Mittwoch, 16. Februar 2011

Uusi aamupalani

Kävin eilen kertaustunnilla ihanan ravitsemusterapeuttini luona, kun haluan saada aineenvaihtoni taas oikeaan jamaan. Hän suositteli minulle terveellistä Omega 3-aamupalaa, joka tehdään näin:

3 rkl kauraryynejä
1 rkl pellavansiemenöljyä
4 saksanpähkinää
1 raastettu omena
1 rkl murskattuja pellavansiemeniä
1,5-2 dl vähärasvaista jogurttia

Pese omena hyvin, poista siemenkota ja raasta se. (Raastaminen on tärkeää, koska silloin omenapektiini pääsee toimimaan ja se laskee kolesterolia.)
Pilko pähkinät.
Sekoita kaikki aineet keskenään.
(Kaikki aineet voi myöskin laittaa tehosekoittimeen, silloin omenaa ei tarvitse raastaa etukäteen.)

Kokeilin jo tänään ja oli ihan syötävää ja mielettömän terveellistä. Pellavansiemenöljy härskiintyy nopeasti eli sitä kannattaa ostaa pienissä erissä. Siinä on omega 6 ja omega 3-rasvan suhde 1:4 eli se on vielä terveellisempää kuin rypsiöljy, jossa suhde on 2:1. Yksi pahimmista öljyistähän on auringonkukkaöljy, jossa suhde on 120:1 ja nimenomaan sitä öljyähän ainakin Saksan talouksissa käytetään paljon.
Terapeuttini on usein televisiossa ja niin tänäänkin iltapäivällä, kun hän kertoo vierailustaan vegetaristimessuilla. Siellä hän tapasi mm. - en tiedä suomalaista nimitystä - n.s. Fruganer eli Frutarier, jotka parhaimmassa (pahimmassa) tapauksessa syövät vain sitä, mitä luonto vapaaehtoisesti antaa eli esimerkiksi maahan pudonneita omenoita.  Intohimoisimmat vegetaristit ovat kehitelleet jopa eläimilleen kasvisruokia eli ei enää mitään hiiriä kissalle vaan porkkanaa. Onkohan tuokin nyt oikein eläinten näkökohdasta? Yhdessä me ihmettelimme, miksi kasvissyöjille tehdään soijanakkeja ja soijaleikkeitä. Miksi pitää matkia liharuokia? Eikö voisi tehdä ihan vaan soijapullia tai - neliöitä ja jättää ne lihakuviot nimestäkin pois? En ole missään tapauksessa vegetarismin vastustaja, sillä olin ihan pienenä kasvissyöjä enkä vieläkään kovin paljon lihaa syö ja tilaan ravintolassa useimmiten kalaa. Kotona syömme hyvin usein vihanneskeittoa tai salaattia ja siinä onkin se minun ongelmani, sillä saan aivan liian vähän proteiinia. Nyt sain määräyksen laittaa salaattiin katkarapuja tai munaa tai kanaa. Nyt saa läskit lähteä!

21 Kommentare:

  1. Hyvältä kuulostaa tuo uusi,terveellinen aamiaisesi. Fruitarianseista olen kuullut,myös raw scenessä on sellaisia,jotka vain hedelmiä syövät.Itselleni ei kyllä sellainen sopisi,on liian yksipuolista. Niin ,ne soijanakit.....Teen joskus seitan-pötköjä,jotka kyllä kuulostavat kivemmalta kun niitä kutsutaan seitan-makkaroiksi,,;D

    AntwortenLöschen
  2. Hyvältä todellakin kuulostaa!

    Minä olen vähän intohimoton ravinnon suhteen, syön mitä mieli tekee ja toivon, että joku toinen valmistaa ruoan. Ja suklaa maistuu. Mutta en nyt ihan epäterveellisestikään elä.

    AntwortenLöschen
  3. Minäkin pidän vihanneskeitoista. Tein eilen sitä ison kattilallisen ja soseutin (joukossa tuhti annos kuivattua chiliä). Syötiin ihan vain kokojyväleivän kanssa ja tänään pilkon sekaan kylmäsavulohta. Toinen lempparisoppa on chilipapusoppa, missä paljon valkusipulia. Näin pakkassäällä keitot lämmittää kivasti.
    Aurinkoista päivää pakksesta
    Maikki

    AntwortenLöschen
  4. Kuulostaa hyvältä, varmaan söisin sen iltapalaksi, aamulla ei mene alas kuin kahvi. Meiltä ei tosin saa kauraryynejä ja ruuanlaitossakin käytetään vain auringonkukkaöljyä, iik!
    Siinä kyllä mielestäni mennään liian pitkälle, että eläimienkin ruokatottuksia lähdetään muuttamaan vegetaristiseksi, onhan siinä fysiologisiakin eroja sentään otettava huomioon. Mutta syötetäänhän sitä lehmillekin kalarehua..

