Montag, 13. August 2012

Sunnuntain retki Hollantiin

Hoge Veluwe on hollantilainen luonnonpuisto, jonne teimme aurinkoisena ja lämpimänä elokuun sunnuntaina retken. Sinne on meiltä 180km matkaa, joka moottoritietä pitkin sujuu nopeasti. Meillä oli polkupyörät mukana, koska halusimme testata pyörätelinettämme, mutta luonnonpuiston porteilla on isot pyöräparkit, joissa on lähes 2000 "witte fietsen" eli valkoista polkupyörää, joita saa käyttää ilman maksua luonnonpuiston alueella. Ajelimme pimeiden metsien läpi, jossa villisiat olivat tammien alla myllänneet maan ja jatkoimme hiekka-aavikon kautta nummille, jossa kasvoi käkkärämäntyjä ja kanervaa. Pyörätiet on loistavassa kunnossa ja siellä täällä oli jopa teline, jossa oli jalkapumppu, jos tarvitsi lisää ilmaa renkaisiin.

Luonnonpuistosta löytyy muutakin kuin vain luontoa: sen keskellä on yksi Hollannin komeimmista museoista, Kröller Müller museo, jonka Vincent van Gogh kokoelma yksi maailman suurimmista. Näytillä on van Goghin lisäksi lukemattomia muita kuuluisuuksia, esim. Monet, Picasso, Pisarro jne jne.


Nykytaiteilijoista pisti silmään mm. Gilbert & George, joille oli omistettu kokonainen huone.


Kyllä sieltä olisi mielellään ottanut kotiin yhden jos toisenkin taulun. Esimerkiksi tälle Maurice Denis'in Avril-taululle löytyisi meiltä ihan sopiva paikka, mutta eivät vain suostuneet antamaan sitä meille.

Saksalainen Helene Müller meni 1800-luvun lopulla naimisiin hollantilaisen teollisuusmagnaatti Kröllerin kanssa ja museo on syntynyt heidän kokoelmastaan. Pariskunta rakennutti 1900-luvun alussa luonnonpuiston keskelle arkkitehtuuristaan tunnetun talon, jossa he asuivat.
Museon ulkopuolella on tunnettujen taiteilijoiden veistoksia. Monsieur Jacques (kuka hän sitten lieneekään) ottaa vieraat vastaan ja hänen kuvansa oli myös museokahvilan servietissä.
Jos liikutte Hollannissa, kannattaa ehdottomasti poiketa Kröller Mülleriin ja kiertää luonnonpuistoa pyörällä. Me ajelimme ehkä 30km lenkin. Matkan varrella on penkkejä ja piknikpöytiä, ensi kerralla mekin otamme eväät mukaan.
Kommentare:

 1. Tulee aina niin kaukokaipuu, kun katselee näitä sinun sivujasi. Mutta näinhän minä itsekin pääsen "matkustelemaan maailmalla". Terveiset täältä Kainuusta, täällä on vettä riittänzt tänä kesenä. Tänään kuitenkin on aurinkoinen elokuun päivä. T. Sira

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. No ette ole ainakaan kuolleet janoon, kun on riittävästi vettä. Milloin palaatte Berliiniin?

   Löschen
 2. Voi miten kiva retkikohde, luonnonpuisto ja museo. Vaan miten ihmeessä teillä eväät unohtui, sehän on retkien yksi kohokohdista.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ei ne eväät unohtuneet, mutta kotona oli jääkaappi täysin tyhjä. Nyt oli pakko turvautua museoalueen cafeteriaan, jossa oli pitkät jonot. Piknik jossain ihanassa varjopaikassa olisi ollut parempi vaihtoehto ja sitä näkyivät ihmiset harrastaneen. Hollantilaisethan on muutenkin camper- ja piknikihmisiä, nehän pystyttää joka paikkaan pöytänsä ja tuolinsa ja syö eväitä.

   Löschen
 3. Hengästyttävän mielenkiintoinen retki. Hyvä kun teidän perässänne pysyy, mutta onneksi tuot mailmaa näytille tänne paikallaan pysyville. Tuo pistetään kyllä muistiin, näyttää sen verran upealta paikalta taideteoksineen kaikkineen.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Se on kiva yhdistelmä ulkoilua ja taidetta ja kiva varsinkin tuollaisena mahdottoman hienona päivänä.

   Löschen
 4. Onpa taas hieno retkikohde. Täytyy katsoa kartalta tarkemmin missä se on. Nyt täytyy tyytä täällä pelkkään ulkoiluun, tosin minulla on mukavaa ulkoiluseuraa, leikkisä koira.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Arnheimin lähellä. Terveisiä haukulle! Eilen oli muuten siellä luonnonpuistossa pariskunta, jolla oli koira pyörän korissa ja se piti ihmeellistä ääntä, ei se ollut haukkumista vaan kummallista kirkumista niin että kaikki ihmiset kääntyi katsomaan. Allumies oli kuullut niiden puhuvan suomea.

   Löschen
 5. Keski-Euroopassa on kyllä mahtavaa asua,kun pääsee niin helposti matkustamaan:) Hienoltä näyttää tuo paikka.En ole tuolla tainnut olla ,vaikka eksän kanssa kymmenisen vuotta sitten reissattiin Hollantia ristiin ja rastiin (hän asui Hollannissa ennen)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Eihän tuo kovin kaukana ole, esim. Amsterdamista vajaa 100km, mutta toisaalta se on sellaisessa paikkaa, ettei siitä juuri aja ohi, jos ei nimenomaan ole sinne menossa. Eilenkään ei ollut kova liikenne, vaikka oli kesälomaviikonloppu, kun esim. saksalaiset ajaa joko etelämpää tai pohjoisempaa kotiin päin. Missä kaupungissa te asuitte?

   Löschen
 6. Onpa erikoisia maisemia. Tulee ihan mieleen Afrikka.

  Nuo on juuri sennäköisiä tauluja, että noita minäkin voisin huolia. En tykkää näistä nykypäivän veriroisketauluista, jotka eivät esitä yhtään mitään, ja kuitenkin niistä pyydetään ihan järjettömiä hintoja. En vaan tajua, mitä hienoa niissä on.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Oli se hiekkapaikka aika erikoinen ja tosiaan jännä, että alueella oli niin monenlaista maastoa.

   Löschen