Montag, 18. Februar 2013

Barcelona♥

Barcelona valloitti sydämeni♥ Kaupunki oli ollut meillä vuosikausia toivelistalla, mutta jostain syystä emme olleet sinne päässeet, joko lennot oli liian kalliita tai ajat eivät sopineet tms. Nyt löytyi sopiva halpa suora lento, täydelliset lentoajat, lentokentän securitykin pysäytti sopivasti lakkonsa eikä sitten muuta kuin Germanwingsillä Barcelonaan.  Siellä odotti jo hyvä palvelu, lentokenttäbussi, joka vei meidät aivan hotellin lähelle. Espanjalaiset olivat hyvin ystävällisiä ja puhuivat hyvin englantia ja vielä oma-aloitteisesti, mikä ei olisi Ranskassa tai Italiassa mahdollista.
Ensimmäinen katu, jolle astuimme kaupungissa, oli kaupungin tunnetuin katu eli La Rambla, joka on yli kilometrin pituinen katu ja joka yhdistää Plaça de Catalunyan satamaan. Rambla tulee arabian kielestä ja tarkoittaa kuivunutta joen uomaa.


Eipä tuo helmikuu ollut yhtään hassumpi aika mennä Barcelonaan. Siellä on silloin varmasti huomattavasti vähemmän turisteja kuin ns. parempaan vuodenaikaan ja sää oli ihan mukava ja mimosatkin kukkivat.


Olin onneksi ostanut netin kautta ensimmäiseksi päiväksi liput Gaudin suunnittelemaan Sagrada Familian "rakennustyömaahan" ja varannut sinne ajan, sillä kassalla oli aivan mielettömän pitkä jono (minkähänlainen se on sitten keväämmällä?). Me pääsimme kirkkoon suoraan sisään lippujemme ansioista.  Metromatkat Barcelonassa olivat hyvin halpoja, 10 matkan lippu maksoi 9,80€, mutta sisäänpääsymaksut nähtävyyksiin olivat sitäkin kalliimpia. Sagrada Familiaan 14,80€, jonnekin jopa 16€. Meiltä taisi mennä 100€ sisäänpääsymaksuihin.
Allumiehen Barcelonan hyvin tunteva työkaveri oli sanonut, että Sagrada Familian voi käydä katsomassa, mutta se ei ole mitenkään MUST ja olemme aivan samaa mieltä. Olisimme harmitelleet, jos olisimme joutuneet jonottamaan sisäänpääsyä. Ei se ollut minun kirkkoni ja naurattikin, kun jälkikäteen luin netistä jonkun sanavalmiin suomalaisen tekstin, että yhtä hyvin sitä voi katsella Kampin työmaata. No, tuli se nyt katsottua ja voin olla mukana keskusteluissa ja sanoa, että se ei todellakaan ole mielestäni pakko nähdä.


Sorry Gaudi, pidän todella modernista arkkitehtuurista, mutta Barcelonan vanha tuomiokirkko oli enemmän makuuni kuin Sagrada Familia.Ramblan varrella on Barcelonan oopperatalo Gran Teatre de Liceu. Siellä olisi ollut ohjelmassa tarjolla Düsseldorfin oopperan balettia ja sehän oli NO GO kölniläiselle, joten päätimme käydä vain express visiitillä sisällä katsomassa rakennusta. Englantia puhuva nainen näytti meille talon, mm. vanhat kaasulla toimineet kristallikruunut, jotka ovat osassa taloa, joka on säilynyt alkuperäisenä kahdesta tulipalosta. Tämä oli aikanaan high societyn sisäänkäynti, köyhempi väki joutui käyttämään yksinkertaisempia sisäänkäyntejä. Tulipalon jälkeen jälleenrakennettu puoli yhdistettiin tähän vanhaan osaan, joten nyt tavallisetkin pulliaiset pääsevät paremmalle puolelle.

Myös kuuluisa kauppahalli Mercat de la Boqueria oli  aivan hotellimme lähellä ja sieltä olisi löytynyt vaikka mitä herkullista syötävää. 6000 neliömetrin alueeseen mahtuu aika monta myyntikojua. Me kokeilimme Iberico possun kinkkua ja se oli taivaallista.

Ja hedelmiä ja mehuja oli tarjolla yllin kyllin. Kaikki oli laitettu vähän liiankin suoristetusti ja siististi esille, joskus tuntui melkein siltä, että sieltä puuttuisi sitä jotain vanhaa autenttista.

Kun täällä kuulee jatkuvasti uutisissa, miten huono tilanne Espanjassa on ja miten valtavasti siellä on työttymyyttä, ei Barcelonassa todellakaan saa sellaista kuvaa, mutta se taitaakin olla muun Katalonian kanssa sitä vauraampaa Espanjaa.

