Mittwoch, 5. Mai 2010

Basilika

Basilika on yksi lempiyrteistäni. Intiassa basilikaa viljeltiin jo 3000v sitten lääkekasvina ja myös Hildegard von Bingen käytti sitä lääkkeenä. Minun ravitsemusterapeuttini suositteli sitä mm. migreenin estoon. Basilika on myös hindujumala Vishnun lempiyrtti. Sen sanotaan tuovan ihmisille rikkautta, perillisiä, terveyttä, onnea ja hyveitä.
Viime kesänä kasvatin basilikaa ulkona ja se menestyikin hienosti. Olin ostanut tomaatteja varten oikein hyvää "tomaattimultaa" ja ajattelin, että kun tomaatit ja basilika sopivat niin hyvin yhteen, niin ehkä basilikakin viihtyy tomaattimullassa ja niinhän se viihtyikin. Talvella olen yrittänyt kasvattaa basilikaa keittiön ikkunalaudalla, enemmän tai vähemmän, yleensä vähemmän hyvällä menestyksellä, mutta viime talvena keksin ostaa evasolon yrttiruukun ja siinäpäs on basilikakin viihtynyt erinomaisesti. Alaruukussa on vettä ja kasvi ottaa siitä tarpeellisen määrän yläpurkista riippuvien nauhojen avulla. Oli hyvä ostos.

Kommentare:

 1. Evasolo-yrttiruukku kuulostaa hyvältä,saispa täälläkin.Helsingissä katetulla parvekkeellani,jossa oli länsiaurinko,kasvattelin kesäisin basilikaa hyvällä menestyksellä. Minäkin rakastan basilikaa ja sen tuoksua.Täällä saa basilikaa valtavissa kimpuissa alle eurolla,joten harvoin viitsin sitä nykyisin kasvatella.Pestoa on melkein aina jääkaapissa.....

  AntwortenLöschen
 2. On myös minun lempimauste numero 1. Talvella joutuu tyytymään kuivattuun, mutta kesällä kasvatan sitä ulkona.

  AntwortenLöschen
 3. Yaelian: sitä kimppubasilikaa saa meilläkin torilta ja joistakin kaupoista ja se on selvästi parempaa kuin tuo purkissa kasvatettu, mutta kun sitä ei aina ole kotona, niin pidän myös tuota yrttipurkkia. Jos tietoisesti laitan pestoa tms, ostan kyllä ison kimpun torilta. Evasolon tuotteet on muuten kaikki käteviä ja kivaa designia.
  Helena: GMTA :-)

  AntwortenLöschen
 4. Helena: >offtopic< Brednich pilasi meidän heinäkuuksi suunnitellun Ruotsin matkan, kun oli ehtinyt kutsua itsensä ja vaimonsa meidän ystävien luokse näiden kesämökille Smålandiin just silloin. Harmi!

  AntwortenLöschen
 5. Anne: toimii hyvin, vaikka olin vähän skeptinen sitä ostaessani

  AntwortenLöschen
 6. Basilikan tuoksu on hurmaava, jopa Miriam pitää siitä ja yrttihyllyltä sen haluaa liki aina poimia. Jostain syystä Suomessa onnistui sisällä täällä olen onnistunut tapaamaan kaikki yritykset. Täytyy kesällä katsoa noita Evasolon tuotteita Suomesta.

  AntwortenLöschen
 7. Heti piti googlata ja voisi tuon netin kautta tilatakin FinnishDesignShopin kautta, mutta ajattelin ensin katsoa miten oma naruviritelmä toimisi. (tämä varmaan nyt menee teollisuusvakoilun piikkiin...)

  AntwortenLöschen
 8. Allu, basilika on yrttien ykkönen. Minulla on sitä melkein vuoden ympäri ruukussa keittiön ikkunalla. Ihan keskisuvella nostan ruukun parvekkeen yrttipöydälle, sillä olen uhrannut kasvimaaat hedelmäpuutarhalle,

  AntwortenLöschen
 9. Älä poista sitä latvaa vaan poimi lehdet alhaalta, silloin säilyy kauna ja kasvaa, ehkä koko kesä..

  AntwortenLöschen
 10. Minusta olisi kiva kasvattaa persiljaa ja basilikaa, mutta mun puutarhurin taidot tuntien ne kuolisi alta aikayksikön. Enkä oikein usko, että ne muutenkaan suostuisivat kasvamaan mun keittiössäni.