    AntwortenLöschen
  5. Minoon ja ihmetellyt tuota kasvissyöjien nakki/liha/kanapala- juttua.
    Ja vähän naureskellutkin, vaikka olen toki kokeillut itekkin niitä, että mitä oikeen ovat. Pahaa ovat.
    Viimeisin ostos oli "kanapaloja" kasviksista vai mistäsoijasta tai jostain.

    Proteiniin itekkin kiinnitän huomiota nykysin enemmän. Syön myös mielelläni mielummin dinkel-leipää kuin ihan vehnästä. Mieluiten tietysti ruisleipää, mutta siihenkin joskus "leipääntyy" ja tahtoo sämpylää.
    No kuitenskin, tossa speltissä on enempi protskujakin kun vehnässä.

    Nyt kaikilta läskit pois! Ite täällä kipuilen saman asian kanssa, oikeastaan ihan hyvin tuloksin, mutta äsken tein lapselle huomiseen laskettelureissuun pikkupitsoja mukaan ja söin vahingossa itekin niitä...

    *Ruoskii itteään*

    AntwortenLöschen
  6. Hyvältä kuulostaa tuo aamiainen. Minulla oli pitkään tapana tehdä itselleni iltapalaksi jokin tuon tyyppinen sekoite.
    Nyt olen usein laittanut puolukoita jogurtin sekaan. Puolukka happamana estää virtsatietulehduksia. Jogurtin seassa ei ole niin väkevääkään ja hyvältä maistuu.

    AntwortenLöschen
  7. Takuulla maukasta! Rakastan kauraa ja omenaa, joten tuota voisin syödä mieluusti. Usein tulee syötyä vähän huolimattomasti omassa arjessa (kun työskentelen yksin kotona).

    AntwortenLöschen
  8. Tarkoittaako freeganismia, eli sitä että halutaan omilla kulutustottumuksilla kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän? Ts. ruuat dyykataan roskiksesta. Toiset ovat varmaan kasvisfreeganeita mutta joillekin kelvannee eläinkunnan tuotteet.

    Tuota sinun terveysaamiaista voisin kokeilla viikonloppuisin, varsinkin kun hankin uuden tehosekoittimen. Aamu-unisena työpäivät menevät mahdollisimman helpolla aamiaisella. Olen itselleni armollinen, että en kiusaa itseäni vaatimalla liikoja. :D

    AntwortenLöschen
  9. Yaelian: en minäkään elämään pelkästään hedelmillä
    kato nyt tätäkin: suklaa maistuu aina, mutta siinäkin on se tumma terveellisempää kuin maitosuklaa
    Maikki: chili onkin terveellistä
    Sirokko: kyllä se iltapalaksikin käy, vaikka illalla ei nyt välttämättä tarttis kamalasti syödä hiilihydraatteja
    Natjale: sitä spelttiähän on täällä Saksassa syöty jo pitkään, silloin en edes tuntenut suomalaista nimeä. Älä nyt liikaa ruoski!
    Kirlah: nam, puolukoita, ne on vaan täällä harvinaisia. Kun isäni eli, hän lähetti meille niitä postissa ja hyvin onnistui.
    Lumiomena: tuota suosittelen, se on helppo tehdä ja terveellistä. Laskee kuulemma todistetusti kolesterolia ja torjuu sydänverisuonisairauksia.

    AntwortenLöschen
  10. Helena: ei se sitä tarkoita. Nämä syövät hedelmiä, marjoja, pähkinöitä, mutta ei esimerkiksi kasvien lehtiä eli ei mitään pinaattia tai salaattia tms.

    AntwortenLöschen
  11. Kasvisruokaa kissalle + elainraakkaysta. Sama kuin antaisi hevoselle pihveja!
    Mina itse syon ihan kaikkea. Kalaa kylla harvoin.
    Aamupalasi kuulostaa ihan syotavalta!