Kommentare:

 1. Samoissa paikoissa olen minäkin käynyt;) Barcelona on upea kaupunki!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Viikonloppuna TV:ssä oli ohjelma Barcelonasta ja sanottiin, että Sagrada Familian on määrä valmistua vuonna 2025. Minä en Barcelonassa käynyt ollenkaan Sagrada Familiassa - katsoin sitä vain ulkopuolelta, ja ilmeisesti en siinä hirveästi menettänyt.

   Minulla oli Kölnissä espanjalainen kämppis, joka huusi ja kirkui koko ajan, ja se kävi hermoilleni, joten päätin, etten menisi ikinä Espanjaan, koska saisin siellä vain migreenin kirkuvista ihmisistä. No, jouduin kuitenkin menemään sinne Barcelonaan ja yllätyin Espanjasta positiivisesti!!

   Barcelona oli kiva, Park Güell, Montjuïc ja mitä muita paikkoja siellä nyt olikaan... Voisin mennä Espanjaan vielä joskus uudestaankin!

   (Se espanjalainen kämppikseni ei muuten osannut yhtään saksaa, vaikka opiskeli saksan kielen kääntäjäksi ja tulkiksi :o )

   Löschen
 2. On se vaan niin upea kaupunki. Minä en tykännyt yhtään Madridista enkä sitten välittänyt mennä Espanjaankaan usein ja olin mieluummin Ranskassa ja Italiassa. Andalusia kyllä sitten sai mieleni muuttumaan, siitä tykkäsin ja Barcelona on aivan ihana paikka.

  AntwortenLöschen
 3. Vaikuttaa paikalta, jossa kelpaa käydä. :) En siis ole käynyt Barcelonassa, mutta sisareni oli siellä viikon työmatkalla keväällä ja kehui myös kovasti.

  AntwortenLöschen
 4. Oi Barcelona. Minä haluaisin nähdä ne talot...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Sinne vaan, tehän matkustelette paljon

   Löschen
 5. Barcelona on kyllä yksi Euroopan parhaimpia kaupunkeja.
  Mekin asuimme tuon kauppahallin lähellä ja kävimme sieltä hakemassa mehut ja hedelmät joka päivä. Pojat huomasivat, että vähän ennen sulkemisaikaa mehuja sai kaksi yhden hinnalla, joten ajoittivat vielä yhden käynnin iltapäiväksi!

  Tuo kirkko,ei kyllä valmistu koskaan. Ensimmäisen kerran kävin sitä ihmettelemässä 15 v sitten...

  Tuosta laman näkymisestä vielä, että ei tosiaankaan näy kiillotetussa Barcelonan keskustassa, eikä turisteille, mutta kun lähtee sinne kansan pariin ja pois "Gaudin kaduilta", niin sitten taitaa jo näkyä ja tuntua. Samoin muuten on täälläkin. Katukuvasta ei lamaa nää, mutta kun vähän pintaa raaputtaa, niin sitten alkaa totuus paljastumaan.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On se ihan parhaitten joukossa. Ja mikäs mä olen pilkkaamaan, kun tätä meidän Domia rakensivat yli 600v.

   Löschen
 6. Mekin tykkasimme Barcelonasta. Ja toisin kuin sina, myos Sagrada Familiasta. Mies olisi halunnut jaada sinne toihin! Kiipesimme ylos torneihin, ja siella oli tosi upeita reitteja torneja yhdistavia siltoja pitkin. Eika silloin (taitaa olla jo lahes 10 vuotta) ollut edes lippujonoa. Kevatta se oli, ehka paasiaisen aikaan. Hotellimme oli vanha Orient Ramblasin varrella. Taskuvarkaista varoitettiin, mutta niitakaan ei nakynyt. Kauppahalli oli myos upea. Kavimme myos Monserratin luostarissa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Onhan se Unescon maailmanperintö ja monet siitä tykkää, muhun ei vaan kolahtanut. Mekään ei tavattu taskuvarkaita eikä koskaan ollut sellaista tunnetta, että pitäisi pelätä.

   Löschen
 7. Kuvistasi tuli mieleen Palma de Mallorca (välilasku Barcelonassa), missä olimme kerran maaliskuussa workshopissa. Ei ollut meillä noin hienoa hotellia, vaan huoneisto ihan katedraalin lähellä. Sen omistaja oli sattumalta kölniläinen nuori mies. Siellä oli myös ihana kauppahalli, jossa niinkuin aina Espanjassa löytyi allas was das Herz begehrt. Olen kerran ollut lintumatkalla Galiciassa ja ihastuin täysin siihen alueeseen. Sieltä löytyi ihana kyläkapakka, mistä saimme pienen huoneen ja ravintolassa parhaan paellan, mitä olemme koskaan syöneet. Aurinkorannikosta on huonot muistot, yöllä kävi voroja alakerrassa ja vei rahat ja kukkarot.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Galicia kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta, meidän ystävät aikoo lähteä sinne syyskuussa autolla.

