Sonntag, 2. September 2012

Maailman kuuluisin matto

Normandian matkaohjelmassa oli myös kaupunki nimeltä Bayeux ja siellä ns. matto (tapisserie), joka kuuluu Unescon maailmanperintöihin. Se on 1000-luvulla kirjottu 70m pitkä kangas, joka esittää normannien invaasiota Englantiin eli siis Vilhelm Valloittajaa, Hastingsin taistelua jne. Museon lipputarkastuksessa kysyttiin, mitä kieltä puhuu ja sieltä sai audiolaitteen, joka meni automaattisesti päälle ja jossa oli (meille hyvällä saksan kielellä) selostus maton tärkeimmistä osista. Laitetta ei voi pysäyttää eli kaikki ihmiset jatkavat katsomista samaan tahtiin eikä synny ruuhkia, kun kukaan ei voi pysähtyä liian pitkäksi aikaa tuijottamaan jotain kohtaa. Meillä oli muutenkin hyvä tuuri, sillä museossa oli ihmeen vähän ihmisiä. Uskomatonta työtä ovat ompelijat tehneet, kannatti ehdottomasti katsoa. Youtubessa on muuten hieno animaatio siitä.
Museossa ei saa tietenkään kuvata, mutta netistä löytyy paljon kuvia kuten tämä Wikipediasta, joka näyttää vain pienenpientä osaa koko tarinasta.
Muitakin tärkeitä nähtävyyksiä löytyy Bayeux'sta (miten ihmeessä noita sijamuotoja käytetään vieraskielisissä sanoissa? Pitäis varmaan mennä kielenhuoltokurssille.), nimittäin Notre Damen katedraali,


jota me saatoimme illalla ihailla suoraan hotellimme ikkunasta.


Kämppä oli muutenkin niin söötti että. Kauniita kukkia maljakossa ja kivaa taidetta seinällä. Kallis mutta hintansa väärtti.
Kommentare:

 1. Ja taas mà viisastuin. Ei ollut kuuluisa matto tarpeeksi kuuluisa, ettà minàkin olisin siità tiennyt. Aika kiva tuo, ettà kuulolaite jatkaa tarinaansa kokoajan ruuhkien vàlttàmiseksi...toisaalta taas joku ehkà tosiaan tykkàisi mennà jossakin paikkaa vàhàn rivakammin ja taas jossakin pysàhtyà pidemmàksikin aikaa. Itse olen kàyttànyt vain niità kuulolaitteita, joissa painetaan jotain tiettyà numeroa tietyn jutun kohdalla ja sitten kuulee siità jonkun pienen tarinan.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tuolla on niin paljon ihmisiä, että syntyisi kaaos, jos monet jäisivät paikalleen tuijottamaan jotain kohtaa. Olivat tosi fiksusti asian järjestäneet.

   Löschen
 2. Tätä odotin jännityksellä, kävittekö Bayeuxissa.
  Olen etsinyt ja kulkenut viikinkien jälkiä useilla lomamatkoilla Ruotsin kautta Suomeen:Haithabu (Schleswig,Saksa),Trelleborg Slagelsen lähellä ja Roskilde (Tanska), Historiska museet (Tukholma). Viikinkien jäljet jatkuvat Ahvenanmaan ja Kökarin kautta Viipuriin. Käpälään on tarttuut useita kirjoja, joita voi ostaa paikan päältä.Normandia ja Englanti ovat vasta lukusilla.
  Minua viehättää persoonana myös Normandian herttuatar Emma(k.1052) "Normandian jalokivi", Wilhelm Valloittajan isotäti. Yleensä merkittävätkin naiset sivuutetaan mainitsematta.Emma oli varsin merkittävä.
  "Matto" eli seinävaate on aikansa kuvakirja ja tuo animaatio mainio.
  Kiinnostuneille kirjallisuutta tutkittavaksi mm.: Rud, Morgens;Der Teppich von Bayeux,105 s.,1996, Tönder,ISBN 87 7241 697 1 (saksaksi), ISBN 87 7241 702 1 (englanniksi) ja Wilson, David M.;Der Teppich von Bayeux, 231 s.,Parkland Verlag,Köln, Sonderausgabe 2003, ISBN
  3-89 340 - 040-0.
  Edellisessä on lyhyesti ja jälkimmäisessä yksityiskohtaisesti selitykset Hastingsin taisteluun liittyviin tapahtumiin (1066) ja seinävaatteen skenaariooihin.
  Viikingit sivuutetaan koulun historian opetuksessa hyvin lyhyesti, mutta se on varsin antoisa teema.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Toki Bayeux oli nähtävä, se oli Normandian kulttuurihighlight. Sinähän tiedät kamalan paljon tuosta historiasta. Itse olin jo mielissäni, että muistin vielä kouluajalta Vilhelmin ja Hastingsin sun muuta. Jännä kuulla, että ne viikingit ehti Viipuriinkin. Asutko muuten Saksassa?

   Löschen
 3. Hyvänen aika sentään: En ole ikinä tajunnut, että Normandiassa voisi olla noin kiinnostavaa! Olenkin aina sanonut,että Eurooppa on niin ihmeellinen manner, että siitä riittää koko elämäksi. Tämä vain sinetöi ajatukseni...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Sanos muuta, katsomista riittää vaikka millä mitalla.

   Löschen
 4. Viikinkien idäntie kulki siitä Viipurin ja Laatokan kautta Konstantinopoliin. Kaari Utrio on kirjoittanut aiheesta jännittävän romaanin, mikä on käännetty saksaksikin. Tällä hetkellä otsikko ei muistu mieleen,Eisenkreuz tai sinne päin. Viipurin ruotsalainen nimi Viborg viittaa viikinkeihin. Jyllannin niemimaan keskellä on toinen Viborg. Mulla vetää juuret sinne Viipuriin ja Laatokalle päin eli kaikenlaisiin asioihin, mitä kouluhistoriasta ei opi.Historiantunnit koulussa taisin paremminkin nukkua silmät auki,eikä ulkoa opittu pysynyt minun päässäni muuten kuin seuraaviin kokeisiin asti. Aachenissa selvisi sitten vihdoin Kaarle Suuren valtakunta ja Trierissä Länsi-Rooman Alppien tämänpuolinen valtakunta. Palasista rakentuu hissukseen kokonaisuuksia.

  AntwortenLöschen
 5. Olipas mielenkiintoista;minäkään en tuosta erikoisesta matosta ole kuullut mutta nyt sitten tiedän:)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Eipä siitä meidän suomalaisissa kouluissa olekaan puhuttu.

   Löschen
 6. Vai sarjakuvia olette käyneet katselemassa. :) Täytyy myöntää, että kävin lukemassa vähän lisää tästä seinävaatteesta, jonka olemassaolosta minulla ei ole ollut mitään tietoa. Sinänsä alue ja ajankohta huomioon ottanen se ei ole mitenkään outoa. Olisit valinnut kieleksi suomen; olisiko ollut sitä valikoimissa?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ei ollut suomea tarjolla, muistaakseni siellä oli kyllä tanskaa ja ruotsia.

   Löschen