Sonntag, 4. September 2011

Helteinen syysilta

Kun ystävämme tulivat eilen illalla seitsemän aikaan kertomaan Ranskan lomastaan, lämpömittari näytti vielä +30°C ja meidän oli alussa pakko siirtää tuolit takapihan varjoon. Ottaen huomioon helteen, tarjosin alkupalana kylmää jugurttikeittoa Pohjanmeren pienten ja herkullisten katkarapujen kanssa. Pääruokana oli tagliatelleä pinaatin, kirsikkatomaattien ja parmankinkkupalojen kanssa. Harmi, että en huomannut ottaa valokuvaa, sillä väriyhdistelmä oli kaunis. Kun butlerillani on kädet kipsissä eikä hänen työpanoksensa keittiössä ole tällä hetkellä kovin suuri, fuskasin jälkiruoassa ja tarjosin valmiina ostettua Apfelstrudel saksanpähkinäjätskin kanssa. Sain tuliaisiksi kauniin maalaiskimpun ja itse tehtyä kvittenimarmelaadia. Kymmenen jälkeen alkoi huomata, että on syyskuu ja illat ovat pimentyneet ja sytytin paljon tuikkuja vanhoihin marmelaadilaseihin. Lämmintä riitti vielä sunnuntainkin puolelle, mutta yöllä alkoi sataa ja nyt sade on loppunut ja ilma kivan raikas. Suloista sunnuntaita kaikille!

EDIT:
Yleisön pyynnöstä nopea pastaresepti (6 hengelle)
500g tagliatelle
2 rkl (oliivi)öljyä
8 ohutta viipaletta ilmakuivattua kinkkua, esim. Parman kinkkua
3 kevätsipulia
500g lehtipinaattia
1 rkl balsamicoa
ripaus sokeria
50g raastettua parmesaania
Keitä pasta al denteksi.
Kuumenna sillä välin öljy isolla pannulla, lisää pilkottu kinkku ja renkaiksi leikattu sipuli ja
paista viitisen minuuttia.
Pese pinaatti, pilko pienemmäksi ja lisää se pannulle balsamicon ja sokerin kanssa ja
paista minuutin verran eli kunnes pinaatti menee lakoon.
Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Sekoita pastan joukkoon ja ripottele päälle parmesaania.

Minä lisäsin optiikan takia joukkoon vielä kirsikkatomaatteja, jotka halkaisin ja kuumensin jonkin aikaa kinkun ja sipulin joukossa ja tarjosin sen kanssa vielä parmesaania, jonka raastan aina itse.
Ruoka valmistuu 20 minuutissa.




14 Kommentare:

  1. Tuollainen ilta (ehkä vähän viileämpänä) on mun aarrekartalla! Hyviä ystäviä, hyvää ruokaa, hyvä tunnelma...

    suloista sunnuntaita myös Allulaan!

    AntwortenLöschen
  2. Heljä: se oli tosiaan täydellinen ilta, ehkä vuoden paras, kun saatiin istua niin pitkään ulkona ja oli paljon juttelemista, kun ei oltu nähty pariin kuukauteen. Kaverit on opettajia, joilla on pitkä loma ja ovat koko loman talossaan Burgundissa.

    AntwortenLöschen
  3. Allu, jos se pinaatin valmistus aloitettiin tuoreista pinaatinlehdistä ja paistinpannusta, anna ihmeessä se ohje. Se on minulta kadonnut. Siis sellainen pinaattipaistos tai mikä se nyt onkaan, jolla voi korvata vaikka perunan, kun ei aina perunaa eikä ihan aina edes riisiä tai pastaa...

    Nyt on täydellisten iltojen aika!


    Eilen juuri ennen pimeää löysin lehdostamme kantarellien sijasta orakkaita, joiden makua väitetään samaksi kuin kantarellin. Tosi oli!

    AntwortenLöschen
  4. Leena: kirjoitin reseptin tuohon postauksen perään, vaikka ei se varmaan se ole, mitä etsit, mutta helppo ja nopea tehdä.

    AntwortenLöschen
  5. Allu, kiitos! Tämä menee takuulla ihan hyvin. Siinä toisessa oli pinjansiemeniä etc., mutta tämä kuulostaa ihan minulta ja otan tämän 'hela hoidon' nyt reseptikirjaani.

    Voisit ehkä enemmänkin postailla ruokaohjeita, sillä sinulla tuntuu olevan ruokahommat ns. hanskassa. Olen itsekin aika innokas kokkaaja ellei ole kyse arkiruoasta, vaan vähän jotain muuta.

    AntwortenLöschen
  6. Kuulostaa mukavalta - ja näyttää herkulliselta! Meilläkin vielä nautitaan syyskesän kauniista päivistä, joskin lukemat ovat huomattavasti alhaisempia. Toivottavasti meillä on ilta kaunis, sillä olen menossa ulkoilmaesitykseen Henrik och häxhammaren (linnan sisäpihalle). Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    AntwortenLöschen
  7. Helena: meillä nyt enää +28C ja vähän pilvistä. Kivaa iltaa Henrikin kanssa. Miten oli muuten Karita Mattila?

    AntwortenLöschen
  8. Onpas teilläkin lämmintä!
    Ja Allu on taas kestinnyt vieraitaan niin hyvin! Namskis,katson ja ihailen!

    AntwortenLöschen
  9. Voi mitä herkkuja olet valmistanut. Ihan tässä alkaa kuola valua... :-)

    AntwortenLöschen
  10. Karita Mattila oli ihan(a) diiva joka flittaili sekä yleisön että Matti Salmisen ja Jorma Silvastin kanssa. Ohjelma keveni loppua kohti ja 5tuhatpäinen yleisö sai encorena mm. oman sovituksen Varsinaissuomalaisten laulusta. Nyt seuraa pilkunviilantaa: jos tulee konserttiin, niin kannattaa sulkea kännykkä (siitä ei valitettavasti muistutettu). Se soiva kännykkä löytyi suht pian jonkun käsilaukusta ja toivottavasti nolostunut konserttivieras myös muistaa sen seuraavalla kerralla.

    AntwortenLöschen
  11. Teillähän oli upea ilta! Me täällä ihmeteltiin kesäisen lämmintä säätä, mutta mitä vielä, vain 21°C.

    AntwortenLöschen
  12. Yaelian: tuli se kesä nyt meillekin, oli viimeksi maalis-huhti-toukokuussa
    Hippu: oli hyvää, vaikka itse sanonkin
    Helena: meillä oopperassa tulee ennen esitystä niin selvä varoitus kännyköistä, ettei se jää keneltäkään huomiomatta ja Philharmoniassa känny ei toimi lainkaan
    Clarissa: no huomenna meilläkin viilenee

    AntwortenLöschen
  13. oi, teillä on varmasti ollut ihana ilta :)
    Tykkään elokuun illoista, kun on vielä lämmintä mutta jo pehmeän pimeää ...

    AntwortenLöschen
  14. MaaMaa: oli kyllä yksi vuoden kauneimpia iltoja

    AntwortenLöschen