   Löschen
  2. Me oltiin siellä lokakuun alussa, ja siellä kyllä sataa usein, mutta silti suosittelen paikkaa. Olimme paikassa nimeltä Sada :) Me tultiin sinne Portosta vuokra-autolla.

   Maikki

   Löschen
 8. Voi miten houkutteleva postaus Barcelonasta. Sinne on joskus pakko päästä. Ei sitä paljon puhuttua puutetta ja kurjuutta näkynyt Aurinkorannikollakaan, tavaraa tarjolla pilvin pimein, ihmiset hyvin pukeutuneita, ei kaikki turisteja, hih.
  Paljon ehdit nähdä kaupungista, kivoja kuvia ja kertomusta. Kiitos Allu.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kannattaa ehdottomasti käydä ja siellä näki/kuuli muuten aika usein suomalaisia.

   Löschen
 9. Kiva, että Espanja miellytti. Minä olen ymmärtänyt, että ei sielä espanjassakaan pahemmin englantia puhuta, mutta isot kaupungit, kuten Barcelona on aina poikkeus, mutta luulen että niin on myös Italiassa. Kyllähän jossain Roomassa ja Milanossa englantia puhutaan, mutta ei pienemmissä kaupungeissa tai kylissä. Kivanoloinen matka teillä on ollut. Bussit oli varmasti edullisia, kun niitä käyttävät paikallisetkin, mutta sitten museot ja muut ovat turisteille kohdistettuja, jolloin hinnat ovat pilvissä....luulisin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ei ne tietenkään missään käpykylissä englantia puhu. Italiassa olen ollut isommissa kaupungeissakin mm. apteekissa, jossa yksikään iikka ei osannut sanaakaan englantia.

   Löschen
 10. On tuossa Barcelonassa varmaan jotain erikoista, kun siellä käyneet ovat siihen niin ihastuneita. Näin myös yks meidän paljon matkustanut ja paljon nähnyt sukulainen.
  Eipä köyhältä näytä. Täällä sairaalat "täyttyvät" työttömistä espanjalaisista ja lehtihaastattelujen mukaan tyytyväisiä näyttävät olevan. Joutuvat käymään kielikurssilla, mikä on tietenkin hyvä. Muistan vain ne espanjalaiset Saksan sairaalassa, jotka eivät paljon kieltä osanneet, mutta ahkeria olivat. Monet tekivät kahtakin työtä, että saisivat lähettää rahaa lapsille kotimaahan. Ylpeyden aiheita nuo lapset heille olivat, "mein Kind, viel dick" kuului usein. Eivät siis nähneet nälkää.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. En minäkään tunne ketään, joka ei olisi ihastunut Barcelonaan. Juuri tänään iltapäivällä juttelin 1,5 tuntia puhelimessa 85v ystäväni Hilden kanssa ja hän kertoi kivoja tarinoita sieltä, tyttärensä opiskeli siellä kauan kauan sitten ja Hilde oli siellä kyläilemässä. Hänellä on ilmiömäinen muisti, on kiva kuunnella niitä tarinoita.

   Löschen
  2. Unohdin mainita eilen, että nuo kuvat ovat upeita, oon katsonut niitä nyt jo muutaman kerran ihastuksesta huokaillen.

   Löschen
 11. En ole siellä käynyt.mutta entinen ex-poikaystävä tykkäs....

  AntwortenLöschen
 12. Niin, Barcelonaan pitäisi kerran päästä. Sitä ovat todella kehuneet kaikki, jotka ovat siellä käyneet. Nuo sisäänpääsyhinnat kuitenkin vähän ihmetyttivät. Aikoinaan Madridissa, Segoviassa ja Toledossa hinnat olivat kyllä halvempia. Mutta ehkäpä Barcelona kuuluukin sen verran vauraampaan Espanjaan, että hinnatkin ovat sen mukaiset.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllä mekin oltiin yllättyneitä, kun yhdestä museokäynnistä meni yli 30€. Jos olisi isompi perhe, niin miten ne voi maksaa.

   Löschen
 13. Jooei kyllä meidänkin pitää nyt Barcelonaan päästä!!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kannattaa ehdottomasti, iso sivistysaukko tuli meilläkin nyt suljettua.

   Löschen