Montag, 10. September 2012

Kihlat ja kranssi


Sain naapureilta tällaisen kauniin kranssin, en edes tiedä mistä hyvästä. Olivat vain jättäneet sen eilen terassin pöydälle ja laittaneet siihen terveiset, että olivat käyneet täällä.

Saksassa oli vielä vuoteen 1998 (!) voimassa laki, jonka mukaan kihlauksen purkava sulhanen joutui maksamaan korvauksen morsiamelle. Sitä rahaa kutsuttiin nimellä Kranzgeld eli kranssiraha. Näin yritettiin korvata morsiamelle huomattavasti huonontuneet mahdollisuudet avioliittoon pääsyyn. Neitsyttä pidettiin arvokkaampana ja neitsyt sai naimiseen mennessään kantaa päässään myrttikranssia (myrtin sanotaan symbolisoivan Venusta) kun taas aikaisemmin sukupuoliyhteydessä ollut nainen sai vain olkikranssin. Luin netistä, että Münsterin käräjäoikeus päätti vuonna 1993, että esillä olevassa oikeusjutussa sulhanen ei joutunut maksamaan kranssirahaa tasa-arvosyistä. Meidän tuttavapiirissä ihmiset ovat oikeastaan kaikki menneet ilman kihloja suoraan naimisiin enkä kyllä muutenkaan ole kuullut, että joku tuntemani henkilö olisi vaatinut kranssirahaa. Laki on ollut sellainen 1800-luvun relikti.

14 Kommentare:

  1. Kaikenlaista sulle tulikin mieleen tuosta kranssista
    Sitä kihloihin menemistä ei mekään oikein ymmärretty, kun ei olla muodollisuuksia kaipaavia. Suoraan naimisiin vaan mentiin ☺☺.

    AntwortenLöschen
  2. Ai niinkuin vom Hölzchen aufs Stöckchen? Ajattelin noita kihlajuttuja, kun luin Vihreidenniittyjen kertomuksia irlantilaisista häistä ja kihlauksista. Siitä se tuli vaan mieleen.

    AntwortenLöschen
  3. Ilmankos mun planeetta onkin Venus;-)

    Mulla on naapuri, joka kantaa joka toinen päivä kosteikkovahveroita. Niitä ei ole tällä saarella,vaan hän poimii niitä vanhempiensa mökin ympäristöstä. Kosteikkovahvero on yhtä hyvä kuin suppilovahvero ja muistuttaa sitä paljon, mutta antaa satoa aikaisemmin.

    Olin taas lounaalla omassa luumupuussani...Ja me istuettiin vielä toinen, joka antaa satoa muutaman viikon varhemmin.

    Meillä on vain tavlikransseja, joten en nyt taida niitä vielä kaivaa esille...

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Onneksi meidän naapurit ei tuo sieniä, siinä olisi varmaan myrkyllisiä joukossa. Täkäläiset ei oikein tunne sieniä.
      Talvikranssille ei ole vielä täälläkään tarvetta, kun mittari näyttää +29C. Tosin nyt on luvassa kesähelteiden loppu.

      Löschen
  4. Nätti kranssi ja mielenkiintoinen kranssitarina.Lohduttikohan se kranssiraha jätettyjä kihlattuja...

    AntwortenLöschen
  5. Kaunis kranssi. :-) Kylläpä oli taas tasa-arvoinen laki tuokin. Me mentiin ensin kihloihin - naimisiin mentiin vasta sitten, kun muistettiin. :-D

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Suomessa mennäänkin paljon enemmän kihloihin kun täällä, täällä se on mennyt muodista.

      Löschen
  6. Olin ihan unohtanut tuon lain. Sillä opiskeluaikana usein peloteltiin kavereita, jotka aikoivat erota tyttöystävistään.
    Minä menin aika pian kihloihin, mutta naimisiin menin vasta melkein kolme vuotta myöhemmin.
    Minulla oli Saksassa aina omatekoinen Adventskranz.

    Maikki

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Olen minäkin joskus tehnyt itsekin adventtikranssin, vaikka en olekaan mitenkään kätevä käsistäni.

      Löschen
  7. Kyllähän Suomessakin on voinut vaatia korvausta puretusta kihlauksesta, mutta en muista detaljeja - enkä sitä milloin siihen olisi viimeksi vedottu.

    Tuo reliktilaki on samaa sarjaa kuin se Sveitsin (ainakin joissakin kantoneissa) 1990-luvulle voimassa ollut asetus, että mikäli naisopettaja menee naimisiin tulee hänen erota virastaan/toimestaan. Sitä ei kuitenkaan ollut niin pitkälle noudatettu, vaan joku opettajista gradua tekevä oli sen löytänyt ja nostanut esille. Kuulin 2005 ollessani Baselissa yliopistolla.

    Mutta kranssi on kaunis!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. No Sveitsissä se nyt ei ole ihmekään, milloin siellä naiset sai ylipäänsä äänioikeudenkin ja miehet kokoontui jonnekin torille ja äänesti nostamalla kättä.

      Löschen
  8. Muistaakseni myös Suomen vanhassa avioliittolaissa on ollut pykälä, jonka mukaan kihlauksen purettua morsian oli oikeutettu vaatimaan korvausta sulhaselta. Eipä tainnut moni enää nyky-yhteiskunnassa pykälää käyttää ja taitaa olla monesti nainen, joka eron haluaa.
    Tosi kaunis tuo kranssi!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ehkä on monessakin maassa ollut sama laki joskus kauan sitten.
      Kranssi on todella kaunis, luonnossa vielä ihanampi kuin kuvassa.

      Löschen