    AntwortenLöschen
  12. Puolustuksella on puheenvuoro!
    Sen olen tämän pitkän elämäni aikana oppinut, että mikä on yhden ravitsemusterapeutin mielestä oikein, onkin toisen mielestä väärin. Suutari pysyköön lestissään. Omituisia ihmettelyn aiheita näyttää tuollakin terapeutillasi olevan.
    Miksi ei soijasta tehty saa olla nimeltään nakki? Sitä muotoahan siinä on tarkoitus selventää ja yleensä se soijasta tehty on kyllä nakko. Soijaleike, soijamureke, soijapihvi samoin - nehän kuvaavat minkä tyyppistä ruoka on. Häiritseekö jonkun korvaa sana porkkanapihvi?
    Hohhoijjaa — taidan ryhtyä Frutarieriksi. Ruusunmarjoja ainakin saisin syödäkseni tähän vuodenaikaan, kuusenneulasia myös.
    Jeder Jeck ist anders, tai jotain sinne päin.

    AntwortenLöschen
  13. anumorchy: sitä minäkin, että taitaa olla eläinrääkkäystä
    Clarissa: ei se ollut pelkästään sen terapeutin ajatus vaan ihan samaa ajattelin minäkin, kun kävin luontaistuotekaupassa ja tarjolla oli Sojakrakauer ja vaikka mitä. Krakovan makkara on tietyn makkaran nimi eikä sitä voi tehdä soijasta. Ei silti, Suomessa se voikin olla toisin, sillä siellähän makkara tosiaan onkin tehty jauhoista eikä lihasta. :-))

    AntwortenLöschen
  14. Olenkin "tietämättäni" syönyt ihan terveellisen aamiaisen, tosin lohkon omenan ja jätän pähkinät pois. Tästä aiheesta voit mielellään kirjoittaa useamminkin :)

    AntwortenLöschen
  15. Kasselin kyyhky: niillä pähkinöilläkin on tärkeä rooli, mutta monet on kyllä allergisia pähkinälle

    AntwortenLöschen
  16. No sanovat terapeutit mitä tahtovat, minä ainakin syön tänään kasviskeittoa. Ja kasvisten lisäksi hedelmiä, marjoja ym. ja kalaa syön mielelläni. Ja kaikkea muuta, mitä mieleni tekee, mutta teuraskarjan jätän muiden syötäväksi.

    AntwortenLöschen
  17. Sira: meillä on tänään salaattia, mutta joukkoon laitan katkarapuja. Minä taidan olla se ainoa ihminen maailmassa, jolla on kamala proteiinin puute ja siksi lihon.

    AntwortenLöschen
  18. Hiilarit pois tykkänään ja paljon proteiineja, sillä lähtee! :)

    AntwortenLöschen
  19. Susadim: mä tarvitsen hirveän paljon proteiinia, pitäis varmaan alkaa syömään omena toukkineen.

    AntwortenLöschen
  20. Oon kyllä tässä hiukan samoilla linjoilla Clarissan kanssa sikäli, ettei seitan- ja tofunakit häiritse pätkääkään. Itse syön ihan ekologisista syistä kohtuullisen vähän lihaa, ja lisäksi seitannakit maistuvat mahtavilta (tofunakit sen sijaan ovat pahuudesta, niitä en suosittele kenellekään). En millään näe ongelmaa siinä, että nämä pötköt ovat myös nimeltään nakkeja, niitä varmaan syödään ihan samaan himoon kuin norminakkejakin enkä tiedä miksi nimi olisi varattu pelkälle lihaversiolle.

    Itse olen syyskuusta lähtien syönyt mahapoliittisista syistä käytännössä pelkkää luomua ja siirtynyt siten Alnaturan kanta-asiakkaaksi ja oon ihan huomaamatta laihtunut nelisen kiloa. Syynä saattaa olla sekin, etten syö enää meidän yliopiston Mensassa, joka on yksi rasvakasa. Kotona en erityisemmin pelkää voita.

    AntwortenLöschen
  21. Oili: mutta kun pihvin definiitio on vaikka lihapala ja jos haluaa nimenomaan lihasta "sich distanzieren" (mitä sekin on nyt taas suomeksi? liian kauan ollut maailmalla), niin miksi ei voida keksiä "porkkanapihville" nimeksi vaikka porkkanatrallalaa eikä nimittää sitä porkkanalihapalaksi.

    AntwortenLöschen