Samstag, 16. Februar 2013

Palsternakkapäivä

Tänään vieraamme saavat saksalaisille melko tuntematonta palsternakkaa. Itselleni se on ollut tuttu juures ihan lapsesta asti, sillä äitini käytti sitä ainakin lihasoppaan.

Kokeilin nyt tehdä kahdenlaisia sipsejä, toiset punajuuresta ja toiset palsternakasta. Kuoritut juurekset leikkasin mandolinilla ohuiksi viipaleiksi. Laitoin kulhoon oliiviöljyä ja pyörittelin viipaleet öljyssä ja latelin ne sitten leivinpaperin päälle pellille ja maustoin sormisuolalla. Palsternakkaan laitoin suolan lisäksi savupaprikamaustetta. Netistä löytyy erilaisia reseptejä, mm. tämä.  Itse annoin sipsien olla uunissa tunnin verran ja hyviä tuli. Palsternakka on suosikkini ja sen kanssa pysyy kädetkin puhtaampana, mutta kyllä punajuurikin hyvää oli.Illalla tarjoamme ankanrinnasta tehtyä hapanpaistia ja sen kanssa palsternakkakurpitsapyreetä, johon tarvitaan

600g kurpitsaa
300g palsternakkaa
40g voita
suolaa
1/4 tl maustepippuria

Juurekset kuoritaan ja pilkotaan pieniksi paloiksi ja pannaan uunivuokaan. Maustetaan suolalla ja päälle laitetaan voinokareita. Vuoka peitetään alumiinifoliolla ja paistetaan 45min. +200°C. Pehmenneet juurekset survotaan muussiksi tai minä puristan ne yleensä perunapuristimen läpi. Maustetaan maustepippurilla.


Kommentare:

 1. Minäkin pidän molemmista! Palsternakka maustaa keiton kuin keiton ja huomaan heti, jos sitä ei ole. Sitä voi laittaa uuniin muhimaan lihan kanssa, sopii myös kanan kanssa. Siitä voi tehdä muhennosta, se voi olla osana uusijuureksissa, jotka voidellaan hunajalla etc.

  Punajuureen suhteeni on liiankin intohimoinen...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Punajuuri tuntuu olevan sellainen asia, että sitä joko rakastaa tai inhoaa, olen sen huomannut meidän vieraista ja yritän aina muistaa, kenelle sitä ei saa tarjota.

   Löschen
 2. Minäkin laitoin äskettäin palsternakkaa keittoon. Tuo palsternakka-punajuuri-sipsi vaikuttaa siltä, että taidanpa itsekin kokeilla sitä. Saa nähdä, mitä mieheni siitä pitää.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Meillä mies söi koko satsin, kun ekan kerran niitä kokeilin.

   Löschen
 3. Hienoa, pitkästä aikaa saa maistaa herkkuja Allun keittiöstä. Aivan varmasti kokeilen juuressipsejä täälläkin, vesi herahti kielelle jo niitä ajatellessani.

  AntwortenLöschen
 4. Moneltako saa tulla syömään? Tykkään kaikista juureksista. Tulin juuri lumikenkäilyltä ja onkin nälkä.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Muut vieraat tulee kello 19 Saksan aikaa. Et taida ehtiä. Juuri muuten tänään ajattelin, että olisipa kiva lumikenkäillä. Taidan ottaa asian listalle ensi talvea varten. Pari kertaa olen Alpeilla sitä kokeillut ja tykännyt.

   Löschen
  2. Minäkin pidän lumikenkäilystä. Olin aikeissa lähteä pääisiäisenä Lappiin lumikenkäilemään, mutta Lappiin on kalliimpaa matkustaa kuin ulkomaille... majoituksesta puhumattakaan! Huh!

   Löschen
 5. Hapanpaisti kuulostaa aika eksoottiselta. Sääli sillä ehdin just syödä, no toisen kerran sitten.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Sitähän oliskin pitänyt tarjota sulle, Rheinischer Sauerbraten, jonka kastikkeeseen tulee rusinoita ja siinä on piparia mausteena. Tänään kokeilen ankan lihasta, saa nähdä onnistuuko.

   Löschen
 6. Palsternakka on tosi hyvää mutta täällä ei sitä ole vaan sen sijaan aika lailla samannäköistä persiljajuurta.Sipsejä teen aina silloin tällöin mutta kuivurilla ja tykkään etenkin punajuurisipseistä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Persiljanjuuren ne täälläkin paremmin tuntee ja luulevatkin usein palsternakkaa siksi. Kuivuri oliskin hieno noita sipsejä varten.

   Löschen
  2. Kuivuria minäkin ajattelin heti käyttäväni, mutta kun kerroit laittaneesi öljyä ja mausteita, ei se oikein sopinutkaan juuri noihin sinun omiisi. Tietenkin, jos maustaa jälkeen päin?

   Löschen
  3. Ai niin, en tajunnutkaan, ettei silloin laiteta öljyä, ei ole kokemusta kuivaamisesta paitsi sieniä kuivattu saunan lauteilla. Nyt lähden panemaan itseni fiiniksi, vieraat tulee varttitunnin päästä.

   Löschen
 7. Tutustuin palsternakkaan paremmin vasta täällä, missä sitä käytetään vähän kaikkeen. Tykkään kyllä ja nyt olisi edullistakin - voisin vaikka kokeilla, sormisuolaa ei ole mutta merisuola varmaan käy yhtä hyvin.

  ps. Barcelona ♥ kiitos kun toit postauksilla ihania muistoja muutaman vuoden takaisesta helmikuustani

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Käyhän siihen vaikka tavallinenkin suola. Juureksista saa kyllä halvalla aterian. Ai säkin olet käynyt helmikuussa Barcelonassa. Hyvä kuukausi siinä mielessä, että turisteja on varmaan paljon vähemmän kuin keväällä tai kesällä. Tykkään katsella mieluiten paikkoja, kun on ihan "tavallinen" aika ja siksi en esim. tykkää olla vieraissa kaupungeissa sunnuntaisin, kun ei ole sitä ihmisten arkielämää.

   Löschen
 8. tytär tehnyt tullaista, kaupastakin löytyy

  AntwortenLöschen