  AntwortenLöschen
 11. Minä olen käyttänyt narutemppua lomien aikaan, työntänyt paksuhkon puuvillanarun purkin alareiästä sisään ja laittanut ruukut silleen vesilaatikon päälle. Kukat on säilynyt hyvin yli kuukaudenkin, riippuen tietenkin laatikossa olevan veden määrästä.
  En tiedä miten tuo evosolo toimii mutta luulen että samalla periaatteella. Basilikaa en olekaan kasvattanut piiitkään aikaan, täkäläiset ei sitä syö, itse tykkään kyllä.

  AntwortenLöschen
 12. Mun lempparini on rosmariini.

  Kasvatan itekkin basilikaa kaiken talven, jos ei muuten, niin ostan kaupasta valmiin ja yritän pitää sen hengissä.

  Tuoreet yritit ovat ainoat käyttökelpoiset yrtit :-P

  En ole koskaan kuullutkaan ruukusta, vaikuttaa mainiolta!

  AntwortenLöschen
 13. Heljä: kyllä sen varmaan voi itsekin tehdä. Ihmettelin kyllä alussa niiden nauhojen materiaalia, sillä luulin ennen, että siihen käytetään jotain villalankaa tai muuta luonnon materiaalia, mutta nuo on mielestäni selvää keinokuitua.
  Leena: basilika on ilman muuta ykkönen
  Hannele: täytyy pitää mielessä
  Sauerkraut: tuolla systeemillä saat sinäkin toimimaan
  Sirokko: noin on joku mun kaverikin väittänyt selviävänsä lomasta
  Natjale: rosmariini on suosikkejani myös, mutta hävytön oli, kun viime talvena otti ja kuoli pois, kaunis iso rosmariini, ei tykännyt meidän kylmästä talvesta.

  AntwortenLöschen
 14. Minàkin kàytàn tààllà paljon basilicaa. Tiesitkò, ettà basilicaa voi myòs pakastaa. Nàin me teemme, jos saamme sità "liikaa".

  AntwortenLöschen
 15. Sama täällä, basilikaa on aina ikkunanlaudalla tai kesällä ulkona. Minulla on vastaava omatekoinen systeemi kuin tuo sinun yrttiruukkusi. Hökötys on piilossa kauniin keramiikkaruukun sisällä ja toimii hyvin.
  Basilikasta ja muista yrteistä puheen ollen siteeraan taas Hildegardin sanoja: hoida terveyttä, älä sairautta! No mielelläänhän terveyttään basilikalla hoitaa!

  AntwortenLöschen
 16. Basilika on minunkin lempiyrttini. Käytän sitä tuoreena, kuivattuna ja vähän joka paikkaan. Olen yrittänyt kasvattaakin sitä, mutta huonolla onnella. Televisiossa sanottiin, että kaupasta ostetut taimet ovatkin niin kasvatetut, että ne ennen pitkään kuolevat. Eli ne on käytettävä mahdollisimman tuoreena heti.

  AntwortenLöschen
 17. >offtopic< Brednich. Voi sun immeiset, mikseivät nauti olostaan siellä Uudessa Seelannissa vai missä lienevät eivätkä sotkisi teidän lomasuunnitelmia! Toivottavasti te voitte puolestanne kutsua itsenne jonnekin mukavaan paikkaan heinäkuussa!
  PS. taidan hankkia tuollaisen Evasolon purkin, tuollaista en olekaan nähnyt täällä mynnissä. Niinkuin sanoit, ne ovat kivan näköisiä.

  AntwortenLöschen
 18. olis varmaan munkin pitäny laittaa basilikaa, mun mintturuukku on edelleen aika ankea. En ymmärrä mikä meni vikaan, tai sit mintulla on toooosi pitkä itämisaika. ;D

  AntwortenLöschen
 19. -S-: kyllä sitä basilikaa on pakastettuna kaupassa, mutta en ole koskaan kokeillut, kun yritän käyttää tuoretta
  Clarissa: taitaa olla Evasolo saanut sulta sen idean ja nyt sä saa sitten niiltä hirveitä royaltyja vuosittain.
  Sira: ainakin ne pitää heti ottaa ruukusta pois ja jakaa ja laittaa kunnon multaan
  Helena: tosiaan hävytöntä, pysyisivät vaan Uudessa Seelannissa. Tai jos ne antais meille asuntonsa siellä käyttöön, niin mentäis vaikka sinne vai onko siellä talvi heinäkuussa.
  TaiNa: en ole idättänyt minttua, ostanut vaan valmiita kasveja, jotka on kyllä menestynyt.

  AntwortenLöschen
 20. Clarissa: Kiitos vihjesstä. Yritän sitä konstia.

  AntwortenLöschen