriä oli heti sitä mieltä, että kyseessä ei ole mikään muu
  Helena: se purkki on ikivanha, ns. Salzglasur aus dem Westerwald

  AntwortenLöschen
 7. Hyi kun ruma elukka. Ei ole kivaa saada punkki kintuille. Minä otin punkkirokotuksen pari vuotta sitten, toivottavasti on vielä voimassa. Kaksi kertaa on ollut punkki ihollani, toisen poistin itse ja toista yritin, en saanut, lääkärikään ei saanut kaikkea poistetuksi, kun oli niin pieni ja niin söin antibiootteja viikon verran. Inhoan punkkeja.

  AntwortenLöschen
 8. Hyi ja hui ja kauhistus päälle! Punkit on ällöttäviä. Kaikista punkin karkotus menetelmistä huolimatta niitä on joka kesä koiralla enempi vähempi. Ja sitten se piski punkkeineen makoilee sängyssä ja sohvalla...ihme kun ei ole vielä itseeni tarttunut.

  AntwortenLöschen
 9. Inhottavia nuo punkit. Suomen kesää on tullut pilaamaan kaksi asiaa: Borrelioosia levittävät punkit ja sitten myöhemmin kesällä hirvikärpäset. Punkkipihdit ja verkkohatut kuuluvat kesävarusteisiin, kun luonnon helmassa liikkuu:)
  Harrastelijakeraamikkona ihastuin tuohon suolalasitettuun purkkiin. Aarre!

  AntwortenLöschen
 10. Inha lähikuva! Onneksi ei oma silmä ole ihan noin tarkka. Meillä oli kissalla kirppuja, ja koska kolli tykkää loikoilla meidän sängyissä, niin kirppuja oli peittojenkin alla. Vaikka ne eivät viihdykään ihmisessä, niin purasivat mokomat, ja paukamia tuli. Onneksi on olemassa hyvbiä lääkkeitä.

  AntwortenLöschen
 11. Tosi inhaa.. onneksi punkit on niin pieniä ettei niitä silmä juurikaan näe, pelkkä ajatus että tuon näköisiä pölypunkkeja humahtaa sisuksiin joka hengityksellä...

  AntwortenLöschen
 12. Sira: en tiedä, auttaako punkkirokotus tuohon Grasmilbeen
  Susadim: kun oli lapsena tädin luona yökylässä ja hänen koirallaan oli punkki, en uskaltanut nukkua, kun pelkäsin, että koira ja punkki tulevat sänkyyni
  Hannele: mutta onneksi toyboy välittää, eikös niin?
  kato nyt tätäkin: mä olisin varmaan hysteerinen, jos kirppuinen kissa olisi talossa
  Clarissa: borrelioosi oli baijerilaisella ystävälläni, aika inhottava juttu. Noita Salzglasureita meiltä löytyy enemmänkin, mm. vanha kannellinen silliastia Allumiehen suvusta, siinä appiukko "valmisti" silliä. Kun alakoulussa piti kirjoittaa "Was macht der Vater", Allumies oli kirjoittanut "Der Vater legt die Heringe ein", oli varmaan opettajalla nauramista, varsinkin kun ei sen sukupolven miehet välttämättä laittaneet ruokaa, mutta appiukko oli taitava kokki ja leipuri.
  Sirokko: usein on parempi olla tietämättä. Meidän ystäväpari opiskeli ruoka-aine-kemiaa ja kun he silloin aina kertoivat, mitä ötököitä löytyy mm. kuivatuista hedelmistä, en vähään aikaan syönyt sellaisia lainkaan

  AntwortenLöschen
 13. Tämä blogi on taas kerran yleishyödyllinen: luen ensi kertaa tuosta Grasmilbestä, jonka uhriksi jouduit ruohoa leikatessasi. Iih, voi kuinka inhottavaa. Toivon, että paukurasi paranevat nopeasti, etkä saa uusia....

  AntwortenLöschen
 14. Maija: eipä ollut mullakaan aikaisemmin kunnia tutustua

  AntwortenLöschen
 15. Mulla oli viime kesänä punkki niskassa Suomessa ja toissa kesänä Saksassa reidessä.

  YÄÄÄÄK!

  AntwortenLöschen
 16. Natjale: mulla ei ole varmaan koskaan ollut sellaista kunnon punkkia, onneksi

  AntwortenLöschen