Montag, 26. Juli 2010

Hampaista

Veljeni tyttö kertoi pienenä äidilleni toisesta isoäidistään, että tämä otti illalla aina hampaat juurineen suusta. Eli siis mummolla oli tekohampaat.
Jokin aika sitten kerroin, että ystäväni vanhemmille etsittiin paikkaa vanhainkodista. Se löytyikin sitten oikein hyvästä talosta, sellaisiakin on olemassa ja vanhukset ovat kotiutuneet ihmeen hyvin. Vanha rouva taluttaa päivittäin lähes sokean miehensä vanhainkodin ravintolaan ruokailemaan. Jokin aika sitten vanha herra oli syödessään valitellut, että (teko)hampaat eivät oikein istuneet kunnolla. Kävi ilmi, että hänellä oli suussaan vaimon hampaat ja vaimolla ei ollut hampaita lainkaan eli hän pureskeli vähän niinkuin vanteilla vain eikä ollut sitä huomannut.
Sopivasti teemaan tuli ystävältä sähköpostissa tämä linkki

Kommentare:

 1. Hauska juttu ja kiintoisa aihe. Nukahdin eilen lukien juttua siitä, mitä ME (vaikka sinä ja minä) pystymme tekemään pitääksemme kauniin hymymme loppuun asti.

  AntwortenLöschen
 2. Video on ihana!!!

  Isoisäni veljellä oli 4 poikaa. Sedällä oli tekohampaat, jotka hän otti illalla pois ja laittoi vesilasiin. Yhtenä iltana yksi pojista näki hampaat lasissa ja tieto levisi äkkiä. Kaikki menivät katsomaan ihmettä ja nuorin kysyi: "Onko siellä lasissa myös kieli?"
  ,

  AntwortenLöschen
 3. Hih,liikuttavan hauska juttu;D Hyvä,että ystäväsi vanhemmat löysivät sopivan paikan:-)

  AntwortenLöschen
 4. Dieser Kommentar wurde vom Autor entfernt.

  AntwortenLöschen
 5. Meillä on Brother Label Maker, tuossa tarkoituksessa sitä ei tosin meillä käytetä:)
  Kerroin joskus, kuinka siellä Saksassa kesätöissä sain tämän Clarissa-nimeni erään dementoituvan herttaisen tädin unohdettua oikea nimeni. Kerran etsin potilashuoneessa kaikki mahdolliset paikat, kun erään potilaan hampaita ei löytynyt. No, löytyivät ne lopulta: tuon samaisen herttaisen rouvan suusta!

  AntwortenLöschen
 6. Leena: no sanopas, mitä pitää tehdä
  Maija: kieli lasissa, :D
  Yaelian: todella hyvään taloon pääsivät ja tytär ja vävy pääsivät pitkästä aikaa lomalle eikä tarvitse pelätä, että asiat ei toimi kotona
  Helena: :D :D
  Clarissa: muistan, että olet kertonut siitä tädistä. Mun ystävättärellä petti muisti jo alle 30v, löysi kutimensa jääkaapista.

  AntwortenLöschen
 7. Mun veljet oli pikkupoikana vaarin kanssa hississä. Vaari oli kovasti haukotellut ja kun suu oli ammollaan niin ylähampaat putosivat kalahtaen alahampaisiin kiinni! Veliparat saivat elämänsä shokin!

  Toinen isoisäni puolestaan ei ikinä halunnut myöntää että hän käytti tupeeta, vaikka se näkyi ihan selvästi. Entiselle vävypojalleen hän joutui kuitenkin asian myöntämään, kun tukka lensi kesämökillä rannalla tuulessa! Vanhemmilla päivillää tämä meidän Taata alkoi harjaamaan ja sheivaamaan kaljuaan ja usko tai älä: uutta hiusta alkoi kasvamaan vaikka oli ollut kalju vuosikymmeniä! Viimeisinä parina vuotena ei enää pitänyt tupeetakaan, kun oli omaakin tukkaa sopivasti!

  Hyvä, että ystäväsi vanhemmat on saatu mukavaan vanhainkotiin - eikä se kai niin nokonukaa ole kenen hampaat on suussa ;)

  AntwortenLöschen
 8. hahah, hyva muistaa kun tukee tuohin vaiheesee elamaa! siis jos tulee...
  Ja tietty jos tulee niin olishan se kiva jos omat hampaat pysyisi suussa lapi elaman.
  Hikiset terveiset Casasta!

  AntwortenLöschen
 9. En ole koskaan tuntenut ketään jolla olisi tekohampaat - tai sitten en vain tiedä. Kun olin pieni, en halunnut pestä hampaita (vihasin hammastahnaa) ja isoäitini luki mulle aina sellaisen hammaspeikkotarinan kun kieltäydyin 'hampupesusta', kuten hän sanoo. Muistan edelleen sen tarinan ulkoa : D Onneksi jossain vaiheessa opin olemaan vihaamatta hammastahnan makua.

  AntwortenLöschen
 10. MaaMaa: minulla oli vanha setä, joka lonksutti jotenkin niitä hampaitaan ja minua nauratti kamalasti, nauroin ihan hysteerisenä ja kaikki kysyivät, mitä nauran enkä kehdannut tietenkään sanoa.
  BLOGitse: toivotaan, ettei tarvita proteesia. Ja nykyäänhän on implantteja.
  Tuure: olisko ollut Karius ja Baktus, sitä olen lukenut saksalaiselle kummipojalle.

  AntwortenLöschen
 11. Ruattalainen hammaslääkärin (yli 30 vuotta hän minua on paikannut) kertoi, miten nuoret suomalaist 20 vuotiaat tytöt tuli ja heillä jo tekohampaat, noin 1970. Sellaista näköjään Suomessa. Minunkin hammaslääkäri olisi Turussa vienyt hampaita, mutta äitini kielsi ja maksoi yksityislääkärin, 1960-luvulla Turussa. Vieläkin puren omillani :)

  AntwortenLöschen
 12. Hannele: Suomessa ei ollut silloin kuin yksityinen hammashoito eikä kaikilla ollut varaa hammaslääkäriin. Minunkin luokalla oli koulussa lapsia, jotka eivät käyneet vuosiin hammaslääkärissä. Minä kadehdin heitä ja harmitti, että äiti pakotti minut aina hammaslääkäriin. Nyt olen tietenkin eri mieltä.

  AntwortenLöschen
 13. Allu, se on nyt vähän salaisuus. Meilaan sen sulle kohta. Sen verran olen Brigitteä 'lukenut', että Saksa on unelmamaa pitää kauniit hampaat vaikka 100 vuotiaana. Reima palaa juuri sieltä yhdestä kuumasta...Meilaan aamupäivällä. Nyt tämä helle on vienyt taas mun voimat.

  AntwortenLöschen