Donnerstag, 11. Oktober 2012

Erikoinen asuntoalue

Paluumatkalla Dolomiiteilta me säästyimme (onneksi) suunnitellulta käynniltä Münchenin  Oktoberfestille.  Ystävällämme piti olla siellä joku "bisnestapaaminen", joka sitten kuitenkin peruuntui ja sen sijaan pääsimme piipahtamaan Augsburgiin, missä olikin todella uskomaton nähtävyys.
Tämä taulu (kuva Wikipediasta) esittää augsburgilaista Jakob Fuggeria vaimonsa Sibyllen kanssa. Jakob Fugger, lempinimeltään Der Reiche (=rikas), syntyi 1459 ja oli varakas kauppias ja pankkiiri. Hän rakennutti ison asuntoalueen kaupungin vähävaraisille. Tämä ns. Fuggerei on maailman vanhin sosiaalinen asuntoprojekti. Alue on edelleen käytössä, kahdeksan kadun varrella on  taloja, joissa on 60 kokoisia  asuntoja ja vuokra on edelleen sama kuin 1500-luvulla eli sen ajan guldenia nykyrahassa vastaava summa = 0,88 euroa. Edellytyksenä asunnon saamiseen on vähävaraisuuden lisäksi katolisen kirkon jäsenyys ja vuokralaisten täytyy rukoilla kolme kertaa päivässä Fuggerin perheen puolesta. Projekti rahoitetaan Fuggerin säätiön rahoilla. Fuggerein kaikkien aikojen tunnetuin asukas oli Franz Mozart, Wolfgang Amadeuksen isoisän isä.
Harmittaa, että olimme paikalla niin myöhään illalla, että Fuggerein museo oli jo kiinni eikä ollut kameraa mukana, mutta netistä löytyy kyllä paljon kuvia. Aivan mahdottoman romanttinen paikka, söpöjä pieniä puutarhoja ja yhteen asuntoonkin pääsimme sisään. Kannatti käydä.

kuva Wikipediasta

Ai, löytyihän kännykästä yksi omakin otos:

Kommentare:

 1. Onpa halpa vuokra! Mahtaa asuntoihin olla jonoa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Varmasti riittää menijöitä, sillä alue on todella nätti, kivoja sisäpihoja jne ja vielä ihan keskustassa.

   Löschen
 2. Rauhallista näyttää ainakin olevan ja niin sievää. Kuinkahan tuo kolme kertaa päivässä rukoilu kontrolloidaan?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Taitaa joskus unohtua se rukoileminen. Tai ehkä ne vielä "Gegrüßet seist du, Maria" tai Isämeidän latelee, mutta tuskin kaikki uskontunnustusta sanovat, ne on ne kolme vaatimusta.

   Löschen
 3. Uskomatonta! Kyllä sitä rukoilisi kiitollisena useammankin kerran, jos saisi asua alle eurolla!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Noi asukkaat on kyllä ihan tosissaan tuen tarpeessa, sinne ei pääse ihan kuka vaan.

   Löschen
 4. Aivan uskomatonta että tuollaista on eikä sitä vuokraa ole muutettu nykypäivän tasoon:) ON varmaankin ihan lottovoitto asua tuolla.Tosin miten ne tarkkailee rukoileeko asukas tosiaankin 3 kertaa päivässä Fuggereille;D

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Noille se on varmaan vielä enemmän kuin lottovoitto. Vähän siinä ajattelin, että miltähän niistä tuntuu, kun mekin turistit siellä käytiin ihmettelemässä, mutta toisaalta se säätiö kerää rahaa mm. museollaan ja tarvii turisteja.

   Löschen
 5. Oi, minä kävin tuossa Fuggereissa toissa vuonna :)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Itse olen ollut joskus kouluikäisenä Augsburgissa, mutta ei ole minkäänlaista muistoa tuosta, ehkä en nähnyt sitä, ehkä katselin silloin enemmän nättejä poikia.

   Löschen
 6. :-D Tuli mieleen sama, mitä Yaeliankin mietti, että mitenköhän se rukoilu oikein todistetaan. Menevätkö kaikki samaan aikaan kimpassa kadulle pyllistelemään tai muuta vastaavaa... :-)

  Minä olisin kyllä mieluusti mennyt sinne Oktoberfesteillekin. ;-)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ei niiden tarvi pyllistellä, ehkä ruusunauhan kanssa kotona kyökissä vaan tai ruokailun yhteydessä.
   Olen kerran käynyt Oktoberfestilla. Jos tietäisit, millaiset vessajonot siellä on ainakin naisille! Mulle tulisi ihan psyykkisistä syistä jo kamala hätä, jos tietäisin, että on kilometrin jono. Me oltiinkin tyttökaverin kanssa jo päätetty, että ollaan juomatta, mutta sitten sattuma tuli apuun eikä tarvinnut mennä sinne.

   Löschen
 7. Taisi jäädä teiltä Augsburger Puppenkistekin näkemättä, niin minultakin joskus muinaisuudessa.
  Oktoberfest ei kyllä koskaan ole minua kiinnostanut. Inhoan paikkoja, joissa on paljon ihmisiä. Vessajonoista minulla on kokemusta Ullanlinnan mäeltä Vappuna.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Puppenkisteä näkee muuallakin kuten esim.
   tästä

   Löschen
 8. Onpa kiinnostavaa! Luin tätä R:lle ääneen ja hän muisti, että olisimme vuonna kirves ja kivi piipahtaneet Augburgin vanhassa kaupunginosassa matkalla Itävaltaan. Minä en ikinä muista mitään, kun ne kaupungit ja kylät sekoittuvat toisiinsa. Muistan vain Göttingenin, Füssenin,Baden Badenin, Lindaun, Bad Homburgin, Rothenburg ob der Tauberin (ei kiitos enää;-)ja Rodetalin. Siinä taisi tulla kaikki oleellinen Saksan puolelta ja sitten vielä se yksi kaupunki, missä niitä musiikkijuhlia paljon ja R. täytti siellä 40 vuotta ja se talon kallein shamppanja...Mun pää täytyy vaihtaa, sillä en muista se musiikkikaupungin nimeä...

  Olisi tosi kiva nähdä nuo talot. Ja miten erikoinen historia.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Olisko ollut Bad Kissingen??

   Löschen
  2. No just se. Aamulla kun heräsin, oli nimi heti muistissa. Mihin tässä vielä joutuukaan, kun muisti menee;-)

   Löschen
 9. Olen ollut kerran Oktoberfestissä ja menen mieluusti toisenkin kerran. Ei mitkään vessajonot jääneet mieleen, vaan ihan mukavia kokemuksia.

  Mielenkiintoinen vuokra.

  AntwortenLöschen
 10. Katsopas tämä, samaa kertoi ystäväni viime vuodesta.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Silloin kun olin, ei tuollaisia jonoja kyllä ollut. Huh.

   Löschen
 11. Fuggerein alueella on myös kaunis vanha kirkko. Siellähän niitä hartaushetkiä sopii harjoittaa. Niin ja oma pommisuoja, jossa oli pari vuotta sitten näyttely Augsburgin ja samalla tämän asuinalueen pommituksista. En tiedä onko pommisuoja muulloin auki yleisölle/turisteille/matkailijoille/uteliaille, mutta silloin oli.
  paskeriville

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On se auki, mutta me oltiin niin myöhään paikalla, kun sulkevat lokakuussa jo kuudelta. Jos liikutaan joskus siellä suunnalla, haluan mennä myös museoon.

   Löschen